Κόσμος

Πάγο στον Ερντογάν βάζει το Κάιρο – Οι πρώτες επαφές για αναθέρμανση

Το πανηγυρικό κλίμα των τουρκικών ΜΜΕ για την έναρξη επαφών ανάμεσα στο Κάιρο και την Άγκυρα με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, παγώνει δημοσίευμα της αιγυπτιακής εφημερίδας Al Ahram, το οποίο υπενθυμίζει ότι η Αίγυπτος έχει απορρίψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις πρόσφατες συμφωνίες Τουρκίας και Λιβύης.

Σε βασικό άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, με τίτλο «τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν δηλώνει πρόθυμος να τερματίσει τη ρήξη με την Αίγυπτο, να αποφύγει τα προβλήματα στη Μεσόγειο», η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται στις προσπάθειες του Τούρκου προέδρου να προσεγγίσει και πάλι το Κάιρο. Έτσι, αφού κάνει λόγο για τη δήλωση του Ερντογάν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σίσι (μετά τη χειραψία που είχαν στο Κατάρ, αναφέρεται σε νεότερη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «οι διαδικασίες με την Αίγυπτο έχουν ξεκινήσει». Στην ίδια συνέντευξη, σύμφωνα με το Haberturk TV ο Ερντογάν είπε ότι «μετά από συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών, θα βρεθούμε μαζί», εννοώντας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Το δημοσίευμα εστιάζει, ωστόσο, και στις διαφορές των δύο χωρών, οι οποίες πέραν των χρόνιων αντιθέσεων για την ηγεμονία στον αραβικό μουσουλμανικό κόσμο, επικεντρώνονται το τελευταίο διάστημα στον τουρκικό επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ότι «η Αίγυπτος έχει απορρίψει τις πρόσφατες τουρκικές προσπάθειες για έρευνες φυσικού αερίου σε περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες το Κάιρο αναγνωρίζει ως μέρος των κυπριακών και ελληνικών υδάτων».

Παραλλήλως υπενθυμίζει ότι και το 2021 έγιναν δύο γύροι διερευνητικών συνομιλιών «για την εξομάλυνση των σχέσεων που διακόπηκαν λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία η Αίγυπτος θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση». Υπενθυμίζει επίσης ότι, τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι είχε πει πως ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών σταμάτησε, εξαιτίας των τουρκικών ενεργειών στη Λιβύη. Τότε δηλαδή που η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης υπέγραψαν προκαταρκτικές συμφωνίες για τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες. Συμφωνίες που δεν γίνονται αποδεκτές, όχι μόνον από την Ελλάδα και το Κάιρο, αλλα διεθνώς, καθώς η θητεία της λιβυκής κυβέρνησης έχει λήξει και η εντολή της περιορίζεται στη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.

Ο Ερντογάν πανηγύρισε, ωστόσο, την έναρξη των συνομιλιών, και φυσικά έκλεισε την συνέντευξή του με βολές κατά της Ελλάδας. «Υπήρξαν κάποιοι που ήθελαν να επωφεληθούν από τη ρήξη μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών του Κόλπου σε μια συγκεκριμένη περίοδο, αλλά τα σχέδιά τους απέτυχαν όταν τερματίσαμε αυτή τη ρήξη» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα. Ο Ερντογάν επανήλθε βέβαια στις κατηγορίες του εναντίον της Ελλάδας, σε συνάντηση που είχε με νέους στο Ικόνιο. Εκεί κατηγόρησε ξανά την Αθήνα, λέγοντας «δεν κάθεται ήσυχη και μιλάει από εδώ και από εκεί». «Κάνουν πολλές διαφορετικές εκστρατείες στην Ευρώπη» είπε, προσθέτοντας ότι»μετά από αυτές τις εκλογές θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος».

Οι ειδήσεις σήμερα

Τάσος Τέλλογλου: Ο Γρηγόρης Δημητριάδης αποφάσιζε για τις παρακολουθήσεις

Το κρύο διχάζει την Ουκρανία – Εμφύλιος στο Κίεβο για το ρεύμα

Οι Ευρωπαίοι άργησαν να καταλάβουν ότι δούλευαν για το συμφέρον των ΗΠΑ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago