Πολιτική

Ακρίβεια και υποκλοπές «πληγώνουν» την κυβέρνηση – Κάτω από το 6% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Η ακρίβεια αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες, σύμφωνα με τις Τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο. Σε συνδυασμό δε με τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις προκαλεί σοβαρότατα πλήγματα στην κυβέρνηση με τη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφεται πλέον κάτω από τις 6 μονάδες, όταν τον περασμένο Ιούλιο, η απόσταση στην πρόθεση ψήφου ήταν στο 7,2%, ενώ η τελευταία δημοσκόπηση της MRB στις αρχές Νοεμβρίου κατέγραφε τη διαφορά στο 6,1%.

Σύμφωνα με τη νέα μέτρηση, η ακρίβεια κατέχει την πρώτη θέση στα  προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, με κόστος για την κυβέρνηση και πριμοδότηση στον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους διαμαρτυρίας. Αναλυτικά, σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα αίτια του προβλήματος της ακρίβειας έχουν να κάνουν με τον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική αγορά και τις πολιτικές της κυβέρνησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες, στην  πλειονότητά τους, απορρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα για εισαγόμενη ακρίβεια λόγω των διεθνών κρίσεων. Την άποψη για εξωγενή ακρίβεια πιστεύουν, άλλωστε, σύμφωνα με τη μέτρηση, μόνον οι 3 στους 10 ερωτηθέντες.

Η έρευνα καταγράφει επίσης ότι περίπου τα τρία τέταρτα των πολιτών (73,3%) πιστεύει ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά δεν βρίσκονται πλέον στο πλαίσιο της ακρίβειας, αλλά κινούνται στο πεδίο της αισχροκέρδειας. Ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό δηλαδή των πολιτών θέτει εμμέσως θέμα αναποτελεσματικότητας των κυβερνητικών πολιτικών και των δράσεων των ελεγκτικών μηχανισμών στην καταπολέμηση φαινομένων κερδοσκοπίας.

Παραλλήλως, το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις βρίσκεται στο 72,3%, με το 8,2% των πολιτών να δηλώνει πλήρη αδυναμία. Σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη, αυτό των παρακολουθήσεων μέσω υποκλοπών, το 77,5% των πολιτών το αξιολογεί ως  «Πολύ σοβαρό» και «αρκετά σοβαρό», ενώ μόλις το 17,4% δηλώνει πως είναι «όχι και τόσο σοβαρό» ή ότι «δεν υπάρχει θέμα υποκλοπών».

Τα παραπάνω αποτελούν σοβαρά πλήγματα για την κυβέρνηση με την φθορά να καταγράφεται στη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, σύμφωνα με τη μέτρηση, είναι πλέον στο 5,9%. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 28,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 23,1% και η μεταξύ τους διαφορά μετριέται στις 5,4 ποσοστιαίες μονάδες. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 11,3% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5,1%, Ελληνική Λύση με 4,5% και ΜεΡΑ25 στο 2,9% ενώ ακολουθούν σε πολύ μικρή απόσταση από το όριο του 3% οι Έλληνες. Με την αναγωγή στα έγκυρα τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 30%, ΣΥΡΙΖΑ 24,3% και η μεταξύ τους διαφορά στις 5,7 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στο 11,9% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5,4%, Ελληνική Λύση 4,7%, το ΜεΡΑ25 οριακά εντός Βουλής με 3,1% και οι Έλληνες οριακά εκτός με 2,8%.

Οι ειδήσεις σήμερα

Συγκρούσεις στη Γαλλία μετά τον αγώνα με το Μαρόκο – Oδηγός παρέσυρε και σκότωσε έφηβο στο Μονπελιέ

Κ. Μητσοτάκης: Στο κυνήγι της κομματικής συσπείρωσης από τις Βρυξέλλες – «Kαμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη»

Συνεχίζει την πίεση προς την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις παρακολουθήσεις: «οι δικαιολογίες πλέον εξαντλούνται»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago