Η Επιτροπή Θεσμών έχει καλέσει για κατάθεση τη Δευτέρα τους τέσσερις φερόμενους ως πρωταγωνιστές στην εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης υπουργών, πολιτικών αντιπάλων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων με το παράνομο λογισμικό Predator. Ωστόσο, ΄πως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, οι τρεις από τους τέσσερις δεν προτίθενται να παραστούν, παρά την δημόσια τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι θα ζητήσει την βίαιη προσαγωγή τους.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες στην Επιτροπή θα προσέλθει ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης. Έχει δηλώσει, άλλωστε, εξ αρχής πως θα παραστεί στην Επιτροπή και ότι «κανείς δεν τον σέρνει». Εκτιμάται λοιπόν, ότι έχει κάνει σαφές πως σκοπεύει να δώσει τις δέουσες διευκρινίσεις.
Δεν φαίνεται όμως πως ισχύει το ίδιο και για τους άλλους τρεις φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση των παρακολουθήσεων με Predator, καθώς οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος σκοπεύουν να καταθέσουν γραπτώς, και μέσω των ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό, όπου βρίσκονται.
Την ίδια ώρα, άγνωστες είναι οι προθέσεις του Ισραηλινού ιδρυτή της Intellexa, Ταλ Ντίλιαν, η εταιρία του οποίου εμπορεύεται το Predator, και είχε, σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν σχετικά δημοσιεύματα, συναλλαγές με τους Φέλιξ Μπίτσιο και Γιάννη Λαβράνο (Krikel). Σημειώνεται ότι η κλήση των τεσσάρων στην Επιτροπή Θεσμών γίνεται μετά από αίτημα τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ) με την αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα να ανακοινώνει ότι θα ζητήσει την βίαιη προσαγωγή όσων δεν προσέλθουν.
Η θέση αυτή της αντιπολίτευσης (για την βίαιη προσαγωγή), όπως και το εύρος των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής προκάλεσαν τις αντιδράσεις του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος παρέπεμψε για τις τελικές αποφάσεις στην ίδια την Επιτροπή Θεσμών που συνεδριάζει τη Δευτέρα. Το πρόβλημα, ωστόσο, για την κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή (11-8) είναι η παρουσία της Όλγας Κεφαλογιάννη (περιλαμβάνεται στις λίστες υπό παρακολούθηση προσώπων που δημοσίευσε το Documento) και του Κώστα Τζαβάρα που έχουν τοποθετηθεί δημοσίως εκτός της κυβερνητικής γραμμής, ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με το απόρρητο. Υπό το πρίσμα αυτό η απομάκρυνση του Κώστα Τζαβάρα δείχνει να έχει βάθος, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βουλευτής Ηλείας, εμμέσως πλην σαφώς, εξωθήθηκε στο να ζητήσει την αντικατάστασή του.
Φωτιστικά χρυσάφι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Τι καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Κόλαφος η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για το σ/ν για τις υποκλοπές
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…