Πολιτική

Κρίσιμο 48ωρο για την Εύα Καϊλή – Είναι μεταξύ των συλληφθέντων για το Qatar Gate, σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο

Η Εύα Καϊλή είναι ανάμεσα στα τέσσερα άτομα, για τα οποία η ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης. Η Εισαγγελία Βρυξελλών, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Την ίδια ώρα, οι εφημερίδες εφημερίδων «L’Echo» και «Soir» σε δημοσιεύματά τους αναφέρουν ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι μεταξύ των τεσσάρων.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, η Εύα Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι, θα παραμείνουν στη φυλακή για 48 ώρες. Στη συνέχεια θα εμφανιστούν ξανά ενώπιον των Αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν προφυλακισμένοι, έως την έναρξη εκδίκασης της υπόθεσης, ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι.

«Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ως μέρος μιας μεγάλης έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Υπάρχουν υποψίες ότι άτομα σε πολιτικές και/ή στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου» αναφέρει η ανακοίνωση της Εισαγγελίας.

Προσθέτει επίσης ότι «τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 8 χθες το βράδυ» και καταλήγει σημειώνοντας ότι «προς το συμφέρον της έρευνας δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

Η βελγική εφημερίδα Le Soir αναφέρει ότι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ύποπτη για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς που περιλαμβάνει νυν και πρώην ευρωβουλευτές, βοηθούς και άλλα δημόσια πρόσωπα από το ευρωπαϊκό περιβάλλον στις Βρυξέλλες, είχε προσαχθεί την Παρασκευή και στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ακρόαση. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι για την ίδια υπόθεση, ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός, είχε επίσης παραπεμφθεί σε ακρόαση.

Κατά την Le Soir στο τέλος αυτής της κράτησης, η περίοδος της οποίας δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 48 ώρες, η κ. Καϊλή συνελήφθη, ενώ υπάρχει ένταλμα και για τον σύντροφό της, καθώς και για τον πρώην ευρωβουλευτή του S&D Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Στη φυλακή παραμένει, σύμφωνα με το δημοσίευμα και ο Φ., ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί επίσης την Παρασκευή.

Σε ότι αφορά τον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, η εφημερίδα αναφέρει ότι αφέθηκε ελεύθερος. Ελεύθερος υπό όρους αφέθηκε, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Την ίδια ώρα, ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του συστήματος διαφθοράς που αποκαλύπτεται από την έρευνα. Η La Stampa αναφέρει ότι η οικογένεια Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές και ότι η σύζυγος και η κόρη του, οι οποίες ετέθησαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του. Η σύζυγός του μάλιστα,  σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή.

Η εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή, «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018». Άλλα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρονται σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας, η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους», καθώς και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.

Οι ειδήσεις σήμερα

Διεργασίες για την καθαίρεση της Καϊλή από το προεδρείο του ΕΚ – Σήμερα οι ανακοινώσεις των βελγικών αρχών

Πέρασε από τις «συκοφαντίες» στα «ρυπαρά δίκτυα» η κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago