Ενέργεια

Ρόλο ρυθμιστή και στα Συμβούλια Υπουργών επιζητά ο Ζελένσκι – Τι είπε για το πλαφόν στα ρωσικά καύσιμα

Να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας και να περιορίσουν σημαντικά την τιμή του ρωσικού πετρελαίου ζήτησε ο Ζελένσκι από τους Ευρωπαίους, στον απόηχο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι δεν κατάφεραν την Πέμπτη να έρθουν σε συμφωνία. Ο Ουκρανός πρόεδρος συντάχθηκε με την άποψη της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής που προτείνουν την κατώτατη τιμή, την ώρα που η Ουγγαρία έχει εξασφαλίσει εξαίρεση και ο Πούτιν προειδοποιεί για «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που επιβληθεί πλαφόν.

«Δεν υπάρχει διάσπαση. Δεν υπάρχει σχίσμα μεταξύ των Ευρωπαίων και πρέπει να το διατηρήσουμε αυτό» δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το οποίο μεταδόθηκε σε διάσκεψη στη Λιθουανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο «η Ευρώπη βοηθά τον εαυτό της απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και όχι την Ουκρανία».

Ο ίδιος επέκρινε τις προτάσεις για πλαφόν στα 60 ή 70 δολάρια, τονίζοντας ότι «αυτό ακούγεται περισσότερο σαν υποχώρηση» απέναντι στη Μόσχα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία για τις προτάσεις τους. «Είναι αρκετά λογικές. Να τεθεί όριο στα 30 δολάρια το βαρέλι. Αυτή είναι μια πολύ καλύτερη ιδέα» είπε, αναφερόμενος στην πρόταση της Πολωνίας, την οποία υποστηρίζουν επίσης η Λιθουανία και η Εσθονία.

Η Πολωνία θέλει το πλαφόν να οριστεί στα 30 δολάρια, επισημαίνοντας ότι, καθώς το κόστος παραγωγής από τη Ρωσία εκτιμάται στα 20 δολάρια, η πρόταση της G7, για 65 με 70 δολάρια το βαρέλι, αφήνει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τη Μόσχα. Η Λιθουανία και η Εσθονία στηρίζουν την πρότασή της. Σημειώνεται ότι η Πολωνία πρότεινε να οριστεί το πλαφόν στα 30 δολάρια, επισημαίνοντας ότι, αφού το κόστος παραγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία εκτιμάται στα 20 δολάρια, η πρόταση της G7 αφήνει μεγάλο περιθώριο κέρδους για τη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ, η οποία πλήττεται από την ενεργειακή κρίση, δεν έχει καταλήξει ακόμη σε μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης των συνεπειών της. Την Πέμπτη, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ ανέβαλαν για τα μέσα Δεκεμβρίου τη λήψη απόφασης για την επιβολή πλαφόν στην αγορά φυσικού αερίου, ενώ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε στο ανώτατο όριο για την τιμή αγοράς του ρωσικού πετρελαίου. Ένα μέτρο, που εκτός από την αντιμετώπιση της ακριβής ενέργειας στην ΕΕ, αποτελεί πλήγμα για τη Μόσχα, καθώς μειώνει τα έσοδα της Ρωσίας.

Η Ουγγαρία πάντως, δια του υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, επιμένει ότι έλαβε εξαίρεση από το προτεινόμενο ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Ο Σιγιάρτο, τόνισε από τις Βρυξέλλες ότι η υπάρχουσα πρόταση της ΕΕ αναφέρει ότι οι παραδόσεις πετρελαίου μέσω αγωγών θα εξαιρούνται από το ανώτατο όριο τιμών. Αυτό για τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών σημαίνει ότι η χώρα του δεν θα επηρεαστεί αν εγκριθεί αργότερα το προτεινόμενο ανώτατο όριο στην τιμή αγοράς του ρωσικού πετρελαίου.

Στο θέμα τοποθετήθηκε την Πέμπτη και ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. «Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότητα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή αγορά ενέργειας» ανέφερε ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

Στην ανακοίνωση δε που εξέδωσε το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις απόπειρες ενός αριθμού δυτικών χωρών να επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του ρωσικού αργού». Σημειώνεται ότι η Ρωσία και το Ιράκ μετέχουν στον ΟΠΕΚ+, ο οποίος καθορίζει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου με στόχο να ελέγχει τις τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ειδήσεις σήμερα

Αλέξης Τσίπρας: Δημοκρατία και Δικαιοσύνη, τα θεμέλια για μια προοδευτική Ελλάδα

Φυσικό αέριο: Όλο το παρασκήνιο της μετωπικής σύγκρουσης των 15 με τη Γερμανία

Υπουργείο εργασίας: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική – Τι περιλαμβάνει, ποιοι ωφελούνται

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago