Πολιτική

Τι έδειξε η χθεσινή μονομαχία Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή

Υψηλοί τόνοι, προεκλογικό χρώμα και παροχολογία ήταν τα χαρακτηριστικά της χθεσινής αντιπαράθεσης Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή, στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, με την σύγκρουση να προσλαμβάνει μετωπικό χαρακτήρα στον τομέα της οικονομία, ο οποίος θα κρίνει και τις κάλπες. Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των πολιτών, την ακρίβεια. Παραλλήλως, αμφότεροι, έδωσαν και το στίγμα της στρατηγικής με την οποία θα πορευτούν προς τις εκλογές,.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα νέο μέτρων στήριξης για νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, το οποίο αφορά αγορές από σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων, ενώ έμεινε πιστός στο αφήγημά του ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, καθώς οφείλεται στις διεθνείς κρίσεις.  Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «αισχροκέρδεια made in Greece» και άσκησε δριμεία κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές, τονίζοντας την ανάγκη για ένα «σχέδιο-ασπίδα απέναντι στην κρίση».

Ο πρωθυπουργός έκανε μια εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, συνέχισε με τις κινήσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι τις εκλογές και ολοκλήρωσε με το σχέδιό του για την επόμενη τετραετία. «Αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες» είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε επίσης ότι «στη διεθνή ύφεση εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη» και επανέλαβε τον στόχο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για προϋπολογισμό λεηλασίας των μισθωτών και της μεσαίας τάξης, σημειώνοντας ότι θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε ότι το μοναδικό σχέδιο που έχει είναι «η προκλητική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους ισχυρούς» . Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης ότι επί Νέας Δημοκρατίας  αυξάνονται τα χρέη στην εφορία και στα ταμεία, όπως και στις τράπεζες και ότι οι μισοί Έλληνες χρωστάνε. Απευθυνόμενος μάλιστα στην κυβέρνηση, τόνισε: αποδειχθήκατε άριστοι στη διαφθορά, ο κατάλογος των σκανδάλων σας δεν έχει τέλος».

Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσάπτει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ήσασταν, είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι κόμμα του αποτελέσματος» και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι η η ΝΔ  πανηγυρίζει ότι έσωσε τη χώρα, ενώ είναι «η παράταξη που έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει χρεοκοπήσει τη χώρα δύο φορές, το 2009 και το 2014». Υπογράμμισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψε την «πορεία καταστροφής» και ότι κατάφερε «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, επιστροφή στις αγορές  και ανάκτηση της αξιοπιστίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε  ότι «η ώρα της Δικαιοσύνης πλησιάζει» και εκτίμησε ότι η  νίκη του ΣΥΡΙΖΑ  θα φέρει «προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική». Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει «ας αφήσουμε, λοιπόν, τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντάα ότι «η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τη Greek Mafia, ενώ με εσάς διοικούνταν από την Greek Mafia».

Οι ειδήσεις σήμερα

Κάλεσμα Τσίπρα σε Μητσοτάκη να προκηρύξει εκλογές

Επτά ύποπτους λογαριασμούς των Τζόρτζι και Παντσέρι ψάχνουν οι ιταλικές αρχές για το Qatar-gate

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago