Categories: Οικονομία

Πίστωση χρόνου για μεταβιβάσεις ακινήτων – Έρχεται νομοθετική παρέμβαση

Στο δρόμο προς τη βουλή είναι νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών , με την οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα παρατείνεται ως τις 15 Ιανουαρίου η προθεσμία για την υπογραφή συμβολαίων μεταβιβάσεων ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει υποβληθεί έως το τέλος του έτους η σχετική δήλωση για γονικές παροχές ή αγοραπωλησίες. Παράλληλα ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προετοιμάζεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να ανοίξει τις πύλες του Myproperty και για ηλεκτρονικές γονικές παροχές και δωρεές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Σε μεταγενέστερο χρόνο, η ψηφιακή πύλη ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων θα καλύψει και τις περιπτώσεις κληρονομιών, αλλά και δωρεών χρηματικών ποσών κάνοντας πλέον πλήρως ηλεκτρονική τη διαδικασία φορολογίας κεφαλαίου.

Η δεύτερη ευκαιρία πάντως δίνεται, τη στιγμή που καταγράφεται το «αδιαχώρητο» στα συμβολαιογραφικά γραφεία ενόψει των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου και της υποχρεωτικής έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου για όλα τα ακίνητα, που πρόκειται να μεταβιβαστούν με οποιονδήποτε τρόπο.

Την ίδια ώρα, όμως, καταγράφεται μεγάλη  καθυστέρηση στην έκδοση των  απαιτούμενων δικαιολογητικών, όπως είναι τα πιστοποιητικά Τέλους Ακίνητης Περιουσίας ή τα έγγραφα από το Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν την προθεσμία όσοι θέλουν να κάνουν μεταβιβάσεις.

Όσοι δεν κλείσουν τις υποθέσεις τους έως το τέλος του μήνα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές αυξήσεις στη φορολογία, ακόμη και για αγορά α’ κατοικίας.

Σημειώνεται ότι, τα βασικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ενός ακινήτου στην περίπτωση της αγοραπωλησίας είναι τα εξής: Τίτλος ιδιοκτησίας, Οικοδομική άδεια, Φωτοτυπίες ταυτοτήτων των συμβαλλόμενων μερών, ΑΦΜ και ΔΟΥ εισοδήματος, Έγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης του ακινήτου, Βεβαίωση αυτοψίας μηχανικού, Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, Φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη, Ασφαλιστική ενημερότητα του ιδιοκτήτη, Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, Πιστοποιητικό για μη οφειλή φόρου κληρονομιάς/γονικής παροχής/δωρεάς και Βεβαίωση του δήμου από την οποία προκύπτει ότι δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για το μεταβιβαζόμενο ακίνητο.

Γεγονός πάντως είναι πως η αγορά ανέβασε ταχύτητα στις μεταβιβάσεις με την ανακοίνωση των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών και την προοπτική ενεργοποίησής τους από την 1η Ιανουαρίου και πάτησε εκ νέου γκάζι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για αφορολόγητο δωρεών και γονικών παροχών μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού ύψους 800.000 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου. Ακόμα και εάν το υψηλό αφορολόγητο καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία μεταβιβάσεων εν ζωή από γονείς σε παιδιά και εγγόνια, οι νέες αντικειμενικές αξίες από την 1η Ιανουαρίου συμπαρασύρουν ανοδικά μια σειρά από αμοιβές και τέλη, όπως για παράδειγμα συμβολαιογραφικά και δικηγορικά έξοδα, τα οποία οι φορολογούμενοι επίσης προσπαθούν να αποφύγουν.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις:

  • Η γονική παροχή ή η δωρεά προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α’ κατηγορία της παρ. 1 του άρθρου 29 του Κώδικα οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, καθώς και η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τα ως άνω πρόσωπα, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ. Οι δωρεές και γονικές παροχές της παραγράφου αυτής δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των αυτών προσώπων.
  • Η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών, πλην των προβλεπομένων στην παρ 1 (όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την τροποποίησή της με τον παρόντα νόμο), υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α’ κατηγορία, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β’ κατηγορία και με συντελεστή σαράντα τοις εκατό (40%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ’ κατηγορία». Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται για δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021. Για την εφαρμογή του τρίτου και του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 2961/2001 (Α’266), όπως τροποποιείται με την παρ. 1 του παρόντος, δωρεές και γονικές παροχές που έχουν διενεργηθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, δεν συνυπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 36, περί συνυπολογισμού προγενέστερων δωρεών και γονικών παροχών

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago