Πολιτική

Τον δαιδαλώδη μηχανισμό για την αγορά του Predator αποκαλύπτει η Εφ. Συν

Μέσω εταιρείας-βιτρίνας και με εικονικά τιμολόγια εκατομμυρίων ευρώ έγινε η προμήθεια του Predator για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, όπως αποκαλύπτει σήμερα, Τετάρτη 7/12, η Εφημερίδα των Συντακτών, σε άρθρο με τον τίτλο «Έτσι αγοράστηκε το Predator».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ένα μωσαϊκό από εικονικά τιμολόγια αξίας εκατ. Ευρώ και μια εταιρεία “βιτρίνα” χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για να δικαιολογηθεί η αγορά του τεχνολογικού εξοπλισμού τού Predator, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ. Κομβικός είναι ο ρόλος σε αυτή τη διαδικασία της εταιρείας Krikel, του επίσημου προμηθευτή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

«Σήμερα, αποκαλύπτουμε πώς φαίνεται να έγινε η αγορά του εξοπλισμού του λογισμικού παρακολούθησης για λογαριασμό της εταιρείας Krikel και πώς στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ», αναφέρει η Εφ.Συν. «Σημειώνει μάλιστα ότι θα μπορούσε να την έχει ανακαλύψει και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στον έλεγχο που πραγματοποίησε πριν από λίγους μήνες στην εταιρεία Krikel, αν δεν αποδεικνυόταν προκλητικά προσχηματικός εξαιτίας της σχετικής εντολής που έδωσε ο τότε διοικητής της Υπηρεσίας, Αγγελος Μπίνης, και αν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή στα στοιχεία που είχε προσκομίσει ο δημοσιογράφος-θύμα παρακολούθησης Θανάσης Κουκάκης». Υπογραμμίζει επίσης ότι τα στοιχεία που δημοσιεύει «έχουν ήδη περιέλθει σε γνώση των δύο εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση των υποκλοπών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται διασταυρωμένες πληροφορίες, «την τελευταία τετραετία η εταιρεία Krikel, με την οποία έχει σχέση ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος, είχε μεγάλου ύψους συναλλαγές με μια κατασκευαστική εταιρεία με την επωνυμία «Ιονία Τεχνική Κατασκευαστική Εμπορική Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» (η αρχική της ονομασία ήταν Ιωνία Τεχνική Χωματουργική και το όνομά της άλλαξε το 2019)». Ως ιδιοκτήτης της εταιρείας εμφανίζεται από το 2011 ο Λάμπρος Τσιονάρας.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η εταιρεία εμφανίζεται να βρίσκεται υπό εκκαθάριση στο ΓΕΜΗ και ότι από τις 26 Ιουλίου του 2021 παρήλθε ο χρόνος της διάρκειάς της. Παράλληλα φαίνεται να είναι εταιρεία σε καθεστώς αναστολής καταχώρησης καθώς δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό έναρξης εκκαθάρισης, ενώ για σειρά ετών, από το 2011 που συστάθηκε, δεν υπέβαλλε φορολογικές δηλώσεις και είχε μηδενικά εισοδήματα.

Η εμπλοκή της Krikel

Επικαλούμενη πληροφορίες, η εφημερίδα αναφέρει ότι «οι συγκεντρωτικές καταστάσεις εξόδων της Krikel δείχνουν πως το 2018 η Ιονία Τεχνική εξέδωσε 5 τιμολόγια προς την εταιρεία συμφερόντων Λαβράνου για υπηρεσίες συνολικού ύψους 730.000 ευρώ, στις οποίες αναλογούσε ΦΠΑ ύψους 175.200 ευρώ και το 2019 άλλα 5 τιμολόγια για υπηρεσίες συνολικού ύψους 1.230.000 ευρώ, στις οποίες αναλογούσε ΦΠΑ 295.200 ευρώ. Πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα, το  2020 η Ιονία εξέδωσε 9 τιμολόγια προς την Krikel ύψους 2.401.230 ευρώ στα οποία αναλογούσε φόρος 576.295 ευρώ και το 2021 φαίνεται πως εξέδωσε νέα τιμολόγια προς την Krikel ύψους 1 εκατ. ευρώ με αντίστοιχο φόρο περίπου 240.000 ευρώ.

Σημειώνει επίσης ότι διαθέτει στοιχεία, πως «τα ποσά αυτά περιλαμβάνονται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις εσόδων της εταιρείας Ιονία Τεχνική». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών της Krikel στις τράπεζες Optima και Alpha, που έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος στην Εξεταστική, «στους εν λόγω λογαριασμούς δεν φαίνεται πουθενά συναλλαγή μεταξύ της Krikel και της Ιονία Τεχνική». Κάτι που σημαίνει, κατά την εφημερίδα, ότι «όλες αυτές οι συναλλαγές –για τις οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι η Krikel εισέπραξε επιστροφή ΦΠΑ– ήταν εικονικές».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «το συμπέρασμα περί εικονικών συναλλαγών ενισχύεται από το γεγονός ότι η Ιονία είναι μια εταιρεία που όπως είπαμε είχε ήδη σχεδόν μηδενικό τζίρο τα προηγούμενα χρόνια και παρουσίαζε εξαιρετικά μικρές δαπάνες». Και προσθέτει ότι «υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι υπηρεσίες τέτοιου χρηματικού ύψους που φαίνεται ότι παρείχε στην Krikel». Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι «η ξαφνική ενεργοποίηση της Ιονία Τεχνική χτύπησε καμπανάκι στην Εφορία», αλλά «αν και έγινε έλεγχος από τη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας, δεν εντοπίζονται τα εικονικά τιμολόγια.  Ο λόγος που έγινε αυτό είναι κάτι που πρέπει να απαντήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)».

Ο εξοπλισμός

Η υπόθεση όμως δεν σταματάει εδώ, αφού η Εφ.Συν, επικαλούμενη πληροφορίες, σημειώνει ότι «τα τιμολόγια που έκοψε η οικοδομική εταιρεία προς την Krikel δεν αφορούσαν οικοδομικές ή χωματουργικές εργασίες, αλλά τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως server, μνήμες και λοιπά εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξαιρετικά εξιδεικευμένα». Κατά την εφημερίδα, «τα τιμολόγια του 2019 αφορούσαν εξοπλισμό υποστήριξης του συστήματος Tetra, με το οποίο προμηθεύει την ΕΛ.ΑΣ. η Krikel, ενώ εκείνα του 2020 σχετίζονται με εξοπλισμό που φέρεται να αξιοποιήθηκε προκειμένου να γίνουν οι υποκλοπές από την ΕΥΠ μέσω του Predator στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής. Ειδικότερα, ο εν λόγω εξοπλισμός αφορά servers για συγκλίνοντα δίκτυα, racks, brigde boards, duplexers, cpu boards κ.ά.».

Το δημοσίευμα ξεκαθαρίζει ότι «η Ιονία Τεχνική ουδέποτε αγόρασε τον εξοπλισμό και ουδέποτε τον παρέδωσε στην Krikel. Ωστόσο, τα τιμολόγια των 5,3 εκατ. ευρώ εκδόθηκαν, ενώ ο εξοπλισμός είχε ήδη αγοραστεί και χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ». Συμπεραίνει μάλιστα ότι «αυτό που φαίνεται να συνέβη είναι ότι οι επιχειρηματίες δεν ήθελαν να συνδέσουν το όνομά τους με την αγορά τέτοιου εξοπλισμού που θα κατέληγε για χρήση από την ΕΥΠ και γι’ αυτό τον σκοπό επιλέχθηκε μια άλλη επιχείρηση, εν προκειμένω η Ιονία Τεχνική, προκειμένου να καλυφθούν τα ίχνη. Τα δε χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά φαίνεται ότι προέρχονται από τις περίφημες απόρρητες δαπάνες της Krikel με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από τα κρυφά κονδύλια της ΕΥΠ».

Η σύμβαση με την ΕΥΠ

Στο σημείο αυτό, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι το Inside Story αρχικά και το «Βήμα» στη συνέχεια είχαν αναφερθεί στη σύμβαση της ΕΥΠ, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για τη χρήση του Predator. Και σε αυτό το κομμάτι σημειώνει πως «πρέπει να ξεκαθαριστεί άλλο ένα σημείο: Aν και τα φορολογικά στοιχεία μεταξύ Krikel και Ιονίας Τεχνικής αποτυπώνουν σχέση μεταξύ τους, αυτό δεν φαίνεται στις τραπεζικές συναλλαγές τους. Στον αντίποδα, όσο και αν έχουν ήδη αποδειχτεί οι τραπεζικές συναλλαγές μεταξύ Krikel και Inellexa (η εταιρεία εμπορίας του Predator), δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να σχετίζει τις δύο εταιρείες φορολογικά».

Αναφέρει επίσης, ότι «η Krikel έχει περάσει διάφορα εμβάσματα προς την Inellexa, πέραν εκείνου της 22ας Ιουλίου του 2020 που είχε αποκαλύψει το Inside Story. Στις συναλλαγές αυτές φαίνεται πως υπάρχει και μία εξαιρετικά μεγάλου ύψους, η οποία δεν ολοκληρώθηκε, καθώς το σχετικό έμβασμα θεωρήθηκε ύποπτο και η τράπεζα αντέστρεψε τη συναλλαγή. Πάντως, πληροφορίες που προέρχονται από δύο συγκεκριμένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Λαβράνος πραγματοποιούσε και πληρωμές της Krikel μέσω χρημάτων που έφερνε από την Ιταλία. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες εξετάζονται ήδη από τις Αρχές και αναζητείται σύνδεση με το σύστημα παρακολούθησης της RCS Lab που έχει προμηθευτεί η ΕΥΠ και στην οποία είχε άμεση εμπλοκή η Krikel ως συνεργάτης των Ιταλών στην Ελλάδα».

Η Εφ.Συν αναφέρει τέλος ότι «για όλα αυτά έστειλε γραπτά ερωτήματα μέσω μέιλ στον Γιάννη Λαβράνο, τον συνεργάτη του στην Ιονική Τεχνολογική κ. Λιόλιο, όπως επίσης και στους κυρίους Τρίμπαλη και Ντάλα, που είναι στελέχη της εταιρείας Krikel», θέτοντας το ερώτημα «αν γνωρίζουν την εταιρεία Ιονία Τεχνική, αν είχαν συναλλαγές μαζί της και με ποιον τρόπο την πλήρωσαν για τις υπηρεσίες που φέρεται να τους παρείχε». Σημειώνει ακόμη ότι τους ζήτησε να υπάρξει με τον κ. Τσιονάρα, τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, για να καταλήξει ότι «δεν έλαβε καμία απάντηση» για κανένα από τα ερωτήματα.

Πηγή Εφ. Συν

Οι ειδήσεις σήμερα

Ελεύθεροι οι 16 προσαχθέντες μετά την πορεία για τον Γρηγορόπουλο στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια και «επιχείρηση καταστολή» στην επέτειο του Γρηγορόπουλου – Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια

Νέο αμερικανικό μήνυμα στην Τουρκία: Υπερπτήσεις δεν πρέπει να γίνονται

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago