Σε «δρόμο προς το να γίνει κάτι ασήμαντο», χαρακτήρισε το bitcoin η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε μια ανάρτηση με τίτλο «Η τελευταία παράσταση του Bitcoin», ο Γενικός Διευθυντής της ΕΚΤ Ούλριχ Μπίντσεϊλ και ο αναλυτής Γιούργκεν Σαφ ανέφεραν ότι, για τους υποστηρικτές του bitcoin, η φαινομενική σταθεροποίηση της τιμής του αυτή την εβδομάδα «σημαδεύει μια ανάσα στον δρόμο προς νέα ύψη».
«Πιθανότερο, ωστόσο, είναι μια τεχνητά προκληθείσα τελευταία στήριξη πριν από το δρόμο προς το να γίνει κάτι ασήμαντο – και αυτό ήταν ήδη προβλέψιμο πριν την κατάρρευση της FTX και έστειλε την τιμή του bitcoin πολύ κάτω από τα 16.000 δολάρια», έγραψαν.
https://twitter.com/ecb/status/1597894360510922752?ref_src=twsrc%5Etfw” target=”_blank” rel=”noopener
Το Bitcoin ξεπέρασε τα 17.000 δολάρια την Τετάρτη, ευρισκόμενο σε υψηλό δύο εβδομάδων για το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο. Ωστόσο, δυσκολεύτηκε να διατηρήσει αυτό το επίπεδο, υποχωρώντας ελαφρά στα 16.875 δολάρια.
Οι παρατηρήσεις από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ είναι επίκαιρες, με τη βιομηχανία κρυπτογράφησης να αναστατώνεται από μια από τις πιο καταστροφικές αποτυχίες της στην πρόσφατη ιστορία – την πτώχευση της FTX,
Οι Μπίντσεϊλ και Σαφ είπαν ότι το bitcoin δεν ταίριαζε στο καλούπι μιας επένδυσης και δεν ήταν κατάλληλο ούτε ως μέσο πληρωμής.
«Ο εννοιολογικός σχεδιασμός και οι τεχνολογικές ελλείψεις του Bitcoin το καθιστούν αμφισβητήσιμο ως μέσο πληρωμής: οι πραγματικές συναλλαγές Bitcoin είναι δυσκίνητες, αργές και ακριβές», έγραψαν. «Το Bitcoin δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε σημαντικό βαθμό για νόμιμες συναλλαγές στον πραγματικό κόσμο.»
«Το Bitcoin δεν είναι επίσης κατάλληλο ως επένδυση. Δεν δημιουργεί ταμειακές ροές (όπως ακίνητα) ή μερίσματα (όπως μετοχές), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά (όπως εμπορεύματα) ενώ δεν παρέχει κοινωνικά οφέλη (όπως ο χρυσός). Η αγοραία αποτίμηση του Bitcoin βασίζεται λοιπόν καθαρά σε εικασίες», προσθέτουν.
Οι αναλυτές λένε ότι η αφερεγγυότητα της FTX είναι πιθανό να επιταχύνει τη ρύθμιση των ψηφιακών νομισμάτων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας νέος νόμος που ονομάζεται Markets in Crypto Assets ή MiCA, αναμένεται να εναρμονίσει τη ρύθμιση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε ολόκληρο το μπλοκ.
Οι Μπίντσεϊλ και Σαφ είπαν ότι είναι σημαντικό να μην μπερδέψουμε τη ρύθμιση ως ένδειξη έγκρισης.
«Η πεποίθηση ότι πρέπει να δοθεί χώρος στην καινοτομία πάση θυσία παραμένει πεισματικά και ξεροκέφαλα», είπαν.
«Πρώτον, αυτές οι τεχνολογίες έχουν δημιουργήσει μέχρι στιγμής περιορισμένη αξία για την κοινωνία — ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες είναι οι προσδοκίες για το μέλλον. Δεύτερον, η χρήση μιας πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας δεν αποτελεί επαρκή προϋπόθεση για μια προστιθέμενη αξία ενός προϊόντος που βασίζεται σε αυτήν.»
Η χρηματοοικονομική βιομηχανία, υπογραμμίζουν, «θα πρέπει να είναι προσεκτική για τη μακροπρόθεσμη ζημιά από την προώθηση επενδύσεων στο Bitcoin – παρά τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που ενδεχομένως να καταγράψει», προειδοποιούν τα δύο στελέχη της κεντρικής τράπεζας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ εγείρει αμφιβολίες για τα ψηφιακά νομίσματα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον Μάιο δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα κρυπτονομίσματα «δεν αξίζουν τίποτα». Τα σχόλιά της προέκυψαν μετά από ένα ξεχωριστό σκάνδαλο για τον κλάδο – την κατάρρευση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του λεγόμενου stablecoin terraUSD.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…