Πολιτική

Αλλαγή πολιτικής και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ζήτησε ο Τσίπρας

Την ανάγκη να υπάρξει, και μάλιστα επειγόντως, αλλαγή πολιτικής και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, με στόχο μια δίκαιη και συμπεριληπτική ψηφιακή μετάβαση επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο digital economy forum 2022 που διοργανώνεται από τον ΣΕΠΕ. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε την κυβέρνηση για τα αρνητικά ρεκόρ στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι μπορεί οι αιτίες της κρίσης να είναι εξωγενείς, ωστόσο η κυβέρνηση λειτουργεί ως επιταχυντής της κρίσης και όχι ως μέρος της λύσης. Η αισχροκέρδεια είναι ελληνική και αποτελεί  κανονικότητα παντού επέμεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ειδικά για τον ψηφιακό κλάδο είπε ότι με τις κυβερνητικές επιλογές αποκλείονται από την ψηφιακή μετάβαση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «μόλις 210 επιχειρήσεις έχουν καταθέσει επενδυτικά σχέδια προς έγκριση για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης με συνολικό προϋπολογισμό 8,22 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,48 δισ. ευρώ είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα νούμερα τα λένε όλα. Μόλις 210 κατά κανόνα μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση με μέσο κόστος επενδυτικού σχεδίου 40 εκατ ευρώ… Και την ίδια στιγμή μαθαίνουμε ότι σε επικείμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό αποκλείονται οι μικρές επιχειρήσεις με μέχρι 10 εργαζόμενους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Γιατί ψηφιακή μετάβαση με δικαιοσύνη σημαίνει να μη μείνει πίσω κανείς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι απαιτούνται αλλαγές που μπορεί να φέρει μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση, για την οποία εκτίμησε ότι θα προκύψει όποτε και αν γίνουν εκλογές. «Στη δική μας λογική, το κράτος οφείλει να σχεδιάζει δημόσιες πολιτικές με συγκεκριμένους στόχους που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δίνοντας το κατάλληλο σήμα, το πλαίσιο και τη κατεύθυνση στον ιδιωτικό τομέα για την αναγκαία συμμετοχή στις επενδύσεις και όχι το αντίστροφο» είπε και πρόσθεσε: « Αυτή η λογική είναι πλέον κοινός τόπος παγκοσμίως. Ο ιδιωτικός τομέας έχει λοιπόν σημαντικό ρόλο και πρέπει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης στο πλαίσιο μιας ενιαίας στρατηγικής που έχει διαμορφωθεί με διάλογο και συμμετοχή όλων των παραγωγικών υποκειμένων».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει «ξένες επενδύσεις όπως αυτές που έχουν ανακοινωθεί για τα DATA CENTERS της Microsoft και της Amazon και οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και σέβονται τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις σε σχέση με το περιβάλλον». Σχολίασε ωστόσο, ότι «ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει κάτι στην πράξη παρά μόνο ανακοινώσεις. Αλλά θα ήταν ευχής έργον οι ανακοινώσεις να υλοποιηθούν».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τους οκτώ βασικούς άξονες του σχεδίου που έχει εκπονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μια εναλλακτική και προοδευτική πολιτική στον ψηφιακό κλάδο. Αυτοί είναι η αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας, θέσπιση φορολογικών κινήτρων για προσλήψεις στον κλάδο ΤΠΕ, ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομών, επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης στο Δημόσιο, ένταξη και  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ψηφιακή Μετάβαση, δημιουργία δομών ψηφιακής υποστήριξης του πολίτη, διαρκής επανακατάρτιση των εργαζομένων στον κλάδο και τέλος προστασία προσωπικών δεδομένων και κυβερνοασφάλεια.

Οι ειδήσεις σήμερα

Εξηγήσεις Αβραμόπουλου για την αμοιβή από την ΜΚΟ του Παντσέρι

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago