Πολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέες αποκαλύψεις – Το μυστηριώδες 8θέσιο Cessna, το «παζάρι των κατασκόπων» και η ελληνική κυβέρνηση

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών φέρνει στο φως το ερευνητικό ρεπορτάζ των Lighthouse Reports, Haaretz και Inside Story που δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί. Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει στοιχεία για το αεροσκάφος που χρησιμοποιούσε ο ιδιοκτήτης της Intellexa, Tal Dillian, για να στήσει το διεθνές δίκτυο επιχειρήσεων των κατασκοπευτικών του δραστηριοτήτων, για το «παζάρι κατασκόπων», όπως χαρακτηρίζεται στο άρθρο, που είχε στηθεί στην Πράγα, καθώς και για τη σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με τις διαδρομές του δικτύου εταιριών κατασκοπευτικών λογισμικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «Η Πτήση του Αρπακτικού (Predator)», το 8θέσιο Cessna βρέθηκε τον Μάιο στο Χαρτούμ όπου παρέδωσε κατασκοπευτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας ο οποίος, σύμφωνα με τις πηγές των συντακτών, είχε «τη δυνατότητα τη δυνατότητα να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στο Σουδάν χάρη στην ικανότητά του να μετατρέπει τα smartphone σε οπτικοακουστικούς πληροφοριοδότες για τους κατόχους τους».

Αυτή η πτήση έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές των μέσων που συνδημοσίευσαν το ρεπορτάζ, μέσα από μια φωτογραφία που ανάρτησε μηχανικός της Intellexa σε κοινωνικό δίκτυο, να εντοπίσουν και να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία του αεροσκάφους και στη συνέχεια να εντοπίσουν τις διαδρομές του.

Από το Χαρτούμ, σύμφωνα με το άρθρο, το αεροσκάφος βρίσκεται στη Λάρνακα στις 18 Μαΐου του 2022 στο υπόστεγο αεροπορικής εταιρίας με το όνομα “Pegasus Flight Centre” και ιδιοκτησίας του Abraham Shahak Avni, συνεργάτη του Tal Dillian. Οι δύο επιχειρηματίες είχαν στήσει ένα δίκτυο πώλησης και διαχείρισης κατασκοπευτικών λογισμικών τα οποία προωθούσαν σε κυβερνήσεις και καθεστώτα. Για αυτό το λόγο ο Dillian αγοράσε την εταιρία ανάπτυξης τέτοιων λογισμικών Cytrox από τη Β. Μακεδονία, και έκλεισε συμφωνία με την γαλλική εταιρία υποκλοπων Nexa.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το επίμαχο Cessna βρίσκεται στις 12 Απριλίου 2022 στην Αθήνα, μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη. Το ρεπορτάζ, με αφορμή αυτή την πληροφορία, αναφέρεται στη σχέση Dillian – Φέλιξ Μπίτζιου, ο οποίος ήταν ένας από τους εκπροσώπους της Intellexa αλλά και εμπλεκόμενος στην υπόθεση δανείων της Πειραιώς την οποία ερευνούσε ο Θ. Κουκάκης.

Το «παζάρι των κατασκόπων»

Οι συντάκτες του ερευνητικού ρεπορτάζ των Lighthouse Reports, Haaretz και Inside Story, εντοπίζουν το αεροσκάφος ξανά στην Πράγα, στις 15 Ιουνίου 2022. Είναι οι μέρες που, όπως λέει το άρθρο, πραγματοποιείται το «παζάρι των κατασκόπων», το οποίο είναι «μια πολυσύχναστη αγορά για την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών από όλο τον κόσμο για την αγορά νέων εργαλείων και για τις εταιρείες αναχαίτισης για την επίδειξη τους». Σε εκδήλωση του «παζαριού», στο οποίο «η συμμετοχή περιορίζεται αυστηρά σε κρατικούς υπαλλήλους και εργολάβους» και «γίνονταν επιδείξεις από τους πωλητές στους κυβερνητικούς αντιπροσώπους για το πώς τα προϊόντα τους μπορούσαν να συλλέγουν δεδομένα επικοινωνίας WhatsApp, να ανεβοκατεβάζουν αρχεία περιήγησης στο Διαδίκτυο και να παρακολουθούν και να παραβιάζουν τηλέφωνα», η Intellexa του Dillian ήταν χορηγός.

Η εγκατάσταση στην Ελλάδα και οι σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση

Το ρεπορτάζ αναφέρει και το ιστορικό της εγκατάστασης της Intellexa στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι «Μετά από μήνες σχολαστικής γραφειοκρατίας, η άφιξη του Ντίλιαν στην Ελλάδα φαινόταν να έχει επιτυχία. Το ελληνικό γραφείο της εταιρείας κοντά στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο και πρώην προσφυγικό στρατόπεδο, στο Ελληνικό, αυξήθηκε ραγδαία και επεκτάθηκε σε δώδεκα υπαλλήλους».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στον ανιψιό του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη καθώς το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ήταν «ο ίδιος Δημητριάδης για τον οποίο ανώτατες πηγές στην κυβερνοβιομηχανία του Ισραήλ ανέφεραν ότι είχε προηγουμένως συνομιλίες με την NSO, τον πωλητή του Pegasus». Στο άρθρο αναφέρεται ότι επιχειρήθηκε επικοινωνία μαζί του σχετικά, όπως και με τον Φελιξ Μπίτζιο, αλλά «δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό».

Αναφορά στο άρθρο γίνεται και στη δημοσίευση από την εφημερίδα Documento λιστών προσώπων που φέρονται να βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, για την οποία όμως σχολιάζεται ότι «δεν παρέχει σχεδόν κανένα από τα στοιχεία και τις πηγές που είχαν παλαιότερα ανεξάρτητα ρεπορτάζ. Μέχρι στιγμής κανένας από τους κατονομαζόμενους δεν έχει επιβεβαιώσει δημόσια αν είχε μολυνθεί».

Βόμβα Χαρίτση για Σκρέκα – 17,6 εκατ. ευρώ σε έναν σύμβουλο θα πληρώσει το ΥΠΕΝ

Στην αντεπίθεση ο Γιώργος Κύρτσος – Με βολές κατά Μητσοτακη ζητά να ερευνηθεί η παρακολούθησή του

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago