Κόσμος

«Μαύρη τρύπα» η Ουκρανία από τη συσκότιση, εξαιτίας των επιδρομών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Σαν ένα μαύρο κομμάτι γης φαίνεται τη νύχτα, από το διάστημα, η Ουκρανία, σύμφωνα με τις δορυφορικές λήψεις που κατέγραψε η NASA. Σχεδόν όλη η χώρα, με εξαίρεση τμήματα της πρωτεύουσας και κάποιων άλλων μεγάλων πόλεων είναι σε συσκότιση, εξαιτίας της καταστροφής που έχει προκληθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι του Κιέβου εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό, δύο ημέρες μετά τα ρωσικά πλήγματα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας. Τεράστια είναι όμως τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και σε άλλες, συνολικά 15, επαρχίες της ουκρανικής επικράτειας.  «Η κατάσταση με την ηλεκτροδότηση παραμένει δύσκολη σχεδόν σε όλες τις επαρχίες» είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «απομακρυνόμαστε από τις διακοπές και κάθε ώρα αποκαθιστούμε την ηλεκτροδότηση σε νέους καταναλωτές».

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, η θέρμανση έχει αποκατασταθεί μόνον για το ένα τρίτο του Κιέβου και οι εταιρίες εξετάζουν το σενάριο να συνδέουν εναλλάξ το ηλεκτρικό, για να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού. Η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτική και από τις καιρικές συνθήκες, καθώς βρέχει και οι θερμοκρασίες πλησιάζουν στο μηδέν.

Ο πρόεδρος, πάντως, του διοικητικού συμβουλίου της εθνικής ηλεκτρικής εταιρείας Ukrenergo,  Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, δήλωσε ότι «έχει παρέλθει πλέον το πιο δύσκολο στάδιο» για το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα και ότι «το ενεργειακό σύστημα έχει συνδεθεί και πάλι με το ενεργειακό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εκατομμύρια Ουκρανοί πέρασαν και τη χθεσινή ημέρα χωρίς ηλεκτρικό, ιδιαίτερα στο Κίεβο, ένα εικοσιτετράωρο μετά τη ρωσική επιδρομή και τα πλήγματα σε υποδομές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για συστηματική επιλογή των συγκεκριμένων στόχων από τη Μόσχα και πολλοί Δυτικοί έχουν χαρακτηρίσει αυτήν την στρατηγική «έγκλημα πολέμου».

Ο Ζελένσκι μιλά για «πόλεμο ισχύος και αντοχής» που όμως τονίζει ότι δεν θα κάμψει το φρόνημα των Ουκρανών. Ο ίδιος, περιγράφοντας την κατάσταση, είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times, ότι οι ρωσικές επιδρομές έφεραν την Ουκρανία «80 με 90 χρόνια πίσω», καθιστώντας την «μια χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου δεν υπήρχε καθόλου φως».

Την Πέμπτη πάντως επανασυνδέθηκαν με το δίκτυο ηλεκτροδότησης τρεις  πυρηνικοί σταθμοί, που ελέγχονται από την Ουκρανία, ενώ από το βράδυ της Πέμπτης αποκαταστάθηκε και η υδροδότηση στην πρωτεύουσα. Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στο Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Οι ειδήσεις σήμερα

Ρόλο ρυθμιστή και στα Συμβούλια Υπουργών επιζητά ο Ζελένσκι – Τι είπε για το πλαφόν στα ρωσικά καύσιμα

Αλέξης Τσίπρας: Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, τα θεμέλια για μια προοδευτική Ελλάδα

Υπουργικό συμβούλιο: «Σιγουριά» βλέπει ο Μητσοτάκης στην οικονομική πολιτική – Τι είπε ο Πλεύρης για την απόφαση ΣτΕ και ο Άδωνις για το «καλάθι» των γιορτών

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago