Κόσμος

Πως τα τερτίπια του Μασκ με το twitter βούλιαξαν τη μετοχή της Tesla

Από την αρχή του έτους η μετοχή της Tesla, της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων του Έλον Μασκ, έχει σημειώσει πτώση άνω του 58%, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για αρνητική επιρροή της δημόσιας παρουσίας του ιδιοκτήτη του twitter. Τα τερτίπια του Μασκ φαίνεται ότι βούλιαξαν την μετοχή της Tesla.

O Έλον Μασκ επανέφερε στην πλατφόρμα τον αποκλεισμένο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στα τέλη Νοεμβρίου. Η κίνηση αυτή ήταν μια από τις πολλές που προκάλεσαν αντιδράσεις. Ο Ν. Τραμπ είχε αποκλειστεί με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης της πλατφόρμας λόγω της εμπρηστικής του ρητορικής και του ρόλου του στην επίθεση στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Μασκ έκανε μια δημοσίευση στην οποία ζητούσε τη δίωξη του Anthony Fauci, επικεφαλής επιδημιολόγου των ΗΠΑ. Ο Fauci είναι «κόκκινο πανί» για τους ακροδεξιούς αντιεμβολιαστές αμερικανούς ως ο εκφραστής των πολιτικών και των μέτρων κατά της πανδημίας στη χώρα. Πολλά μέσα κάνουν λόγο για αποκάλυψη της πολιτικής τοποθέτησης του Μασκ ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν έχει επιτεθεί αρκετές φορές στη “woke” κουλτούρα.

“Woke”, όπως ονομάζεται από πολλούς δεξιούς και ακροδεξιούς, είναι το προσωνύμιο προσώπων, ομάδων και εταιριών που ασπάζονται φιλελεύθερες αξίες όπως η ισότητα των φύλων, το δικαίωμα στην άμβλωση και ο αντιρατσισμός και αντιφασισμός.

Αυτή η στάση όμως δείχνει να μη βοηθάει τα φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδια του νέου αφεντικού του twitter. Το αμερικάνικο κοινό ήδη δείχνει σημεία αποστασιοποίησης από τον άλλοτε δημοφιλή επιχειρηματία. Τελευταία έρευνα του ΥouGov δείχνει ότι ο Έλον Μασκ χάνει την αίγλη του και ως «οραματιστής» και ως «καινοτόμος επιχειρηματίας».

Αυτές οι τάσεις δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τις αγορές. Οι μεγάλοι διαφημιζόμενοι αποσύρουν πακέτα από το twitter κάτι το οποίο σύμφωνα με αναλυτές μπορεί να πάρει χαρακτήρα χιονοστιβάδας. Κάτι τέτοιο δείχνουν να εκτιμούν και οι αγορές καθώς η μετοχή της Tesla χθες είχε απώλειες πάνω από 6%.

Συνολικά, από την αρχή του χρόνου η μετοχή της Tesla έχει χάσει πάνω από το 58% της αξίας της και όπως όλα δείχνουν το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία. Μπορεί με τα τερτίπια του να κερδίζει μέρος του αμερικανικού δεξιού και ακροδεξιού ακροατηρίου, αλλά δεν φαίνεται μέχρι τώρα να συμβαίνει το ίδιο και με τη διαφημιστική και χρηματιστηριακή αγορά.

Προς νέο ευρωπαϊκό ρήγμα για το φυσικό αέριο – Κρίσιμη Σύνοδος στις Βρυξέλλες

Πληγή για τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς το Qatar Gate – Την Τετάρτη στον ανακριτή η Εύα Καϊλή

Δάνεια: Νέα αύξηση των επιτοκίων ανακοινώνει η ΕΚΤ

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago