Κοινωνία

Παρέμβαση Διεθνούς Αμνηστίας για τον 16χρονο – Πανελλαδικά επεισόδια (vids)

Σε μια παρέμβαση- «βόμβα» προχώρησε το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικού δικτύου. Η παρέμβαση αφορά τον πυροβολισμό των ελληνικών αρχών κατά του 16χρονου Ρομά, με το τραγικό περιστατικό να διαδέχεται – μόλις έναν χρόνο μετά – τον θανάσιμο πυροβολισμό του Νίκου Σαμπάνη.

Η παρέμβαση της μη κυβερνητικής ανεξάρτητης οργάνωσης που έχει ως κύριο αντικείμενο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παίρνει ξεκάθαρη θέση απέναντι στις ελληνικές αρχές, ιδιαίτερα λόγω των επί σειράς «αναφορών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αξιωματούχους επιβολής του νόμου στην Ελλάδα», ισχυρή παρακαταθήκη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι τρέχουσες έρευνες για το περιστατικό θα είναι άμεσες, αμερόληπτες και διεξοδικές, καθώς και ότι θα διερευνήσουν πιθανά ρατσιστικά κίνητρα». Επιπλέον, όπως τονίζεται, «ανησυχεί βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή, η οποία έρχεται να προστεθεί στον ήδη μακρύ κατάλογο των αναφορών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αξιωματούχους επιβολής του νόμου στην Ελλάδα».

Η ανάρτηση της Διεθνούς Αμνηστίας:

«Έναν χρόνο μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του Νίκου Σαμπάνη από την αστυνομία, ένα άλλο Ρομά αγόρι, ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά από πυροβολισμό από την αστυνομία.

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή, η οποία έρχεται να προστεθεί στον ήδη μακρύ κατάλογο των αναφορών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αξιωματούχους επιβολής του νόμου στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι τρέχουσες έρευνες για το περιστατικό θα είναι άμεσες, αμερόληπτες και διεξοδικές, καθώς και ότι θα διερευνήσουν πιθανά ρατσιστικά κίνητρα».

Νέο σκηνικό έντασης επικρατεί αυτή την ώρα επί της οδού Πόντου στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες Ρομά και δυνάμεις των ΜΑΤ.

Πιο συγκεκριμένα περίπου 100 Ρομά που βρίσκονται   κοντά στο κτίριο της διεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, έχουν ανάψει φωτιές επί της οδού Πόντου, έχουν στήσει οδοφράγματα, ενώ επίσης καίνε μεγάλο όγκο πλαστικών.

Πολλοί από αυτούς είναι οπλισμένοι και με καραμπίνες και πυροβολούν μέσα από τα στενά της περιοχής κατά των αστυνομικών. 

Ακόμη, πυρπόλησαν δύο οχήματα εκσκαφέων. Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία στέλνει στο σημείο δυνάμεις. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης οι Ρομά του καταυλισμού που βρίσκεται στη λεωφόρο Μεσογείων άναψαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών τους οποίους πέταξαν στο ρεύμα της καθόδου προς Αθήνα. 

Γύρω στις 14:00 η κατάσταση ηρέμησε και η Μεσογείων αποδόθηκε ξανά στην κυκλοφορία, ωστόσο αστυνομικοί παραμένουν σε επιφυλακή στο σημείο.

Κλειστή είναι η Ε.Ο Κορίνθου- Πατρών, στο ύψος του Ζευγολατιού, λόγω έντασης μεταξύ ρομά και αστυνομικών με φόντο τον πυροβολισμό του 16χρονου στο κεφάλι τα ξημερώματα της Δευτέρας από άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ.

Ειδικότερα, εκτροπή της κυκλοφορίας προς την Παλαιά εθνική γίνεται από τον κόμβο της Αρχαίας Κορίνθου έως τον κόμβο στο Κιάτο, σύμφωνα με το korinthostv.gr.

Επίσης εκτροπή της κυκλοφορίας πραγματοποιείται και στο Μέγαρα- Πάχη (μόνο προς Κόρινθο) λόγω διαμαρτυριών.

Κάμερα από κατάστημα καταγράφει την καταδίωξη του 16χρονου που έφυγε από το βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στο Twitter, 500 μέτρα πιο μέρα, ο 16χρονος δέχεται τον πυροβολισμό που τον οδήγησε στο νοσοκομείο, παλεύοντας για τη ζωή του.

Ένα άλλο βίντεο που είχε κυκλοφορήσει, έδειχνε τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ να βρίσκονται εντός του πρατηρίου. Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα η στιγμή που ο υπάλληλος του πρατηρίου μπαίνει μέσα και προφανώς τους ενημερώνει τι συνέβη.

Οι τέσσερις αστυνομικοί σηκώνονται από τα τραπέζια, βάζουν τον εξοπλισμό τους και φεύγουν για να κυνηγήσουν τον 16χρονο, γνωρίζοντας ποιος ήταν ο δράστης και τι είχε κάνει, ότι δηλαδή δεν πλήρωσε το τίμημα των 20 ευρώ της βενζίνης, όπως τόνισε ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου, Θεόφιλος Αλεξόπουλος.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago