Κοινωνία

Αποκάλυψη: Έρευνα από την OLAF στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου μετά από καταγγελίες για κακοδιαχείριση

Έρευνα έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) μετά από καταγγελίες για νεποτισμό, «δόλια χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων» και αποτυχία διαχείρισης περιστατικών παρενοχλήσεων στην Ευρωπαϊκή υπηρεσία Ασύλου (EUAA) αποκαλύπτει με άρθρο του το Solomon.

Τη διεξαγωγή της έρευνας επιβεβαίωσε στο Solomon και τον Αποστόλη Φωτιάδη η OLAF αφού, όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου της υπηρεσίας, ολοκλήρωσε την αρχική αξιολόγηση των καταγγελιών. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ενδείξεις σοβαρών παραπτωμάτων στην EUAA.

Στο άρθρο του Solomon γίνεται παραλληλισμός με αντίστοιχα περιστατικά στην Frontex τα οποία και κορυφώθηκαν με την παραίτηση του εκτελεστικού της διευθυντή Fabrice Leggeri. Εξάλλου, αναφορά στην υπόθεση της Frontex έκαναν και οι συντάκτες ανώνυμης επιστολής που εστάλη στην OLAF και κατηγορούσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου ότι δημιούργησε ««ένα περίπλοκο σύστημα νομικών δομών και ελέγχων που δίνουν μια εμφάνιση συμμόρφωσης και κανονικότητας αλλά στην πραγματικότητα κρύβουν και καλύπτουν» τις παρατυπίες της.

Σύμφωνα με το Solomon, η OLAF δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω σχόλια προκειμένου να προστατευθεί η ακεραιότητα της «σε εξέλιξη» της έρευνας ενώ πρόσθεσε ότι «Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας».

Για την υπόθεση έκανε δηλώσεις και ο Πρόεδρος της Union Syndicale Federale, Νικόλας Μαυραγάνης, ο οποίος είπε ότι «Έχουμε όλο και περισσότερες υπηρεσίες της ΕΕ, μερικές από αυτές γεωγραφικά απομονωμένες, και πολύ προσωπικό που εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και επισφαλείς συνθήκες» ενώ πρόσθεσε ότι, μπορεί η κακή συμπεριφορά και οι παρατυπίες να μην είναι ο κανόνας, αλλά, «μερικές από αυτές τις υπηρεσίες συμπεριφέρονται σαν μικρές αυτοκρατορίες».

Ο Μαυραγάνης, πάντα σύμφωνα με το Solomon, είχε μεταφέρει αυτές τις ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου μαζί με αίτημα να πραγματοποιήσει συνάντηση για την υπόθεση με την εκτελεστική Διευθύντρια της υπηρεσίας, Nina Gregori. Η Gregorι απάντησε με επιστολή της, λέγοντας ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά τις καταγγελίες αλλά χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες «για τη φύση και την προέλευση τέτοιων ισχυρισμών».

Ουσιαστικά η Gregori ζητούσε «να μεταβιβάσουμε τις πληροφορίες ανθρώπων που μας είχαν πλησιάσει εμπιστευτικά» είπε ο Μαυραγάνης.

Σύμφωνα με το Solomon, με αντίστοιχες υπεκφυγές αντιμετωπίστηκαν και οι δικηγόροι της οργάνωσης Refugee Support Aegean, οργάνωση που παρέχει νομική βοήθεια σε αιτούντες άσυλο, όταν έγραψαν στην EUAA σχετικά με την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αιτούντων άσυλο οι οποίοι είχαν υποστεί επαναπροώθηση από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Το Solomon ρώτησε την EUAA εάν είχε διαβιβάσει ποτέ πληροφορίες σχετικά με απωθήσεις στον Frontex. Η υπηρεσία απάντησε λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις της «δεν περιελάμβαναν τον Frontex και οι δραστηριότητές μας και οι γραμμές αναφοράς, ως εκ τούτου, διαφέρουν από τις δικές τους».

Άνοιγμα Σταϊκούρα; Αναγνώρισε τη συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη μείωση του χρέους

Πως ένας μεταπτυχιακός φοιτητής έκανε τον Μητσοτάκη να παρεκτραπεί

Βαξεβάνης: H Ράικου ήταν το αγαπημένο παιδί του Παπαγγελόπουλου

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago