Ένας Ιρανός που προσπάθησε να μπει στο γήπεδο φορώντας μπλουζάκι με το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» δεν μπόρεσε να δει τα δύο γκολ της ομάδας της πατρίδας του. Η FIFA αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την απαγόρευση εισόδου. Καταγγελίες υπήρξαν και από άλλους και άλλες που επιχείρησαν να μπουν στο στάδιο για να δουν την ομάδα της χώρας τους την ημέρα που ο πλανήτης «γιόρταζε» την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας Ενάντια στις Γυναίκες.
Αλλά οι «χωροφύλακες» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και της διοργανώτριας χώρας δεν μπόρεσαν να τους μπλοκάρουν όλους και όλες. Μία οπαδός φωτογραφήθηκε με κόκκινα δάκρυα ζωγραφισμένα στο πρόσωπό της και κάποιες άλλες με μπλουζάκια με το σύνθημα «Ελεύθερο Ιράν». Το μήνυμα ήταν πάλι εκεί.
Το καθεστώς της Τεχεράνης δεν θα μπορέσει πάντως να πει τώρα ότι φταίνε οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για την απόδοση της ομάδας, οι παίκτες της οποίας αυτή τη φορά τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. Οι γυναίκες του Ιράν συνεχίζουν πάντως τον αγώνα τους με τακτικές «ανταρτοπόλεμου», όπως λένε, για να μπορέσουν να ξεφύγουν από τη «σιδερένια φτέρνα» της θρησκευτικής αστυνομίας. Κάποιες από αυτές που έχουν μιλήσει σε ξένα Μέσα μιλούν για κακοποιήσεις και βιασμούς μέσα σε αστυνομικά τμήματα. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουν τον αγώνα τους έχοντας στο μυαλό τους και την ανάγκη να μην συλληφθούν. Δέκα εβδομάδες μετά τη γυναικοκτονία της Μαχσά Αμινί και οι διαμαρτυρίες δεν έχουν σταματήσει. Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει και οι απεργίες σε ορισμένες περιοχές της χώρας, που απειλούν να προκαλέσουν ένα πρόσθετο πρόβλημα για το καθεστώς: ελλείψεις σε βασικά αγαθά που θα μπορούσαν να δώσουν νέα διάσταση στις κινητοποιήσεις. Και φυσικά το θεοκρατικό καθεστώς απέρριψε κάθε ιδέα για συνεργασία με τον ΟΗΕ προκειμένου να ερευνηθούν οι καταγγελίες για τη χρήση υπερβολικής βίας στην καταστολή των διαδηλώσεων τους εκατοντάδες νεκρούς και τις χιλιάδες συλλήψεις.
Την ίδια στιγμή, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν φωτογραφίες από γυναίκες που τίμησαν την ημέρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τις γυμνόστηθες ακτιβίστριες σε ένα πλοιάριο στο Σπρέε στο Βερολίνο, μέχρι τις Ινδές που βγήκαν για να θυμίσουν τα δικά τους μαρτύρια, από την Ασία μέχρι τη Λατινική Αμερική, όπου οι «feminicidios» αποτελούν χρόνια μάστιγα, παντού υπήρχαν και μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης για τις κοπέλες και τις γυναίκες του Ιράν, που έχουν στρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε ένα πρόβλημα που μπορεί να έχει ακραία μορφή στη χώρα τους, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτή.
Πριν από μερικές ημέρες η Γερμανίδα ηθοποιός και παρουσιάστρια Κάρολιν Κέμπεκους αφιέρωνε το κατά τα άλλα κωμικό βραδινό της πρόγραμμα σε ένα από τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης για να θυμίσει ότι κάθε τρεις ημέρες μια γυναίκα δολοφονείται στη Γερμανία, μια χώρα όπου, ακριβώς όπως και στην Ελλάδα, ο όρος «γυναικοκτονία» δεν είναι νομικά κατοχυρωμένος. «Μαύρα» στατιστικά στοιχεία δημοσιεύτηκαν χθες και από την Ιταλία. Τους 11 πρώτους μήνες αυτού του χρόνου δολοφονήθηκαν 104 γυναίκες από συζύγους, συντρόφους, συγγενείς. Ανάλογες είναι οι στατιστικές και από άλλες «πολιτισμένες» χώρες. Η αλληλεγγύη λοιπόν για το Ιράν έχει και μια πολύ πιο κοντινή μας διάσταση…
Πηγή: avgi.gr
Παραδοχή Μητσοτάκη: «Το κλίμα μυρίζει ήδη εκλογές»
ΣΥΡΙΖΑ: «Αφού ο κ. Μητσοτάκης “μυρίζει” εκλογές ας τις προκηρύξει άμεσα για να σωθεί η κοινωνία»
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…