Categories: Πολιτική

Πολιτικό πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πιθανή εκλογή Ανδρουλάκη

Η πιθανή εκλογή του 42άρη Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποκτά για το κόμμα της κεντροαριστεράς αλλά και γενικότερα για το πολιτικό σκηνικό τα κινηματικά χαρακτηριστικά που είχε λάβει η ανάδειξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το 2008. 

Από την επόμενη Κυριακή -σύμφωνα με όλα τα μηνύματα που από το πρωί της Δευτέρας εκπέμπονται από τους παράγοντες της εκλογικής αναμέτρησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο μεγαλύτερος ηλικιακά αρχηγός πολιτικού κόμματος από τα τρία που πρωταγωνιστούν στο πολιτικό σκηνικό. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει πλέον τη δυνατότητα να ανασυγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ (στη επινίκια δήλωσή του δεν έκανε καμία αναφορά στο ΚΙΝΑΛ, παρά μόνο στο ιστορικό όνομα αυτού του πολιτικού χώρου) με στρατηγικούς όρους και να το προετοιμάσει να υποδεχθεί την πολιτική φθορά που αναμφίβολα έχει αρχίσει να παρουσιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Ο σημερινός πρωθυπουργός, αναπαυμένος πάνω στις ως τώρα ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί, με τον Αλέξη Τσίπρα, απλώς περίμενε να έλθει το πλήρωμα του χρόνου για την επανεκλογή του μέσα από τις διπλές κάλπες που έχει ήδη ανακοινώσει -με δεδομένο ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση δεν πρόκειται να αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το πρόσθετο πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να χρεωθεί τίποτα από τα κακώς κείμενα του παλαιού ΠΑΣΟΚ, αφού ούτε κυβέρνησε, ούτε διοίκησε, ούτε μετείχε στην νομή της εξουσίας.

 Έρχεται ως άφθαρτος, νεαρός, εκφραστής του συνόλου της κεντροαριστερής παράταξης, με καθαρή αντιδεξιά τοποθέτηση και αποφασισμένος να αλώσει τις κεντρώες παρυφές της Νέας Δημοκρατίας και να «λεηλατήσει» εκλογικά την κεντροαριστερή βάση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκτόξευσε το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης από τα μονοψήφια ποσοστά που λάμβανε, στο 36,7% του 2015 όταν έγινε κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής του Μαξίμου, το νέο και οξύ πρόβλημα είναι η πιθανή ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός αποκτά έναν αντίπαλο, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτούνται δομικού τύπου αλλαγές πολιτικής στρατηγικής, κάτι που αναπότρεπτα δημιουργεί ανησυχία και άγχος στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο χρόνος διενέργειας των επόμενων εκλογών «βγαίνει από τη ναφθαλίνη» και ξανατίθεται στο τραπέζι του πολιτικού σχεδιασμού, με προοπτική να αξιοποιηθεί αν ο κ. Ανδρουλάκης δείξει από νωρίς ότι μπορεί να «αναστήσει» πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και να το ξανακάνει μεγάλο κόμμα. «Τότε ο Κυριάκος ίσως αποφασίσει να πάει σε εκλογές μέσα στο 2022, ως κατάληξη μιας σειράς δικών του πολιτικών πρωτοβουλιών που θα του ξαναδώσουν τον αέρα του νικητή».

Όλα αυτά μένει να τα δούμε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ήδη από σήμερα, πριν την τυπική εκλογή του, έχει αναχθεί σε πολιτικό πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago