Πολιτική

Σε τροχιά πολιτικής σύγκρουσης για τον προϋπολογισμό – Θα καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – Τι είπαν οι βουλευτές του

Συνεχίζεται η δεύτερη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του 2023 στη Βουλή, συζήτηση η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία. Σφοδρά ήταν τα πυρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εναντίον της κυβέρνησης με τους βουλευτές που έχουν τοποθετηθεί μέχρι τώρα να δηλώνουν στις ομιλίες τους ότι θα καταψηφίσουν.

Ο βουλευτής Αιτωλίας & Ακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ότι «αν η κυβέρνηση διατείνεται ότι μείωσε τους 27 φόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 2022 και το 2023 βρίσκουν τους Έλληνες να πληρώνουν περισσότερους έμμεσους φόρους ακόμη και από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος στη συνέχεια διερωτήθηκε «Για ποιο success story επαίρεται η κυβέρνηση, όταν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει συρρικνωθεί;» για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι: «Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, για το 2022, οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη φθάνουν στο 40% για νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ και στο 9% έως 14% για νοικοκυριά με εισόδημα έως 1.100 ευρώ. Παράλληλα το ιδιωτικό χρέος φουσκώνει. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, ξεπερνούν τα 112 δις. Τα κόκκινα δάνεια (κυρίως πλέον σε funds) είναι 111 δις. Ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΕΦΚΑ αυξήθηκαν 5,5 δις σε ένα χρόνο. Σε αυτό το περιβάλλον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει την αυτοκριτική της καθώς τόνισε ότι: «Θέματα διαφθοράς συλλήβδην υπάρχουν παντού και σας ακουμπούν. Είτε Πάτσης κλπ, είτε Παπαγγελόπουλος κλπ. Γι’αυτό τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι. Τώρα για την κα Καϊλή, με το που προέκυψε το ζήτημα, διεγράφη από το κόμμα. Αρμόδια πλέον για τις πράξεις της η Δικαιοσύνη».

Κλείνοντας ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει λέγοντας: «Αγαπητοί συνάδελφοι, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σας που ενισχύει τις ανισότητες στην κοινωνία και διαιωνίζει τα αδιέξοδα στην αγορά».

Στον ίδιο τόνο, ο βουλευτής Κέρκυρας, Δημήτρης Μπιάγκης, ανέφερε πως ο προϋπολογισμός της Κυβέρνησης της ΝΔ «στερείται κοινωνικού προσήμου και αγνοεί παντελώς τον παράγοντα άνθρωπο» ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι: «Η οικονομική πραγματικότητα των Ελλήνων πολιτών συμπυκνώνεται σε ένα τρίπτυχο που το συνθέτουν: η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στην αγορά, ο οικονομικός μαρασμός και η ανασφάλεια για το αύριο. Η νεοφιλελεύθερου τύπου ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσανατολίζεται σε μονοδιάστατη οικονομική μεγέθυνση χωρίς να είναι πραγματικά βιώσιμη. Δεν κατανέμεται με δίκαιο τρόπο και αφορά μόνο λίγους και ημέτερους.

«Καταδικασμένος να αποτύχει» δήλωσε για τον προϋπολογισμό ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, ενώ τον χαρακτήρισε ανεδαφικό και κοινωνικά άδικο.

«Ο προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει τα θέματα της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ούτε τα διαρθρωτικά ζητήματα της οικονομίας και της ανάγκης αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Παρουσιάζει πλεονάσματα από φόρους και μείωση δαπανών που θα στήριζαν την κοινωνία. Η ανάπτυξη στηρίζεται στην κατανάλωση και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αποκαλύπτει τα σαθρά της θεμέλια. Οι επενδύσεις αφορούν περισσότερο εξαγορές έτοιμων ελληνικών επιχειρήσεων από ξένους και όχι δημιουργία νέων» σημείωσε.

Ο βουλευτής Κιλκίς πρόσθεσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός «δεν φροντίζει για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, συνεχίζει την αφαίμαξη των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων με υψηλούς έμμεσους φόρους, για να μπορεί να ασκεί την οριζόντια επιδοματική της πολιτική, που δεν έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, παραβλέπει τη βραδυφλεγή βόμβα του δημογραφικού».

Στο στόχαστρο Κύρτσου ο Σχοινάς: «Πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από την Κομισιόν» – Έρχονται και άλλες αποκαλύψεις

Αποκάλυψη: Κύκλωμα παραποιημένων ιατρικών γνωματεύσεων δρα στην Υπηρεσία Ασύλου – 1.000 με 1.500 ευρώ η «ταρίφα»

Αστυνομοκρατία στο κέντρο της Αθήνας – Πρακτικές άλλων εποχών από τον Θεοδωρικάκο που επιμένει στο δόγμα «τάξη και ασφάλεια»

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago