Categories: Πολιτική

Ανδρουλάκης vs Παπανδρέου: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στο δρόμο προς τη δεύτερη κάλπη

Σε μια εποχή που η πανδημία δοκιμάζει σκληρά τη χώρα, με τους διασωληνωμένους, τους θανάτους και τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, αλλά και τη νέα παραλλαγή «Όμικρον» να εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη, το γεγονός ότι 270.000 άνθρωποι πήγαν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, αν μη τι άλλο, αποτέλεσε έκπληξη.

O Νίκος Ανδρουλάκης μπαίνει στη μάχη του δεύτερου γύρου με ανθυποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου μετά το κλείσιμο της κάλπης και ισχυρό προβάδισμα 9 μονάδων δηλώνοντας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου ότι η Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφουν ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στη δεύτερη κάλπη με γνώμονα το προοδευτικό πρόσημο της παράταξης. Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη ανανέωσης αλλά αυτή όπως τόνισε το βράδυ της Δευτέρας δεν είναι ηλικιακό θέμα ενώ εμφανίστηκε υπέρμαχος της διεξαγωγής ενός ντιμπέιτ, με επάρκεια χρόνου για ελεύθερη συζήτηση, στο αμερικανικό πλαίσιο. Θετικός εμφανίζεται και ο Νίκος Ανδρουλάκης στη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ αλλά όπως υποστηρίζει ό ίδιος και οι συνεργάτες του, οι όροι διεξαγωγής θα πρέπει να συμφωνηθούν από κοινού. Οι δύο υποψήφιοι πρέπει να κινηθούν θεσμικά και όχι ευκαιριακά είναι το σχόλιο που κάνουν χαρακτηριστικά. Μένει βέβαια να δούμε αν μέχρι να γίνει αυτό, θα βρεθεί κοινή συνισταμένη ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. Σε κάθε περίπτωση, η μάχη για το δεύτερο γύρο αναμένεται σκληρή.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα τοποθετηθεί καθαρά υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Πολλοί πάντως έσπευσαν να διαβάσουν ανάμεσα στις γραμμές, όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι η κάθοδος του Γιώργου Παπανδρέου στοίχησε στην υποψηφιότητά του και ότι η κάλπη έστειλε καθαρό μήνυμα για ανανέωση. Την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι διακρίνουν μια αντίφαση στα λεγόμενα του Ανδρέα Λοβέρδου καθώς κατά την προεκλογική εκστρατεία για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, άφηνε σαφείς αιχμές εναντίον του εξωκοινοβουλευτικού Νίκου Ανδρουλάκη και της εξέλιξης δυαρχίας (άλλος στο κόμμα, άλλος στη Βουλή) υπογραμμίζοντας ότι «ο πρόεδρός μας πρέπει να είναι βουλευτής ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της παράταξης μέσα στη Βουλή».

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που διανύουμε, ενώ βρισκόμαστε μόλις πέντε εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ την προσεχή Κυριακή, καθώς φαίνεται, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και έντονο παρασκήνιο στα στρατόπεδα των δύο αντιπάλων που διεκδικούν την προεδρία.

Πολιτικοί αναλυτές, δημοσκόποι και στελέχη απ’ όλα τα κόμματα παραδέχονται άλλωστε ότι οι εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την επομένη της κρίσιμης εκλογής, καθώς το «αποτύπωμα» του νέου αρχηγού στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η εντυπωσιακή συμμετοχή στις κάλπες κατά τον πρώτο γύρο δεν οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι όποιος κι αν εκλεγεί τελικά πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, θα εξασφαλίσει απαραίτητα και ποσοστό που μπορεί να φτάσει και στο 18% στις εθνικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν, καθώς τέτοιου τύπου εύκολες αναγωγές είναι απλώς παραπλανητικές.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago