Categories: Κόσμος

Προειδοποίηση Μπάιντεν στον Πούτιν: Κυρώσεις αν η Ρωσία κλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι η Μόσχα θα υποστεί «σοβαρές κυρώσεις», κυρίως οικονομικής φύσης, στην περίπτωση μιας κλιμάκωσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

WILMINGTON, DE – SEPTEMBER 24: Democratic candidate for president, former Vice President Joe Biden makes remarks about the DNI Whistleblower Report as well as President Trumps ongoing abuse of power at the Hotel DuPont on September 24, 2019 in Wilmington, Delaware. (Photo by William Thomas Cain/Getty Images)

Στις συνομιλίες, διάρκειας περίπου δύο ωρών, που είχαν σήμερα ο Μπάιντεν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρώτος εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων της για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Έκανε σαφές επίσης ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν με οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα εάν υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την επιστροφή στη διπλωματία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα στρατηγικής σταθερότητας, τις κυβερνοεπιθέσεις για καταβολή λύτρων και τη συνεργασία τους σε περιφερειακά θέματα, όπως το Ιράν.

Μπάιντεν και Πούτιν ανέθεσαν στις ομάδες τους να συνεχίσουν τις επαφές. Οι ΗΠΑ θα συντονίσουν τις ενέργειές τους με τους συμμάχους τους, προσθέτει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.

Κρεμλίνο: «Ανοιχτές και επαγγελματικές συνομιλίες»

Το Κρεμλίνο της Ρωσίας δήλωσε την Τρίτη ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα την ημέρα ήταν ανοιχτές και επαγγελματικές, σύμφωνα με το Reuters.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν μίλησε στον Μπάιντεν για την καταστροφική στάση της Ουκρανίας απέναντι στον εποικισμό στην Ανατολική Ουκρανία και ότι ήταν λάθος να τεθεί όλη η ευθύνη στους ώμους της Ρωσίας για τις τρέχουσες εντάσεις.

Σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, η κρίση στην Ουκρανία ήταν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και ο Πούτιν εξέφρασε ανησυχίες για τις φερόμενες προκλητικές ενέργειες του Κιέβου προς την ουκρανική περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία (περιοχή Ντονμπάς).

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν και ο Μπάιντεν συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές και διέταξαν τους υφισταμένους να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για «ευαίσθητα ζητήματα» γύρω από την Ουκρανία. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Πούτιν είπε στον Μπάιντεν ότι ήθελε αξιόπιστες νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που αποκλείουν οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, καθώς και εγγυήσεις ότι δεν θα αναπτυχθούν επιθετικά συστήματα κρούσης σε χώρες κοντά στη Ρωσία.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago