«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσει τη δίωξη του συνιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, η οποία υπονομεύει την ελευθερία του Τύπου», τονίζουν μεγάλοι διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί που έχουν φιλοξενήσει στις στήλες τους πρώτοι απόρρητα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα που διέρρευσαν.
Σαν σήμερα, δώδεκα χρόνια πριν, ο Guardian, οι New York Times, η Le Monde, το Der Spiegel και η El País συνεργάστηκαν για να δημοσιεύσουν αποσπάσματα από 250.000 έγγραφα που έλαβε ο Ασάνζ με φόντο το σκάνδαλο διαρροών «Cablegate». Το υλικό, που διέρρευσε στο WikiLeaks από την τότε Αμερικανίδα στρατιωτικό Τσέλσι Μάνινγκ, αποκάλυψε τις κρυφές εσωτερικές λειτουργίες και ντιρεκτίβες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας σε όλο τον κόσμο.
Οι συντάκτες και οι εκδότες των συγκεκριμένων διακεκριμένων μέσων ενημέρωσης συγκεντρώνονται σήμερα ξανά με κοινή τοποθέτηση με σκοπό να δηλώσουν δημόσια την εναντίωσή τους στη δίωξη του Ασάνζ βάσει αμερικανικού νόμου που έχει θεσμοθετηθεί για τη δίωξη των κατασκόπων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Η δημοσίευση δεν είναι έγκλημα», είπαν σε κοινή τους ανοιχτή επιστολή με αποδέκτη την κυβέρνηση Μπάιντεν, λέγοντας ότι η δίωξη αποτελεί άμεση επίθεση στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης να κάνουν τη δουλειά τους προς εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ο Ασάνζ κρατείται στη φυλακή Μπέλμαρς στο νότιο Λονδίνο από τότε που συνελήφθη στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο το 2019. Είχε περάσει τα προηγούμενα επτά χρόνια ζώντας στο εσωτερικό της πρεσβείας για να αποφύγει τη σύλληψη αφού δεν παραδόθηκε σε βρετανικό δικαστήριο για ζητήματα που αφορούσαν ξεχωριστή υπόθεση.
Η τότε υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ, ενέκρινε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, αλλά οι δικηγόροι του ασκούν έφεση κατά της απόφασης.
Υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι δεν θα ασκήσει δίωξη εις βάρους του Ασάνζ για τις αποκαλύψεις του 2010, καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε του προηγούμενο.
Τα υπογράφοντα μέσα ενημέρωσης απευθύνουν τώρα έκκληση στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν –ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος εκείνη την περίοδο– να αποσύρει τις κατηγορίες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής που εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση από τους διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ.
Η δημοσίευση δεν είναι έγκλημα: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να τερματίσει τη δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων.
Πριν από δώδεκα χρόνια, στις 28 Νοεμβρίου 2010, τα πέντε διεθνή μέσα ενημέρωσης που υπογράφουμε – οι New York Times, ο Guardian, η Le Monde, η El País και το Der Spiegel – δημοσίευσαν μια σειρά αποκαλύψεων σε συνεργασία με το WikiLeaks που έγιναν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο.
Το “Cablegate”, ένα σύνολο 251.000 εμπιστευτικών και απόρρητων εγγράφων του υπουργείο εσωτερικών των ΗΠΑ, αποκάλυψε κρούσματα διαφθοράς, διπλωματικά σκάνδαλα και υποθέσεις κατασκοπείας σε διεθνή κλίμακα.
Σύμφωνα με τόσα έγραψαν οι New York Times, τα έγγραφα έλεγαν «την κρυφή ιστορία σχετικά με το πώς η (αμερικανική) κυβέρνηση λαμβάνει τις μεγαλύτερες αποφάσεις της, τις αποφάσεις που στοίχισαν περισσότερο στη χώρα σε ζωές και χρήματα». Ακόμη και τώρα, το 2022, δημοσιογράφοι και ιστορικοί συνεχίζουν να δημοσιεύουν νέες αποκαλύψεις, χρησιμοποιώντας το μοναδικό θησαυροφυλάκιο εγγράφων.
Για τον Τζούλιαν Ασάνζ, εκδότη του WikLeaks, η δημοσίευση του «Cablegate» και πολλών άλλων σχετικών διαρροών είχε τις πιο σοβαρές συνέπειες. Στις 12 Απριλίου 2019, ο Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο με ένταλμα σύλληψης των ΗΠΑ και τώρα κρατείται για τρεισήμιση χρόνια σε μια βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας που χρησιμοποιείται συνήθως για τρομοκράτες και μέλη ομάδων οργανωμένου εγκλήματος. Αντιμετωπίζει έκδοση στις ΗΠΑ και ποινή κάθειρξης έως και 175 ετών σε αμερικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Οι συντάκτες και εκδότες που υπογράφουμε, οι οποίοι είχαμε συνεργαστεί με τον Ασάνζ, νιώσαμε την ανάγκη να επικρίνουμε δημόσια τη συμπεριφορά του το 2011, όταν κυκλοφόρησαν μη διασκευασμένα αντίγραφα των εγγράφων, και ορισμένοι από εμάς ανησυχούν για τους ισχυρισμούς του κατηγορητηρίου ότι ο Ασάνζ προσπάθησε να συνδράμει στην ηλεκτρονική εισβολή σε απόρρητη βάση δεδομένων. Αλλά συγκεντρωνόμαστε τώρα για να εκφράσουμε τις σοβαρές μας ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη δίωξη κατά του Τζούλιαν Ασάνζ για την απόκτηση και τη δημοσίευση απόρρητου υλικού.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…