Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε το ψήφισμα για διαφάνεια και λογοδοσία στα ευρωπαϊκά όργανα και θεσμούς στη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς Qatargate. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα, μετά από ψηφοφορία της οποίας το αποτέλεσμα ήταν 541 ψήφοι υπέρ, 2 κατά και 3 αποχές, ψήφισμα το οποίο:
Σύμφωνα όμως με αναλυτές και παρατηρητές των ευρωπαϊκών υποθέσεων, τέτοιου είδους ψηφίσματα και οι πανηγυρισμοί που τα συνοδεύουν, κινδυνεύουν να περιοριστούν σε αυτό που λέμε στην Ελλάδα, «στάχτη στα μάτια». Όπως αναφέρει το παρατηρητήριο για κοινοβουλευτικά ζητήματα VouliWatch, υπάρχει μια δεδομένη σχέση μεταξύ ευρωβουλευτών και lobbying που αξίζει να διερευνηθεί ως προς τα ζητήματα διαφάνειας.
Το παρατηρητήριο βασίζεται σε πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας, προκειμένου να αναδείξει ότι ακόμα και οι υπάρχοντες μηχανισμοί λογοδοσίας και ελέγχου στο Ε.Κ. παρακάμπτονται μαζικά και επανειλημμένα από τους ίδιους τους ευρωβουλευτές που, ειδικά στην περίπτωση του Qatargate, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ζητώντας, ως συνήθως, να «φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Vouliwatch, το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημιούργησαν ένα κοινό μητρώο διαφάνειας για το lobbying. Το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πως όλοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι οφείλουν να δημοσιεύουν τις προσωπικές συναντήσεις τους με λομπίστες.
Το ευρωκοινοβούλιο ακολούθησε το παράδειγμα και, μετά το 2019, όλοι οι ευρωβουλευτές με υψηλά αξιώματα (πρόεδροι επιτροπών, εισηγητές και σκιώδεις εισηγητές) οφείλουν να δημοσιεύουν τις συναντήσεις και συνεδριάσεις που πραγματοποίησαν. Για τους ευρωβουλευτές που δεν έχουν νομοθετικές αρμοδιότητες, η δημοσίευση των συναντήσεών τους παραμένει προαιρετική
Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι εξ αυτών εξακολουθούν να μην το τηρούν. Ειδικά για τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και τον Ιούνιο του 2022, μόνο το 10% εξ αυτών έχει δημοσιεύσει έστω και μια συνάντηση με λομπίστες. Δηλαδή, από τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές μόνο δύο δηλώνουν επίσημα τέτοιου τύπου συναντήσεις.
Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στην πλατφόρμα στοιχείων της Διεθνούς Διαφάνειας, Integrity Watch EU, οι μοναδικοί Ευρωβουλευτές από την Ελλάδα οι οποίοι, ως μέλη επιτροπών, δημοσιοποίησαν σχετικές συναντήσεις ήταν οι Αλέξης Γεωργούλης και Πέτρος Κόκκαλης από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστέρας – GUE/NGL.
Ακρίβεια και υποκλοπές «πληγώνουν» την κυβέρνηση – Κάτω από το 6% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Τελικά δεν ήταν μόνο το Κατάρ – Αποκαλύψεις της La Repubblica για τον ρόλο του Μαρόκου
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…