Πολιτική

Με μικρό καλάθι στο Συμβούλιο Υπουργών για το μεταναστευτικό – Επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων ζητά η Κομισιόν

Επιτάχυνση του ρυθμού μετεγκατάστασης μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, ζήτησε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Ένα Συμβούλιο κρίσιμο, μετά την αλλαγή προς το σκληρότερο της μεταναστευτικής πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία προκάλεσε πρόσφατα και διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Παρίσι και τη Ρώμη.

«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση με αύξηση των παράτυπων αφίξεων στην ΕΕ», είπε η Ίλβα Γιόχανσον, σημειώνοντας παραλλήλως ότι τα κράτη-μέλη και η Κομισιόν εργάζονται στενά για να σημειωθεί πρόοδος προς τη σύναψη του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Η ίδια χαρακτήρισε το νέο Σύμφωνο ως «βιώσιμη λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», προσθέτοντας ότι η γαλλική προεδρία σημείωσε σημαντική πρόοδο και ότι αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος από την τρέχουσα τσέχικη προεδρία της ΕΕ.

Προσδιόρισε μάλιστα και χρονικά αυτήν την πρόοδο έως το τακτικό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων που θα γίνει σε δύο εβδομάδες. «Βλέπουμε πρόοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπάρχει ένας συμφωνημένος οδικός χάρτης που διασφαλίζει ότι όλα τα μέρη της συμφωνίας θα υιοθετηθούν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τη λήξη της θητείας αυτής της Επιτροπής» είπε χαρακτηριστικά η Ίλβα Γιόχανσον.

Σε ό,τι αφορά πάντως, τον εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης, ο οποίος δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και είναι αυτός που προβλέπει τις μετεγκαταστάσεις, η Επίτροπος είπε ότι λειτουργεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «πρέπει να βελτιωθεί η ταχύτητα» και ότι υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Αναφέρθηκε τέλος στη σημασία συνεργασίας με τρίτες χώρες και στις συμφωνίες που υπέγραψε πρόσφατα στο Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, τονίζοντας ότι πολλές αφίξεις από αυτές τις χώρες δεν χρειάζονται διεθνή προστασία και οι επιστροφές θα μπορούσαν να γίνονται άμεσα.

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι εάν θα γεφυρωθούν οι τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την υποδοχή μεταναστών, αλλά και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Το μεταναστευτικό, αν και δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί πρόβλημα για την ΕΕ, επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ιταλία και την εκ νέου απόφαση της Ρώμης να μη δέχεται τον ελλιμενισμό πλοίων ΜΚΟ που κάνουν διασώσεις στη Μεσόγειο. Η περίπτωση μάλιστα με το Ocean Viking, το οποίο οδηγήθηκε τελικά στη Γαλλία, δημιούργησε διπλωματική ένταση ανάμεσα στο Παρίσι και τη Ρώμη, η οποία θύμισε την εποχή Σαλβίνι.

Οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών μελών αναμένεται να κυριαρχήσουν και στο σημερινό Συμβούλιο, στο οποίο η Ελλάδα, υπό την πίεση και του πρόσφατου περιστατικού στην Κρήτη με εκατοντάδες μετανάστες θα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού αλληλεγγύης. Λύση πάντως, συνολικά για το ζήτημα, δεν αναμένεται ούτε και σήμερα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι κάθε φορά που η Ρώμη κλείνει τον “δρόμο” της κεντρικής Μεσογείου ενεργοποιούνται άλλες οδοί διέλευσης μεταναστών, όπως μέσω Ισπανίας, αλλά και ο λεγόμενος “βαλκανικός δρόμος”, παρότι ο τελευταίος προσκρούει στην επίσης σκληρή αντιμετώπιση στα ουγγρικά σύνορα. Η πολιτική του Όρμπαν κρατά τους μετανάστες στα σερβο-ουγγρικά σύνορα, μέχρι να βρουν άλλον τρόπο μετάβασης στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Δεν λείπουν μάλιστα και οι εντάσεις, όπως αυτή που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, με δύο ομάδες μεταναστών να συγκρούονται εντός της σερβικής επικράτειας ακόμη και με καλάσνικοφ. Η συμπλοκή έγινε κοντά στην κωμόπολη Χόργκος και οι σερβικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των οπλισμένων μεταναστών.

Οι ειδήσεις σήμερα

Ρόλο ρυθμιστή και στα Συμβούλια Υπουργών επιζητά ο Ζελένσκι – Τι είπε για το πλαφόν στα ρωσικά καύσιμα

Αλέξης Τσίπρας: Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, τα θεμέλια για μια προοδευτική Ελλάδα

«Μαύρη τρύπα» η Ουκρανία από τη συσκότιση, εξαιτίας των επιδρομών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago