Κόσμος

Συμφώνησαν για Ρωσία και Ουκρανία, ανέβαλαν πάλι το πλαφόν στο αέριο

Άλλη μία παράταση στην απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στην Σύνοδο Κορυφής, παραπέμποντας την οριστικοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, την Δευτέρα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν, ωστόσο, για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία και τη χορήγηση βοήθειας 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία το 2023.

Σύμφωνα με το Reuters, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το ένατο κατά σειρά, με τη μαύρη λίστα άλλων περίπου 200 ατόμων και την απαγόρευση επενδύσεων στη βιομηχανία εξόρυξης της Ρωσίας. Έτσι, εκτός από τις κυρώσεις σε διάφορες οντότητες, τράπεζες και ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και μελών της οικογένειάς του, η Ε.Ε. ενέκρινε προηγουμένως εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα και θαλάσσιου πετρελαίου σε συνεργασία με τους δυτικούς συμμάχους.

Σημειώνεται ότι η απόφαση, η οποία απαιτεί ομοφωνία, ελήφθη αφότου η Πολωνία και η Λιθουανία είχαν προειδοποιήσει ότι οι προτεινόμενες εξαιρέσεις για την επισιτιστική ασφάλεια ενδέχεται να ωφελήσουν τους Ρώσους ολιγάρχες στον κλάδο των λιπασμάτων.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών επιβεβαιώνουν την παροχή χρηματοοικονομικής βοήθειας, ύψους 18 δισ. ευρώ για το 2023. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι η ΕΕ θα εντείνει επειγόντως τη βοήθειας ανθρωπιστικής και πολιτικής προστασίας και θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ζωτικής σημασίας υποδομών της χώρας, οι οποίες έχουν πληγεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Παραλλήλως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνεργασία με την Κομισιόν και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να εντείνει την υποστήριξή της για τις πιο επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας. Κάλεσε επίσης την Επιτροπή να εντείνει τον συντονισμό με την ευρωπαϊκή βιομηχανία, αλλά και τους διεθνείς εταίρους, για την παροχή εξοπλισμού προτεραιότητας στην Ουκρανία. Σε αυτόν περιλαμβάνονται κινητοί  σταθμοί θέρμανσης, γεννήτριες, μετασχηματιστές, καθώς και εξοπλισμός υψηλής τάσης και φωτισμού.

Σε πολιτικό επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε την καταδίκη της ρωσικής εισβολής και επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της Ένωσης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Παραλλήλως επιβεβαίωσε και το δικαίωμα αυτοάμυνας της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επίθεσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην παροχή πολιτικής και στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι οι συνεχείς ρωσικές επιδρομές της Ρωσίας εναντίον αμάχων και ενεργειακών υποδομών είναι ένα έγκλημα για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία. Κάλεσαν τέλος τη Μόσχα να σταματήσει αμέσως τις ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μη στρατιωτικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, υπογραμμίζοντας την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ στο έργο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Οι ειδήσεις σήμερα

Νέα σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με αφορμή την υπόθεση Σπυράκη – Να αποπεμφθεί ζητάει η αντιπολίτευση, «περιμένουμε τον έλεγχο των αρχών» λέει η Πειραιώς

Για λίγους η στήριξη στα στεγαστικά που ανακοίνωσαν οι τράπεζες – Τι θα ισχύει

Qatargate: Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλιστές θέλουν να φορτώσουν ο ένας στον άλλο το σκάνδαλο

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago