Κοινωνία

Απολογείται ο αστυνομικός που πυροβόλησε νεαρό Ρομά – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Δικαστήρια

Ενώπιον του Α΄ τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης απολογείται ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης στα Διαβατά τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας. Ο αστυνομικός κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα), μετά τη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του.

Ο κατηγορούμενος προσήλθε στον ανακριτή με βασική υπερασπιστική γραμμή ότι πυροβόλησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν προπορευόμενοι συνάδελφοί του. Αυτό φέρεται ότι ανέφερε άλλωστε και στην προανακριτική κατάθεσή του, υποστηρίζοντας: «Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά και σε καμιά περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού».

Παραλλήλως σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει πως βρέθηκε η σφαίρα στο κεφάλι του δεκαεξάχρονου, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, φέρεται να επικαλείται ότι πυροβόλησε με το ένα χέρι, εποχούμενος και σε σημείο όπου το οδόστρωμα παρουσιάζει ανωμαλίες. Φέρεται επίσης ότι επικαλείται την ύπαρξη σιδηροδρομικής γραμμής και την κατηφορική κλίση του δρόμου για να δικαιολογήσει το πως η βολή του βρήκε τον 16χρονο.

Την ίδια ώρα, νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας γίνεται έξω από τα Δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, με τους συγκεντρωμένους να ζητούν την απόδοση Δικαιοσύνης και την τιμωρία των υπεύθυνων για τον πυροβολισμό και τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου.  «Δεν ήταν η βενζίνη δεν ήταν τα λεφτά, οι μπάτσοι πυροβόλησαν γιατί ήταν Ρομά» είναι το σύνθημα που φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι στα Δικαστήρια.

ενώ κάλεσμα για συγκέντρωση απηύθυναν επίσης μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η αστυνομία από την πλευρά της σχεδιάζει ενισχυμένα μέτρα στην περιοχή για την αποφυγή εντάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, κλειστή για τα οχήματα θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα η οδός 26ης Οκτωβρίου, μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για την καταδίωξη, στους διαλόγους με το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ δεν έχουν πει λέξη για τους πυροβολισμούς κατά το πρώτο μισάωρο. Μάλιστα ο εκφωνητής του κέντρου μένει έκπληκτος, όταν τελικά του το αναφέρουν. «Ποιον πυροβολισμό; Τι πυροβολισμός; Είχε πυροβολισμούς;» ρωτά έκπληκτος ο εκφωνητής για να λάβει την απάντηση: «Σταθμός: Ε, ο συνάδελφος μού είπε τώρα, από την άλλη μηχανή».

Οι ειδήσεις σήμερα

Ειδικό σώμα αντιμετώπισης της αστυνομικής βίας ζητάει από την κυβέρνηση το νέο πανευρωπαϊκό κόμμα Volt

Απόδραση Μητσοτάκη από τη Βουλή – Αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση Τσίπρα

Έκδοση – μαμούθ τεκμηριώνει παράνομες επαναπροωθήσεις και βία στα σύνορα της Ευρώπης – Παρούσα και η Ελλάδα στον κατάλογο της ντροπής

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago