Πολιτική

Η ΕΥΠ χρησιμοποίησε το Predator, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Άκρως αποκαλυπτικό είναι το συμπέρασμα της μελέτης του «Τμήματος Πολιτικής για τα δικαιώματα των πολιτών και τις Συνταγματικές υποθέσεις» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν παράνομα λογισμικά για την παρακολούθηση πολιτών.

«Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες στις οποίες λογισμικά παρακολούθησης έχουν χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες για να παρακολουθήσουν τους πολίτες τους» συμπεραίνει η μελέτη. Υπογραμμίζει επίσης ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται ότι έχει προμηθευτεί το λογισμικό» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «ακόμη και αν είναι έτσι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το χρησιμοποίησε…». Σημειώνει τέλος ότι «το λογισμικό φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ».

Σύμφωνα με την μελέτη, η αποκάλυψη της χρήσης του predator στην Ελλάδα ανέδειξε και την έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών πρόληψης παρόμοιων φαινομένων. Επισημαίνει μάλιστα ότι «ο Δημητριάδης είχε δεσμούς με την εταιρία που διακινεί το predator» και ότι «οι αποκαλύψεις έγιναν από δημοσιογράφους και όχι από (δημόσιους) μηχανισμούς ελέγχου». Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι «χωρίς το έργο των ερευνητών δημοσιογράφων, της κοινωνίας των πολιτών και φορέων όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η παραβίαση θα είχε συνεχιστεί».

Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιφυλάσσει όμως και άλλο ένα “χαστούκι” για την κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι ήδη υπήρχε επαρκές νομικό πλαίσιο που καθιστά παράνομη την εμπορία και χρήση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης. Παραλλήλως, επισημαίνει την έλλειψη αποτελεσματικού μηχανισμού εποπτείας, αλλά και την σπουδή της κυβέρνησης να καταργήσει το δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται για την παρακολούθησή τους, ααμέσως μετά την αποκάλυψη της επισύνδεσης της ΕΥΠ στο τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι το «Τμήμα Πολιτικής για τα δικαιώματα των πολιτών και τις Συνταγματικές υποθέσεις» είναι ανεξάρτητη υπηρεσία του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι προχώρησε στην εκπόνηση αυτής της μελέτης μετά από αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago