Κοινωνία

Νύχτα επεισοδίων στη Θεσσαλονίκη για τον πυροβολισμό του νεαρού Ρομά – Στον εισαγγελέα ο αστυνομικός

Επεισόδια σημειώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στη Θεσσαλονίκη, μετά την οργή που προκάλεσε ο σοβαρότατος τραυματισμός νεαρού Ρομά από σφαίρες αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Το σκηνικό θύμιζε την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί πριν έναν χρόνο με τον θάνατο του επίσης νεαρού Ρομά, Σαμπάνη, και σε μια τραγική σύμπτωση συμπίπτει με την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για διαρκή αστυνομική βία και για επικράτηση του “νόμου του σερίφη”.

Ο 16χρονος Ρομά, Κώστας Φραγκούλης, εξακολουθεί να δίνει μάχη για τη ζωή του στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο. Την ίδια ώρα, ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, οδηγείται σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Εναντίον του έχει ασκηθεί δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, ενώ, μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση από εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους έξω από Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία. Προηγήθηκε, νωρίς το πρωί άλλη συγκέντρωση από μέλη εργατικών σωματείων συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Συγκεντρώσεις  έγιναν και χθες Δευτέρα αρχικά έξω από την κεντρική πύλη του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, όπου συγγενείς και φίλοι του θύματος ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη. Προς το βράδυ, οι συγκεντρωθέντες άναψαν φωτιές και ύψωσαν πανό διαμαρτυρίας και αποχώρησαν περίπου στις 9 το βράδυ.

Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο, σημειώθηκαν επεισόδια, κυρίως στον δυτικό τομέα της Θεσσαλονίκης, όπου διαμένει ισχυρή κοινότητα Ρομά. Το σκηνικό με τα οδοφράγματα με καιόμενους κάδους απορριμμάτων “μεταφέρθηκε” από το Ιπποκράτειο στην δυτική πλευρά της πόλης, όπου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αρχικά, λίγο μετά τη μία το βράδυ,  περίπου 50 άτομα έκλεισαν για λίγο τη Συμμαχική Οδό και πέταξαν πέτρες, προκαλώντας φθορές σε δύο οχήματα. Στη συνέχεια για περίπου δύο ώρες, οι συγκεντρωμένοι διέκοψαν την κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό και το ρεύμα προς Αθήνα μετά τα διόδια Ωραιοκάστρου, ανάβοντας φωτιές και καίγοντας λάστιχα πάνω στο οδόστρωμα. Είχαν προηγηθεί επεισόδια στο κέντρο της πόλης, στη διάρκεια των οποίων η Αστυνομία προχώρησε σε έξι προσαγωγές.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε το βράδυ της Δευτέρας και στο Σύνταγμα με συνθήματα όπως «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη» και «Πόσο αξίζει μια ζωή;». Ένταση σημειώθηκε και στα Εξάρχεια, με αφορμή τον πυροβολισμό κατά του 16χρονου αλλά και την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Οι ειδήσεις σήμερα

Στην αντεπίθεση περνά η Ρωσία – Δεν αλλάζει στάση στο ουκρανικό και μελετά αντίμετρα για το πλαφόν

Η Κίνα αγνοεί το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, συνεχίζει τη συνεργασία με τη Ρωσία

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago