Πολιτική

Αντιδράσεις από τα κόμματα της Αριστεράς για τον πυροβολισμό ανήλικου Ρομά από αστυνομικό

Τις αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς προκάλεσε το νέο περιστατικό “αστυνομικής βίας”, με θύμα έναν 16χρονο Ρομά, το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Ο νεαρός πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια καταδίωξης και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Την ίδια ώρα, ο αστυνομικός της ομάδας Δίας που τον πυροβόλησε, συνελήφθη και κρατείται, με εντολή εισαγγελέα, και αύριο θα οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται και όχι τυχαία. Μια ημέρα πριν την τραγική επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ένας 16χρονος Ρομά παλεύει για τη ζωή του καθώς πυροβολήθηκε από σφαίρα αστυνομικού στο κεφάλι» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του ότι «μόλις έναν χρόνο πριν ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης πέφτει νεκρός από σφαίρες αστυνομικών» και προσθέτει: « αυτή τη φορά το αδίκημα ήταν 20 ευρώ που δεν δόθηκαν σε βενζινάδικο στην Θεσσαλονίκη. Για 20 ευρώ και μια διαφυγή από το μπλόκο αστυνομικών. Ένα παιδί με σφαίρα στο κεφάλι».

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα, αλλά ως τραγωδία, ως αποτέλεσμα της αστυνομικής ασυδοσίας και απροκάλυπτης αυθαιρεσίας. Ως επιστέγασμα των… λυμένων χεριών, ως δολοφονικό χτύπημα στο κράτος δικαίου, κάτι σαν απάντηση στο αίτημα για δικαιοσύνη…» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΝΕ: Καμία συγκάλυψη – Καμία ανοχή στην κρατική βία!

Ανακοίνωση για τον πυροβολισμό του 16χρονου από την αστυνομία, στη Θεσσαλονίκη, εξέδωσε και η ΚΝΕ, τονίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει συγκάλυψη για το περιστατικό. 

«Ο εν ψυχρώ πυροβολισμός στο κεφάλι 16χρονου από αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ βενζίνη, προκαλεί μόνο οργή και αποτροπιασμό. Μετά το περιστατικό με τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα, όπου κατέρρευσε η εκδοχή της αστυνομίας, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, αφήνοντας έναν 16χρονο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Άραγε το να μην πληρώσει κάποιος τη βενζίνη στην Ελλάδα της ενεργειακής φτώχειας και δυστυχίας θα τιμωρείται με πυροβολισμό;», αναφέρει η ΚΝΕ.

Προσθέτει επίσης ότι «είναι προφανές ότι οι δυνάμεις καταστολής αποθρασύνονται στο έδαφος υπεράσπισης μιας πολιτικής εχθρικής για τον λαό και τη νεολαία. Καμία συγκάλυψη – Καμία ανοχή στην κρατική βία!».

ΜεΡΑ25: Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες

Το ότι το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας σημειώθηκε παραμονές της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, επισημαίνει και το ΜεΡΑ25, τονίζοντας: «”Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες”, φωνάζαμε διαδηλώνοντας τον σκοτεινό Δεκέμβρη του 2008 μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την ΕΛ.ΑΣ., στα Εξάρχεια. Και φαίνεται πως τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο με την 12ετή επέλαση του μνημονιακού, αλλά και αυταρχικού, κατασταλτικού κράτους. Μαθαίνουμε λοιπόν, πως σήμερα, παραμονές της τραγικής επετείου, ένας ακόμα ανήλικος, 16χρονος Ρομά, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αυτή τη φορά στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, μετά από κλοπή, καταδίωξη, “εμβολισμό” και σφαίρα στο κεφάλι από την ΕΛ.ΑΣ.».

Το ΜεΡΑ25 υπενθυμίζει επίσης την περίπτωση του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη, σημειώνοντας ότι «δεν έχει περάσει δυστυχώς πολύς καιρός από τότε που η ΕΛ.ΑΣ. τον δολοφόνησε και ο Υπουργός δήθεν Προστασίας του Πολίτη έσπευδε να επισκεφτεί τους δράστες αστυνομικούς, οι οποίοι δεν απομακρύνθηκαν καν από το Σώμα. Τώρα η ΕΛ.ΑΣ. το ξανακάνει. Το έγκλημα που επέσυρε την εσχάτη των ποινών; 20 ευρώ απλήρωτης βενζίνης. Τόσο κοστολογεί το αυταρχικό, κατασταλτικό, “επιτελικό παρακράτος” τη ζωή ενός 16χρονου, που δεν διστάζει να ρίξει στο κεφάλι;».

Οι ειδήσεις σήμερα

Η Κίνα αγνοεί το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, συνεχίζει τη συνεργασία με τη Ρωσία

Οικονόμου: «Είμαστε βέβαιοι ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει τον ρόλο της απέναντι στις καταγγελίες»

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Τσίπρας για τις παρακολουθήσεις – Τι είπε στον Ισίδωρο Ντογιάκο

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago