Πολιτική

Πιερρακάκης βάζει «ψηφιακή πλάτη» στην κυβέρνηση: Απολογισμός πεπραγμένων του υπουργείου του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Όπως ήταν αναμενόμενο, μια που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης έβαλε «ψηφιακή πλάτη» στην κυβέρνηση, διαφημίζοντας τα πεπραγμένα του υπουργείου του στους τομείς της ψηφιοποίησης του κράτους και των κυβερνητικών λειτουργιών.

Ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας επί του κρατικού προϋπολογισμού 2023 στην ολομέλεια της Βουλής έκανε κάλεσμα για «Να διαφυλάξουμε και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής».

«Αν ρωτούσαμε τα προηγούμενα χρόνια, εάν συμβεί μια πανδημία στη χώρα, και κληθούν η Βαυαρία, η Μασαχουσέτη και η Ελλάδα να φτιάξουν συστήματα εμβολιασμού, από τα τρία, ποιο θα δουλέψει; κανείς δεν θα ψήφιζε την Ελλάδα.Αλλά το καταφέραμε. Το κατάφεραν οι Έλληνες μηχανικοί, οι άνθρωποι του υπουργείου Υγείας, του Στρατού, των συνεργαζόμενων εταιρειών, και αντανακλά τις τεράστιες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα. Αυτές τις δυνατότητες πρέπει να την προφυλάξουμε και να τις απελευθερώσουμε» είπε ο κ. Πιερρακάκης τονίζοντας ότι «το μέλλον, είτε το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι».

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα του υπουργείου του, είπε – μεταξύ άλλων – ότι «πολλαπλασιάστηκαν, από τον Μάρτιο του 2020 οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου και οι ψηφιακές συναλλαγές ανήλθαν στο ένα δισεκατομμύριο. Αυτές οι ψηφιακές συναλλαγές είναι φυσικές επισκέψεις που δεν πραγματοποιούνται, εξοικονομώντας χρόνο για τους πολίτες. «Μιλάμε για 100 ουρές που γλίτωσε ο καθένας μας φέτος, από όλη αυτή τη στρατηγική του gov.gr», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Μιλώντας για το σύστημα «Μίτος», που καταγράφει το σύνολο των διαδικασιών του δημόσιου τομέα, είπε ότι «συμβάλει στον ανασχεδιασμό των διαδικασιών, όπως ήταν η γραφειοκρατία της γέννησης του παιδιού, αλλά και «πολύ σύντομα στις επόμενες εβδομάδες, η ίδρυση ατομικής επιχείρησης θα γίνεται ψηφιακά. Δεν θα γίνει μόνο με την ψηφιοποίηση αλλά και με την αλλαγή της διαδικασίας. Και αυτό καταγράφεται σε ένα σύστημα που περιλαμβάνει όλα τα γεγονότα, που αλληλεπιδρά ένας πολίτης με το κράτος. Για πρώτη φορά, έχει καταγράψει 2.300 διαδικασίες και άλλες 600 θα καταγραφούν πολύ σύντομα» είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε επίσης, ότι το αξιόπιστο σύστημα εμβολιασμού που δημιουργήθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης, επέφερε την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από τους πολίτες. Σημείωσε επιπλέον ότι στο «my health» όπου κάποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα της συνταγογράφησης, «σε λίγες εβδομάδες εκεί, θα προστεθούν τα αποτελέσματα των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων και των δημόσιων νοσοκομείων».

Επιπλέον, ο κ. Πιερρακάκης, έκανε λόγο για συμβολή της ψηφιακής πολιτικής στην οικονομική ανάπτυξη, ενημερώνοντας ότι αυτό το διάστημα, «μετράμε το αποτέλεσμα της πολιτικής του ενός δισεκατομμυρίου ψηφιακών συναλλαγών και πως αυτό βοηθά την οικονομία. Θα βοηθήσει και τον κρατικό σχεδιασμό και τον ευρύτερο σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική του κράτους». Συμπλήρωσε επίσης, ότι «Δεν υπάρχει τεχνολογία χωρίς πολιτική και πολιτική χωρίς τεχνολογία. Διότι χωρίς τεχνολογία όπως φάνηκε και στον εμβολιασμό, δεν μπορούν να υλοποιηθούν αξιόπιστα και γρήγορα οι πολιτικοί στόχοι. Χωρίς πολιτική η τεχνολογία είναι κενό γράμμα. Διότι αν δεν υπηρετείς την κοινωνία δεν μπορείς πραγματικά να κάνεις την διαφορά».

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago