Κόσμος

Χαλάρωση κυρώσεων στο πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Ένα βήμα προσέγγισης της Ουάσιγκτον με το Καράκας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και με επιχείρημα τη στήριξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Μαδούρο με την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τη χαλάρωση ορισμένων από τις κυρώσεις που αφορούν το πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Όπως ανακοινώθηκε, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επιτρέπει στην πετρελαιοβιομηχανία Chevron να συνεχίσει την «περιορισμένη» παραγωγή ενέργειας στη Βενεζουέλα, έπειτα από χρόνια κυρώσεων που έχουν περιορίσει δραματικά τα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το Καράκας. Νωρίτερα φέτος, το υπουργείο Οικονομικών επέτρεψε και πάλι στη Chevron και σε άλλες αμερικανικές εταιρείες να πραγματοποιούν τη βασική συντήρηση των γεωτρήσεων που λειτουργεί από κοινού με τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό της Βενεζουέλας, PDVSA.

Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, τα κέρδη από την πώληση των προϊόντων ενέργειας θα κατευθύνονται στην αποπληρωμή του χρέους προς τη Chevron, αντί να αποδίδονται ως κέρδη στην PDVSA.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και την «Ενωτική Πλατφόρμα» επαναλήφθηκαν στην Πόλη του Μεξικού το Σάββατο, έπειτα από διακοπή ενός χρόνου. Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα όσον αφορά το πολιτικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, που μίλησε στους τους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, η χαλάρωση των κυρώσεων δεν συνδέεται με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσει την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ότι η απόφαση δεν αναμένεται να επηρεάσει τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν στενά τη δέσμευση του Μαδούρο στις συνομιλίες με την αντιπολίτευση και διατηρούν το δικαίωμα να επιβάλουν εκ νέου αυστηρότερες κυρώσεις ή να συνεχίσουν να τις χαλαρώνουν ανάλογα με το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Εάν ο Μαδούρο προσπαθήσει ξανά να χρησιμοποιήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει χρόνο για να εδραιώσει περαιτέρω την εγκληματική του δικτατορία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι διεθνείς εταίροι μας πρέπει να επαναφέρουν όλη την ισχύ των κυρώσεων που οδήγησαν το καθεστώς του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξ αρχής», είπε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μπομπ Μενέντες, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Σώματος.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago