Πολιτική

Πόλεμος ανακοινώσεων Ελλάδας-Τουρκίας για τη Δυτική Θράκη – Απασφάλισε πάλι ο Τσαβούσογλου

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνεχίζοντας την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, η οποία θέλει να εμφανίζεται ως αυτόκλητος προστάτης της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για άλλη μία φορά για «τουρκική μειονότητα», κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τα δικαιώματά της. «Φιλοξενήθηκαν τα αξιόλογα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της “Τουρκικής Μειονότητας” Δυτικής Θράκης στην Άγκυρα. Η Ελλάδα συνεχίζει επίμονα να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας. Τα αδέλφια μας στη Δυτική Θράκη δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ μόνα τους!» είπε ο Τσαβούσογλου. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να παραθέσει ακόμη και λίστα που απαριθμεί τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μειονότητας από την Ελλάδα.

Στον Τούρκο υπουργό απάντησε άμεσα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Άγκυρα «αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα». Το ΥΠΕΞ τονίζει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι «για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στην Θράκη. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, μία χώρα με χείριστες επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Θράκη».

Προσθέτει επίσης αριθμούς για την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και της ελληνικής μουσουλμανικής στη Δυτική Θράκη, τα οποία αναδεικνύουν τον διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. «Μίας Μειονότητας, η οποία αριθμεί περί τα 120.000 μέλη, όσα δηλαδή και την περίοδο, κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία η Τουρκία συστηματικά επικαλείται» αναφέρει το ΥΠΕΞ και προσθέτει: «Είναι απορίας άξιον πώς επικαλείται την Λωζάνη και κάνει λόγο για παραβίαση της από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο η Ελληνική Μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3000 ψυχές, ενώ κατά την υπογραφή της Συνθήκης αριθμούσε περί τις 130.000».

Σημειώνει τέλος ότι «την πραγματικότητα αυτή ήρθε πρόσφατα να μας θυμίσει και η δήλωση της ΕΕ, στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφήρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Η δήλωση μιλάει από μόνη της. Όπως και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους».

Οι ειδήσεις σήμερα

Δέσμευση Μητσοτάκη για παραίτηση ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, αν αποδειχθούν οι παρακολουθήσεις

Απόδραση Μητσοτάκη από τη Βουλή – Αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση Τσίπρα

Τρίβουν τα χέρια τους οι έμποροι όπλων: Για πρώτη φορά στην ιστορία οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 200 δισ.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago