Κόσμος

Μαζικές συλλήψεις ακροδεξιών στη Γερμανία – Σχεδίαζαν κατάλυση του πολιτεύματος

Εφιαλτικές μνήμες ξύπνησαν στη Γερμανία μετά την αποκάλυψη, κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες αστυνομικές έρευνες στον χώρο της ακροδεξιάς, ότι οργάνωση είχε ως απώτερο στόχο την ανατροπή του πολιτεύματος δια της βίας. Είκοσι πέντε άτομα, άνδρες και γυναίκες, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger) συνελήφθησαν και, όπως έγινε γνωστό, σχεδίαζαν μεταξύ άλλων ένοπλη εισβολή στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και συλλήψεις πολιτικών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος, σε αυτήν την τεράστια επιχείρηση μετείχαν περισσότερα από 3.000 άτομα. Οι έρευνες έγιναν σε 130 γραφεία και αποθήκες στο Βερολίνο, στη Βαυαρία, στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, στη Σαξονία, στην Έσση και στη Θουριγγία, καθώς και στα στρατόπεδα της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (KSK) στη Βάδη – Βυρτεμβέργη.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες και τους ύποπτους βρίσκονται ένας δικηγόρος, ένας γιατρός, πρώην στρατιώτες και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός της KSK. Εκτιμάται επίσης ότι ιδιαίτερο ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση της οργάνωσης  έχει διαδραματίσει η οργάνωση συνωμοσιολογίας QAnon, η οποία, τον Ιανουάριο του 2021, παρακίνησε τον όχλο να εισβάλει στο Καπιτώλιο, στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η οργάνωση σχεδίαζε ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 ένοπλη επίθεση στην Bundestag και συλλήψεις πολιτικών. Στόχος των ακροδεξιών τρομοκρατών ήταν η πρόκληση εκτεταμένης αναταραχής στη χώρα με απώτερο σκοπό την «ανατροπή» του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σύμφωνα με το πόρισμα της Εισαγγελίας, τα μέλη της οργάνωσης συνδέονται με «βαθιά απόρριψη των κρατικών θεσμών και της δημοκρατίας στη Γερμανία, γι’ αυτό και σχεδίαζαν βίαιη αλλαγή του συστήματος. Γνωρίζουν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν νεκροί, αλλά αποδέχονται αυτό το σενάριο ως ενδιάμεσο βήμα για την επίτευξη των στόχων τους».

Το πόρισμα επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι αρχές θα πρέπει να διευκρινίσουν σε βάθος αν οι «Πολίτες του Ράιχ» προετοίμαζαν όντως μια «εξαιρετικά προδοτική ενέργεια». Θεωρείται πάντως σχεδόν βέβαιο ότι η ομάδα προσπαθούσε να δημιουργήσει έναν «σκιώδη» στρατό, ο οποίος θα λειτουργούσε ως πολιτοφυλακή σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας. Αυτό εξηγείται προφανώς από το ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση συγκέντρωσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ τα μέλη της οργάνωσης μετείχαν σε ασκήσεις σκοποβολής.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, η οργάνωση είχε ένα ασυνήθιστα μεγάλο  χρηματικό ποσό στην κατοχή της και στη νέα κυβέρνηση που θα επιδίωκε να εγκαθιδρύσει θα τοποθετούσε επικεφαλής τον πρίγκιπα Ερρίκο τον 13ο, ο οποίος θα επεδίωκε να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Φέρεται μάλιστα ότι είχε επικοινωνήσει ήδη με τις ρωσικές αρχές, μέσω της συντρόφου του Βιτάλια Μπ. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ρωσική πλευρά είχε ανταποκριθεί, ενώ η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση. Το ίδτο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Οι 25 συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα και αύριο Πέμπτη, ενώπιον του ανακριτή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, στην Καρλσρούη, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και εκτός συνόρων. Συγκεκριμένα έρευνες γίνονται στο Κίτσμπιουελ της Αυστρίας και στην Περούτζια της Ιταλίας, με τις αρχές να επιδιώκουν τον εντοπισμό τουλάχιστον 52 ατόμων. Σε αυτές τις έρευνες συνελήφθησαν ήδη ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις, ο οποίος είναι σήμερα 71 ετών, και ο πρώην διοικητής της μονάδας αλεξιπτωτιστών Ρούντιγκερ φον Π., 69 ετών. Στην οργάνωση συμμετείχε και η Μπίργκιτ Μάλζακ – Βίνκεμαν, πρώην ομοσπονδιακή βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (ΑfD) και νυν δικαστής στο Βερολίνο.

«Πολιτική ακαδημία» της ΝΔ στα Χανιά ή αλλιώς: Πόλωση, τοξικότητα και προεκλογικά παραμύθια

ΥΠΕΞ: Απορρίπτουμε τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις

Η διπλή εργαλειοποίηση των προσφύγων

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago