Κόσμος

«Επίθεση αγάπης» Μπάιντεν προς Αφρικανούς ηγέτες στη σκιά της Κινεζικής επιρροής στην ήπειρο – Δέσμευση για 55 δισ. οικονομική βοήθεια

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press, σημαντικές είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία των ΗΠΑ προκειμένου να ανακτήσει τη χαμένη της επιρροή στην Αφρικανική ήπειρο. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιδόθηκε σε μια «επίθεση αγάπης» προς του Αφρικανούς ηγέτες που έχουν συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον για την τριήμερη συνάντηση κορυφής, Africa Leaders Summit.

Στη σημερινή του ομιλία, ο Πρόεδρος τον ΗΠΑ παρουσίασε το όραμά του για την Αφρική σε μια προσπάθεια να μειώσει το χάσμα εμπιστοσύνης που έχει διευρυνθεί μετά από χρόνια απογοήτευσης που έχει προκαλέσει η μειωμένη δέσμευση των ΗΠΑ στην ήπειρο.

Όπως αναφέρει το AP, με την Κίνα να πρωτοστατεί σε επενδύσεις στην υποσαχάρια Αφρική, οι ΗΠΑ προσπαθούν να εμφανιστούν ως ένας αξιόπιστος εταίρος που θα συμβάλλει στην προώθηση δίκαιων και δημοκρατικών εκλογών και θα προωθήσει την ανάπτυξη στους κρίσιμους τομείς της υγείας και της ενέργειας. Πίσω απ’ όλα αυτά όμως, κρύβεται ένας ολοένα αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε στην ομιλία του περισσότερα από 15 δισ. σε εμπορικές επενδύσεις και νέες συνεργασίες συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτοβουλίας που υπόσχεται 350 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την προσπάθεια της ηπείρου για ψηφιακό εκσυγχρονισμό και 350 εκατομμύρια δολάρια για την προώθηση της ισότητας και της επιχειρηματικότητας στο χώρο εργασίας των γυναικών.

Ο Μπάιντεν έχει ήδη δεσμευτεί για οικονομική βοήθεια 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αφρικανικές χώρες τα επόμενα τρία χρόνια, υποστήριξη των ΗΠΑ για μια μόνιμη Ομάδα 20 εδρών για την Αφρικανική Ένωση και τον διορισμό ειδικού εκπροσώπου για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Συνόδου Κορυφής.

Η Αφρική παραμένει μιας μεγάλης στρατηγικής σημασίας ήπειρος λόγω λόγω του ταχέως αυξανόμενου πληθυσμού, των σημαντικών φυσικών πόρων και του μεγάλου μπλοκ ψηφοφόρων στα Ηνωμένα Έθνη. Επιπλέον, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ήπειρο είναι μέρος του επανακαθορισμού της εξωτερικής τους πολιτικής που εστιάζει πλέον σημαντικά στην Κίνα – το έθνος που, όπως αναφέρει το AP, η κυβέρνηση Μπάιντεν βλέπει ως τον πιο σημαντικό οικονομικό και στρατιωτικό αντίπαλο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι είπε ότι η κυβέρνηση «αρνείται να βάλει το όπλο» στο κεφάλι της Αφρικής και να την κάνει να επιλέξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Πρόσθεσε δε, ότι «δεν υπάρχει τίποτα ασυνεπές στο να χαρακτηρίζει κανείς ένα γεγονός ως γεγονός και να ρίχνει φως σε αυτό που είναι όλο και πιο προφανές στους Αφρικανούς εταίρους μας σχετικά με την κακή επιρροή της Κίνας στην ήπειρο».

Το Associated Press μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουενμπίν Γουάνγκ είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να «σεβαστούν τη βούληση του αφρικανικού λαού και να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να βοηθήσουν την ανάπτυξη της Αφρικής, αντί να σπιλώνουν και να επιτίθενται αδιάκοπα σε άλλες χώρες», μια προφανής αναφορά στην Κίνα.

Ο Γουάνγκ είπε επίσης σε σχετική ενημέρωση την Τετάρτη ότι είναι «κοινή ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξει την ανάπτυξη της Αφρικής», αλλά πρόσθεσε: «Η Αφρική δεν είναι αρένα για αντιπαράθεση μεγάλων δυνάμεων ή στόχος αυθαίρετων πιέσεων από ορισμένες χώρες ή άτομα».

Πως τα τερτίπια του Μασκ με το twitter βούλιαξαν τη μετοχή της Tesla

Δάνεια: Νέα αύξηση των επιτοκίων ανακοινώνει η ΕΚΤ

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 3.774 παιδιά έχουν πέσει θύματα του εμφυλίου στην Υεμένη

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago