Πολιτική

Υποκλοπές: Αποκάλυψη – κόλαφος για Μητσοτάκη από New York Times. Η κυβέρνηση και γνώριζε για το Predator και αδειοδότησε εξαγωγή του

Νέα αποκάλυψη για το σκάνδαλο των υποκλοπών έφερε στο φως έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, στη σκιά της σημερινής κοινοβουλευτικής μονομαχίας Κυβέρνησης – Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times με τίτλο «Πώς η παγκόσμια βιομηχανία κατασκοπευτικού λογισμικού βγήκε εκτός ελέγχου» που δημοσιεύτηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης, 8 Δεκεμβρίου, όχι μόνο ήταν γνωστή η ύπαρξη της εταιρίας Intellexa και του Predator στην κυβέρνηση αλλά, επιπλέον, αδειοδότησαν εξαγωγή του στη Μαδαγασκάρη.  

Οι New York Times αποκαλύπτουν επίσης τις διαδρομές των ισραηλινών εταιριών κατασκοπευτικού λογισμικού, τη σχέση με τις ΗΠΑ και την εκεί θεσμική αντιμετώπιση σχετικών υποθέσεων. Σε αυτή την ανάλυση περιέχεται και το ιστορικό του ιδρυτή της Intellexa, Tal Dilian.

Ο Dillian, σύμφωνα με το άρθρο, εγκαθιστά την Intellexa στην Ελλάδα το 2020, προσλαμβάνει τουλάχιστον οκτώ ειδικούς από Ισραήλ, οι περισσότεροι με προϋπηρεσία στις Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και ξεκινά να αναζητά χώρες – πελάτες. Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης προτείνει τον Φεβρουάριο του 2021 στην κυβέρνηση της Ουκρανίας την αγορά του Predator έναντι 13.6 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ουκρανία δεν προχωρά στην αγορά αλλά στο άρθρο αναφέρεται ότι μετά από έρευνα της Meta και του Citizen Lab ίχνη του λογισμικού Predator εντοπίζονται στις: Αρμενία, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Ομαν, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Κολομβία, Ακτή του Ελεφαντοστού, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, και Γερμανία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των ΝΥΤ, η Ελλάδα «στήριξε την Intellexa και το κατασκοπευτικό λογισμικό της με έναν ζωτικό τρόπο: Αδειοδότησε την εταιρία να εξάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση έχει ιστορικό στην καταστολή όσων της αντιτίθενται».

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος αναφέρουν ότι την αδειοδότηση επιβεβαίωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάνου. Σύμφωνα με τον έλληνα αξιωματούχο, το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής για λογαριασμό της Intellexa στις 15 Νοεμβρίου του 2021. Ο Παπαϊωάννου δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εσωτερική έρευνα στο υπουργείο υπό το βάρος των διαδοχικών δημοσιευμάτων για τη δράση της Intellexa στην Ελλάδα.

Για τη συγκεκριμένη συνεργασία κυβέρνησης – Intellexa αναπάντητο παραμένει το ερώτημα του αν πραγματοποιήθηκε ο απαιτούμενος ειδικός έλεγχος για την δανειοδότηση εξαγωγής ενός τέτοιου λογισμικού. Το άρθρο σημειώνει ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός μια που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει αυτά τα λογισμικά ως οπλικά συστήματα.

Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει από τα όσα αποκαλύπτει το άρθρο για τη σχέση κυβέρνησης – Intellexa αφορά στη «βάθος» της αυτής της σχέσης. Είναι πια δεδομένο ότι, ασχέτως των συνεχών αρνήσεων και διαψεύσεων, η κυβέρνηση ήξερε και την παρουσία της εταιρίας και τη δραστηριότητα της στην Ελλάδα. Μήπως ήξερε και κάτι άλλο;  

Το αποκαλυπτικό άρθρο των New York Times κλείνει με αναφορά στην παραδοχή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι «τον Νοέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι κάποιος πραγματοποιεί μυστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας το Predator – αλλά δεν ξέρει ποιος».

Απόδραση Μητσοτάκη από τη Βουλή – Αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση Τσίπρα

Δέσμευση Μητσοτάκη για παραίτηση ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, αν αποδειχθούν οι παρακολουθήσεις

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Δυτική Αττική η απάντηση της κυβέρνησης στις διαμαρτυρίες των Ρομά

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago