Categories: Οικονομία

Ισχυρή ανάπτυξη 13,4% για την ελληνική οικονομία στο ΄γ τρίμηνο

Καλά “μαντάτα” φέρνει το τέλος του έτους για την οικονομία της χώρας μας. Τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 13,4% το γ’ τρίμηνο του 2021, σε ετήσια βάση, στην ελληνική οικονομία. Σε επίπεδο εννεαμήνου, η ελληνική οικονομία έτρεξε με ρυθμό 9,3%, ενώ καταγράφεται εκρηκτική αύξηση των εξαγωγών στο ΄γ τρίμηνο κατά 48,6% σε ετήσια βάση, αύξηση επενδύσεων κατά 18,1% και της καταναλωτικής δαπάνης κατά 7,3%.Αύξηση όμως καταγράφουν και οι εισαγωγές αγαθών κατά 21,7%. Σε τριμηνιαία βάση καταγράφεται στο τρίτο τρίμηνο ανάπτυξη 2,7%.

Τα παραπάνω στοιχεία, δηλαδή η αύξηση της κατανάλωσης -η οποία αποδίδεται στο reopening του τουρισμού- των ιδιωτικών επενδύσεων και των εξαγωγών αποτελούν και τους κύριους λόγους για τους οποίους καταγράφεται αυτή η αλματώδης άνοδος αυτή του ΑΕΠ στους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ.

Στα σημαντικά στοιχεία και η επί τα βελτίω αναθεώρηση για την αύξηση του ΑΕΠ(στο 16,6%) του ΄β τριμήνου του τρέχοντος έτους, μετά την αναθεώρηση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων για τα δύο πρώτα τρίμηνα 2021. Για το ά τρίμηνο του 2021 καταγράφεται ισχνή μείωση του ΑΕΠ κατά 1,9%.

Ειδικότερα, το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 7,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 8,6% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης 5,7%).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 18,1%.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 48,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 84,6%).

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,7% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%).

Σε σχέση με το β’ τρίμηνο εφέτος, το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 2,7%, με τα βασικά μεγέθη να έχουν ως εξής:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,9% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,1% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,1%).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 3,9%.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 12,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29%).

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,3% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 18,7%).

Χρ. Σταϊκούρας: “Επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”

Για επιβεβαίωση της ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι πλέον καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός. Και απηύθυνε κάλεσμα ένταση των προσπαθειών, ώστε η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Ο υπουργός ανέφερε ότι :

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το γ’ τρίμηνο του 2021. Στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ, παράλληλα, αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω η πορεία του ΑΕΠ το α’ και το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, για το 9μηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 9,3%.

Επιβεβαιώνεται, επομένως, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός. Ανάκαμψη που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών. Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τη συρρίκνωση της ανεργίας και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της ορθότητας και αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Είναι στο χέρι όλων μας- πολιτείας και κοινωνίας- να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, να υπερβούμε νέες, εξωγενείς κυρίως, προκλήσεις και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προς όφελος όλων των πολιτών- και πρωτίστως της νέας γενιάς».

Άδωνις Γεωργιάδης: “Οι καλύτερες επιδόσεις στη δεκαετία”

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σχοιλάζοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ ΄γ τριμήνου του 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ, ανέφερε ότι «οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ μας γεμίζουν αισιοδοξία για να συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε ώστε να ανορθώσουμε την ελληνική οικονομία μέσα στη θύελλα της πανδημίας. Παρά την πανδημία, τα στοιχεία του 3ου τριμήνου το κατατάσσουν ως το καλύτερο 3ομηνο από το 2011 με ιδιαίτερη επίδραση σ’ αυτές τις καλές επιδόσεις του τομέα των επενδύσεων».

Ο υπουργός τόνισε ότι «ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) κατά 18,1% σε ετήσια βάση αποτελεί, σε απόλυτο αριθμό, την καλύτερη μας επίδοση εδώ και μία 10ετία και θέτει θεμέλια για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Οι στόχοι ακόμη και του αναθεωρημένου προϋπολογισμού για την ανάπτυξη του 2021 φαίνεται να επιτυγχάνονται. Τελικό αποτέλεσμα θα έχουμε με την ολοκλήρωση του έτους. Ελπίζω να πάμε και ακόμη καλύτερα».

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago