Πολιτική

Τσίπρας: Να μην πληρώσουν οι φτωχοί την ενεργειακή μετάβαση – Αιχμές σε Βερολίνο και Βρυξέλλες για την ενεργειακή κρίση

Την φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων εταιρειών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Διεθνές Συνέδριο “Circle The Med Forum 2022”, όπου μίλησε για τις  προκλήσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στη Μεσόγειο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η μείωση των ανισοτήτων, μεταξύ των χωρών της περιοχής και εντός τους, είναι δύο στόχοι που πρέπει να τεθούν ταυτόχρονα και κάτω από αυτό το πρίσμα να τεθεί το νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο στον χώρο της Μεσογείου.

«Η Μεσόγειος αποτελεί hot spot των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης» είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται μια διεύρυνση της αβεβαιότητας στην περιοχή, την ώρα που οι ανισότητες μεταξύ και εντός χωρών έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτό έχει ως συνέπεια, όπως σημείωσε, την διάβρωση της κοινωνικής συνοχής και την αύξηση της ανασφάλειας, την ώρα που η πανδημία και η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κλιματική κρίση.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις, σε παγκόσμια κλίμακα, οφείλουν να δώσουν βιώσιμες και συμπεριληπτικές λύσεις για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην άποψη που διατύπωσε σε άρθρο του, ο γνωστός οικονομολόγος Τ. Πικετί, σύμφωνα με την οποία «είναι αδύνατο να καταπολεμηθεί σοβαρά η κλιματική αλλαγή χωρίς βαθιά αναδιανομή πλούτου. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο λένε ψέματα και όσοι υποστηρίζουν ότι είναι τεχνικά αδύνατη λένε εξίσου ψέματα. Καλύτερα να υπερασπιστούν αυτό που πιστεύουν παρά να λένε φτηνές δικαιολογίες».

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κοστίζει ακριβά και κάποιος πρέπει να την πληρώσει, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να την πληρώσουν οι πολλοί, οι οποίοι κατέχουν ελάχιστο μέρος του πλούτου του πλανήτη. Αυτό θα είναι «μια διαδικασία οικονομικά εξοντωτική που θα διαρρήξει την κοινωνική συνοχή και θα επιφέρει μεγάλες κοινωνικές εντάσεις, άνοδο ακροδεξιών μορφωμάτων και αρνητών κλιματικής κρίσης’ είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «αν όμως την πληρώσουν οι λίγοι και ισχυροί, τότε η ενεργειακή μετάβαση θα είναι αμοιβαία επωφελής και για το κλίμα και για τις κοινωνίες».

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην ομιλία του στο «ισχυρό κοινωνικό κράτος με αναγκαίες επενδύσεις δημόσιου και κοινωνικού οφέλους», οι οποίες, όπως τόνισε, δεν πρέπει να χρηματοδοτηθούν από ελλείμματα που δημιουργούν χρέη, αλλά από την «φορολόγηση των υπερβολικών κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων». Παραλλήλως, στηλίτευσε τη στάση της ΕΕ, λέγοντας ότι «η ενεργειακή κρίση αντιμετωπίζεται σαν να είναι μονάχα πρόβλημα επάρκειας και όχι πρόβλημα υψηλού κόστους», με τις χώρες του Βορρά να εστιάζουν στην επάρκεια.

«Δεν γίνεται έτσι να πάμε μπροστά» τόνισε, σχολιάζοντας ότι, μετά από έξι μήνες συζητήσεων στις συνόδους των υπουργών Ενέργειας και τις Συνόδους Κορυφής, σήμερα οι υπουργοί συζητούν ένα πλαφόν  στην τιμή του φυσικού αερίου, που  είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω από τη σημερινή τιμή. Στο σημείο αυτό, σημείωσε ότι η ενεργειακή κρίση αντιμετωπίζεται στην «με παντελή έλλειψη αλληλεγγύης και αίσθησης του προβλήματος σε ό,τι αφορά το σύνολο της ΕΕ, αλλά και με ανόητες πολιτικές επιλογές». Αναφέρθηκε μάλιστα προσωπικα στην πρόεδρο της Κομισιόν, την κ. Φον Ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι «ίσως είναι καλύτερα το γραφείο της να πάει στο Βερολίνο, να είναι πιο εύκολη η μεταβίβαση των εντολών, γιατί Βερολίνο-Βρυξέλλες έχει μια απόσταση. Ή η Καγκελαρία να μεταφερθεί στις Βρυξέλλες…».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μονόδρομο, αλλά ότι η αντικατάσταση του άνθρακα πρέπει να γίνει με φιλικές στο περιβάλλον μορφές ενέργειας και όχι με άλλα ορυκτά καύσιμα.  Επικεντρώνοντας δε στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι οι χώρες της περιοχής έχουν πολύ μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και επισήμανε την ανάγκη τα κράτη της Μεσογείου να μπουν σε μια άλλη λογική συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι έχουμε αλλά και προς τα πού κατευθύνεται το μέλλον, στην αναγκαιότητα να πάμε σε ΑΠΕ»  είπε, τονίζοντας στη συνέχεια:  «Το λέω εγώ που υπέγραψα το 2019 συμφωνία με την ExxonMobile και Total. Οφείλουμε να κάνουμε το παν για να γνωρίσουμε και να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που έχουμε, αλλά να βλέπουμε μπροστά, εκεί που θα ζήσουν νεότερες γενιές. Το μέλλον είναι οι ΑΠΕ και εκεί ο πλούτος της Μεσόγειου είναι ανεξάντλητος».

Οι ειδήσεις σήμερα

«Τρύπες» ασφαλείας στο gov.gr βρήκε η Εφημερίδα των Συντακτών – Τι απαντά ο Πιερρακάκης

Νέες προκλήσεις ετοιμάζει ο Ερντογάν – Στέλνει γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο

Ευρωκοινοβούλιο: Καλεί για άμεση ακύρωση του Τουρκολιβυκού μνημονίου

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago