Πολιτική

Βίαιη προσαγωγή Δημητριάδη, Μπίτζιου, Λαβράνου και Ντίλιαν θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. – Ποιοι αντιδρούν, τι προβλέπεται

Νέα τροπή παίρνει από τη Δευτέρα η υπόθεση των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων καθώς αναμένεται να προσέλθουν για ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι τέσσερις φερόμενοι ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μάλιστα φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει ακόμη και την βίαιη προσαγωγή τους στην περίπτωση που τα τέσσερα κομβικά πρόσωπα της υπόθεσης δεν εμφανιστούν στην Επιτροπή.

Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος ανιψιό και διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, τους επιχειρηματίες Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο και τον Ισραηλινό ιδρυτή της Intellexa που εμπορεύεται το Predator. Ταλ Ντίλιαν, οι οποίοι έχουν καλούνται να καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών, μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης. Τα τέσσερα αυτά πρόσωπα αναφέρονται στην σωρεία των δημοσιευμάτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες και τα ερωτήματα σχετικά με την όποια δράση τους είναι πολλά,

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής που έγινε την Πέμπτη, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επανέλαβε ότι πρέπει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών να είναι δημόσια και να μεταδοθεί από το Κανάλι της Βουλής. Παραλλήλως τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεχτή η ακρόαση των τεσσάρων δια υπομνήματος και επισήμανε ότι οι τέσσερις φερόμενοι ως πρωταγωνιστές δεν μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο, καθώς είναι ιδιώτες.

Ειδική αναφορά έγινε μάλιστα για τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος υπήρξε Γραμματέας του Πρωθυπουργού. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν υφίσταται θέμα απορρήτου ούτε για τον κ. Δημητριάδη, ο οποίος έχει παραιτηθεί πλέον από την συγκεκριμένη θέση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε μάλιστα ότι, αν κάποιος από τους τέσσερις αρνηθεί να εμφανιστεί στη Βουλή,  τότε θα ζητήσει να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του, όπως προβλέπεται άλλωστε και από τον κανονισμό.

Στο σημείο αυτό φέρεται να διαφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι πρόκειται για ακρόαση και όχι για εξέταση, Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τασιούλας σημείωσε ότι ουδέποτε έχει διαταχθεί βίαιη προσαγωγή σε Επιτροπή της Βουλής που έχει συγκληθεί από τα 2/5, δηλαδή από τη μειοψηφία. Παρέπεμψε τέλος το ζήτημα σε αποφάσεις της ίδιας της Επιτροπής που θα ληφθούν κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά πάντως το θέμα των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, για το οποίο επίσης φέρεται ότι εξέφρασε αντιρρήσεις ο πρόεδρος του Σώματος, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρουν ότι με το άρθρο 43Α παρ. 2 περ. α) του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την εξουσία να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα «με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Οι ίδιε πηγές τονίζουν ότι πρόκειται για περίπτωση που δεν συνιστά απλή «ακρόαση», αλλά «εξέταση» των καλούμενων προσώπων, οποότε είναι δυνατή, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, και η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής (άρθρο 147 παρ. 2 ΚτΒ) για όποιον δεν προσέλθει.

Στην εν λόγω Επιτροπή μετέχουν 19 βουλευτές με κοινοβουλευτική πλειοψηφία 11 βουλευτών. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία από το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη Επιτροπή μετέχουν, η Όλγα Κεφαλογιάννη – αναφέρεται ως υπό παρακολούθηση πρόσωπο στις λίστες του Documento, και ο Κώστας Τζαβάρας. Δύο βουλευτές, οι οποίοι έχουν εκφράσει αρκετές φορές τη διαφωνία τους με την γραμμή και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση των υποκλοπών.

Οι ειδήσεις σήμερα

ΣΥΡΙΖΑ: Τρία συμπεράσματα από τη στάση Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Βόμβα» Πολάκη: Δεύτερος βουλευτής της Ν.Δ. σε ρόλο Πάτση

ΕΣΗΕΑ: Να αποσυρθούν εδώ και τώρα οι κατηγορίες κατά του φωτογράφου Νίκου Πηλού

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago