Πολιτική

Πρόοδο στο θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία βλέπει ο Μητσοτάκης – Σε εξέλιξη η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων

Στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που γίνεται στα Τίρανα, για πρώτη φορά σε χώρα που είναι υπό ένταξη. Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει καταγραφεί πρόοδος και εξέφρασε την πίστη ότι «προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην αναβολή της επίσκεψής του στη Βόρεια Ήπειρο, εξέφρασε τη λύπη του γιατί, όπως είπε, λόγω των καιρικών προβλέψεων δεν θα μπορέσει να επισκεφθεί τις περιοχές όπου ζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας. «Θα κάνουμε την συγκεκριμένη επίσκεψη το συντομότερο δυνατό. Θέλω να επισκεφτώ τους ομογενείς μας» είπε.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων γίνεται για πρώτη φορά σε χώρα υποψήφια για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εδώ στα Τίρανα. Θέλω να θυμίσω ότι η διαδικασία προσέγγισης των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2003.

Από τότε πέρασε πολύς χρόνος, όμως έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα σημαντική πρόοδος και η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει αντιμετωπίσει με τη δέουσα γεωπολιτική σημασία την προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη.

Είμαι, επίσης, ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα έχω επίσημες διμερείς συναντήσεις με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της φίλης Αλβανίας. Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία από το 2009 κι αυτό από μόνο του σηματοδοτεί το γεγονός και τη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και της Αλβανικής Κυβέρνησης να βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε μία νέα τροχιά ακόμα μεγαλύτερης προσέγγισης.

Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τον φίλο Αλβανό Πρωθυπουργό, τον Edi Rama, και το ζήτημα της οριοθέτησης των Θαλασσίων μας Ζωνών. Έχει γίνει πρόοδος το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε πια την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό προκειμένου να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιου είδους εκκρεμότητες με μοναδικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε και με την Αλβανία.

Τέλος, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι λόγω των προβλέψεων για τον καιρό, αύριο, δεν θα μπορέσω τελικά να πετάξω με το ελικόπτερο και να επισκεφτώ τα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, όμως ανανεώνω αυτήν την επίσκεψή μου. Το συντομότερο δυνατό θέλω να βρεθώ και να επισκεφτώ τους ομογενείς μας και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επαναπρογραμματίσουμε αυτή την επίσκεψη το συντομότερο δυνατόν.

Η πρόκληση Ράμα

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι για το θέμα της ΑΟΖ «η συζήτηση συνεχίζεται μεταξύ των δύο χωρών με πολλές νομικές πολυπλοκότητες», επανέλαβε ότι τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί πρόοδος και δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Euractiv, προχώρησε σε μια δήλωση που δυναμιτίζει το κλίμα, καθώς ισχυρίστηκε πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ελλάδα «εξαπάτησε» για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ειδήσεις σήμερα

Δίωξη για κακούργημα στον αστυνομικό που πυροβόλησε τον νεαρό Ρομά

Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε προοδευτικές σύγχρονες λύσεις και όχι φανταχτερά λόγια

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την τραγωδία στις Σέρρες – Τι ζήτησε ο Βορίδης

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago