Categories: Πολιτική

Σύμπλευση με σαφή μηνύματα για την τουρκική προκλητικότητα

Να οριοθετήσουν εκ νέου την στάση τους απέναντι στις τουρκικές απειλές και την κλιμάκωση της τουρκική ρητορικής αναφορικά με την Κυπριακή ΑΟΖ , επιχειρούν  Αθήνα και Λευκωσία και μέσα από την Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, στο Ισραήλ. Οι εξελίξεις με τις κλιμακούμενες απειλές της Τουρκίας ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες στο οικόπεδο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ που αδειοδοτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στις ExxonMobil – Qatar Petroleum, αλλά και οι επικείμενες έρευνες / γεωτρήσεις της Αμερικανικής Exxon στο οικόπεδο 10, εντός του μήνα έχουν οδηγήσει την Αθήνα να έχει το βλέμμα στραμμένο στην Κυπριακή ΑΟΖ και να προβληματίζεται ποια θα είναι η ένταση της Τουρκικής αντίδρασης και μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Ερντογάν που πιέζεται αφόρητα από την οικονομική κρίση και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Τουλάχιστον λεκτικά , ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εν΄όψει της συνάντησης του την Τετάρτη στο Σότσι με Ρώσσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (όπου ανάμεσα στα άλλα θα συζητηθούν και τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της τουρκικής προκλητικότητας) , έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η συνέχιση της προκλητικότητας της και των παράνομων απαιτήσεων/ διεκδικήσεων της στη Κυπριακή ΑΟΖ είναι αποτρεπτική για αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό ενώ ξαναέθεσε το θέμα της κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων .

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης , έθεσε επί τάπητος στην Τριμερή Σύνοδο, την επιθετικότητα και τους παράνομους σχεδιασμούς της Άγκυρας.  

Η κοινή διακήρυξη

Το μήνυμα προς την Τουρκία,  έγινε ακόμα ηχηρότερο μέσα από την κοινή διακήρυξη των τριών ηγετών (Ελλάδας, Κύπρου , Ισραήλ) καθώς εκφράζουν τη σημασία σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Επίσης οι τρείς ηγέτες  ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα προετοιμασίας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Επίσης στη κοινή διακήρυξη γίνεται αναφορά αναφορά στον ενεργειακό τομέα, και ειδικά στο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θεωρούνται «στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα τους».

Μήνυμα από Ελλάδα

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις εξελίξεις στη περιοχή και ειδικά στη Κυπριακή ΑΟΖ σημείωσε : «Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε είναι μια συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και μια απαράδεκτη επιθετικότητα, τόσο στην ξηρά όσο και στις θαλάσσιες ζώνες όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου…Και βεβαίως, αν συνεχιστούν τα σχέδια για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, θα καταδικάσουν κάθε προσπάθεια για αμοιβαία αποδεκτή λύση»

Επεσήμανε πως η μόνη βιώσιμη λύση για το Κυπριακό είναι αυτή που θα σέβεται πλήρως όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων παρέμβασης τρίτων μερών στα ζητήματα της Κύπρου. Και φυσικά, καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί» τόνισε, απαντώντας στο δίδυμο Ερντογάν – Τατάρ που επιμένουν στη διχοτόμηση του νησιού με την δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών», τόνισε.΄

Όλα αυτά εξελίσσονται τις ώρες που η Τουρκική οικονομία δοκιμάζεται σκληρά και υπάρχει μεγάλη δυσφορία στο κόσμο για τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη διαβίωσης , εκτόξευση των ενοικίων, μείωση της απόδοσης των καταθέσεων κ.α.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί  πλέον να ρίξει γέφυρες με τις χώρες του Κόλπου  με τις περισσότερες από τις οποίες είχε κακές και τεταμένες  σχέσεις. Σήμερα συναντήθηκε με τον εμίρη Αλ Θάνι στη Ντόχα.

Αναζητείται συνεννόηση

Πάντως σε αυτή την δύσκολη καμπή και με την τουρκική προκλητικότητα σε πρώτο πλάνο, πυκνώνουν οι συζητήσεις στην Αθήνα για το μέχρι που είναι διατεθειμένη η Άγκυρα  να τραβήξει το σκοινί. Αν θα περιοριστεί σε λεκτικές απειλές ή και διπλωματικές κινήσεις ή θα πυροδοτήσει στρατιωτικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να αποτρέψει τις έρευνες στη Κυπριακή  ΑΟΖ. Βέβαια στη παρούσα  φάση είναι ο Αμερικανικός Πετρελαϊκός Κολοσσός EXXON MOBIL που θα προχωρήσει σε έρευνες / γεωτρήσεις στα αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία οικόπεδα, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει την Τουρκία σε πιο «συγκρατημένες κινήσεις». Ωστόσο στην Αθήνα  υπάρχει και ένα ακόμα ερώτημα που τίθεται από πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους: «Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν προχωράει σε συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα πολιτικά κόμματα προκειμένου από κοινού να διαμορφώσουν τα όρια της αντίδρασης της Ελληνικής πλευράς σε επίπεδο διπλωματικών και πολιτικών χειρισμών , αν η Τουρκία προχωρήσει σε στρατιωτικοποίση της τεχνητής έντασης που δημιουργεί». Και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει τεθεί τόσο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, όσο και από τα κόμματα της ελάσσωνος αντιπολίτευσης.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago