Κόσμος

Προς ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών οδεύει η Ευρώπη – «Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αγοράσουν όπλα» λέει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αγοράσουν όπλα από κοινού για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους αφού προμήθευσαν την Ουκρανία, εκτιμά η αμυντική υπηρεσία της ΕΕ, η οποία προειδοποιεί πως οι ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πάντα ικανές να προστατεύουν την Ευρώπη από απειλές.

«Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας κάνει φανερές τις ελλείψεις στις δυνατότητές μας», δήλωσε ο Γίρι Σεντίβι, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), ενός σώματος της ΕΕ που, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, βοηθάει τις κυβερνήσεις του συνασπισμού να αναπτύσσουν τις στρατιωτικές δυνατότητές τους .

Ο οργανισμός διεξάγει συνομιλίες με ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων με στόχο την αύξηση της παραγωγής τους, δήλωσε ο Σεντίβι, καθώς και με χώρες ώστε να πραγματοποιήσουν κοινές αγορές εξοπλισμού και πυρομαχικών.

«Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνουμε ένας αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας για την προστασία των πολιτών», δήλωσε στο Ρόιτερς, καλώντας τις χώρες να λάβουν σοβαρά υπόψη τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για να επενδύσουν στην άμυνα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι αναπόφευκτα δεσμευμένες στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού και δεν θα μπορούν να παρέχουν κάποιες ουσιώδεις διευκολύνσεις, όπως στρατηγική αερομεταφορά, αναγνωριστικά αεροσκάφη, τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας και αντιαεροπορική άμυνα».

Ο ίδιος επισήμανε επίσης την απειλή που προέρχεται από την τρομοκρατία και από αποτυχημένα κράτη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν τα 200 δισ. ευρώ για πρώτη φορά το 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τη μεγαλύτερη αφότου η εν λόγω περιφέρεια άρχισε να αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες το 2015, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago