Πολιτική

Στο πόδι για το ΕΣΥ γιατροί και κοινωνία – Σήμερα η συγκέντρωση στη Βουλή

Με νέα εικοσιτετράωρη απεργία αύριο Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το ΕΣΥ, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα Νοσοκομεία

Την απεργία προκήρυξε η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών {ΟΕΓΝΕ), καλώντας παραλλήλως σε συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στη Βουλή. Πρόσκληση σε συμμετοχή στη συγκέντρωση απευθύνει και η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας. Στάση εργασίας την Πέμπτη, από τις 12 το μεσημέρι, για το Λεκανοπέδιο Αττικής, και όπου γίνονται κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο για την Υγεία κήρυξε και η ΑΔΕΔΥ.

Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών, σε ανακοίνωσή της, περιγράφει το νομοσχέδιο ως «εκβιασμό» διότι: Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Εκβιάζονται οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν και εφόσον «θέλουν» να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία.

Σημειώνεται ότι, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) έχει ξεκινήσει επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν με νέα 24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια  και συγκέντρωση στη Βουλή με κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα, την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση. Η ΕΙΝΑΠ υποστηρίζει ότι οι διατάξεις που προβλέπουν μερική απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, όπως και το δικαίωμα τήρησης ιδιωτικού ιατρείου που δίνει ο νέος νόμος στους γιατρούς του ΕΣΥ, θα ανοίξει “επικίνδυνες κερκόπορτες” στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας.

Παραλλήλως, οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για  «εμπορευματοποίηση της Υγείας και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» και για μέτρα που «όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα». Για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ κάνει λόγο και η ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνοντας ότι με τα μέτρα που προωθούνται θα αυξηθεί η ιδιωτική δαπάνη για την Υγεία. «Διαφωνούμε με τις πολιτικές συγχωνεύσεων-καταργήσεων Νοσοκομείων» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: «Διεκδικούμε την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση».

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να στηρίζει το αίτημα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για μη «ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης». «Να μην το επιτρέψουμε! Το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ δεν είναι υπόθεση των γιατρών, είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας!» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καλεί στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, την Πέμπτη 1/12, στη 1 το μεσημέρι, ενάντια στο «εκτρωματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Το νομοσχέδιο της Ν.Δ. επιχειρεί να καταργήσει τον πυρήνα του ΕΣΎ, τη δημόσια, δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας ισότιμα σε όλους τους πολίτες! Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και η δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ οι ιδιώτες καταλύει στην πράξη την εμβληματικότερη κατάκτηση του κινήματος της μεταπολίτευσης, το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας!» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο αγώνας των υγειονομικών είναι αγώνας όλης της κοινωνίας απέναντι στο έκτρωμα Γκάγκα-Πλεύρη-Μητσοτάκη για την δευτεροβάθμια περίθαλψη» τονίζει στην ανακοίνωσή του και το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25. Υπογραμμίζει επίσης ότι «η μεγάλη μάχη για το ΕΣΥ είναι τώρα και πρέπει όλες και όλοι μαζί να αποτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση που προωθεί η Μητσοτάκης Α.Ε. με την ιδιωτικομανία της, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια της».

Οι ειδήσεις σήμερα

Στην αντεπίθεση ο Γιώργος Κύρτσος – Με βολές κατά Μητσοτακη ζητά να ερευνηθεί η παρακολούθησή του

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέες αποκαλύψεις – Το μυστηριώδες 8θέσιο Cessna, το «παζάρι των κατασκόπων» και η ελληνική κυβέρνηση

«Άλλαξε ο Μανωλιός…» το νέο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago