Κόσμος

Επιμένει για νέα εισβολή στη Συρία ο Ερντογάν, αλλά στον κατάλληλο χρόνο

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν και την Τρίτη τις επιθέσεις εναντίον κουρδικών στόχων στη βόρεια Συρία. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν κρατά ανοιχτό και το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης, με νέα εισβολή στη Συρία, για την οποία λέει ωστόσο, ότι θα γίνει την κατάλληλη για την Τουρκία στιγμή.

«Η επιχείρησή μας με τα αεροπλάνα, τα κανόνια και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Η αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε όλα τα νότια σύνορά μας με μια ζώνη ασφαλείας είναι πιο ισχυρή σήμερα από ποτέ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του. Πρόσθεσε επίσης ότι οι αεροπορικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και ότι η χερσαία επιχείρηση παραμένει στα πλάνα της Άγκυρας. «Θα μπούμε στο έδαφος των τρομοκρατών τη στιγμή που θα μας φανεί κατάλληλη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν δέχθηκε επικρίσεις για τις αεροπορικές επιδρομές που ξεκίνησε την Κυριακή η Τουρκία στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ εναντίον κουρδικών στόχων, ως αντίποινα για την βομβιστική επίθεση, στις 13 Νοεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη. Η Άγκυρα υποστήριξε εξαρχής ότι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση βρίσκονται το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν {PKK) και η κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού, παρότι οι δύο οργανώσεις αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας η τουρκική πολεμική αεροπορία και το τουρκικό πυροβολικό έχουν πλήξει, μέχρι στιγμής, 471 στόχους στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, στους οποίους εξουδετερώθηκαν 254 τρομοκράτες. Στην επίθεση πάντως στην πόλη Αζάζ κοντά στο Χαλέπι σκοτώθηκαν πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, ενώ χτυπήθηκε και κοινή βάση των Κούρδων με τις δυνάμεις του υπό τους Αμερικανούς διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Πολλές δυτικές κυβερνήσεις ζήτησαν από την Άγκυρα να υπάρχει αναλογικότητα στις αντιδράσεις της, ενώ τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Μόσχα, παρότι αναγνώρισαν ότι η Τουρκία είναι εκτεθειμένη σε τρομοκρατικό κίνδυνο, συνέστησαν στην Άγκυρα αυτοσυγκράτηση. Ειδικά, μετά την εξαγγελία του Ερντογάν για το ενδεχόμενο νέας εισβολής στη Συρία, μια πρόθεση του Τούρκου προέδρου η οποία δεν είναι κρυφή. Ο Ερντογάν απειλεί, άλλωστε, ήδη από τον περασμένο Μάιο ότι θα διατάξει να εξαπολυθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον συριακό βορρά και η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται ότι επιτάχυνε τα σχέδιά του. Την ίδια ώρα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, κύριος βραχίονας των οποίων είναι οι κουρδικές YPG, διαβεβαιώνουν ότι  επιδιώκουν αποκλιμάκωση.

Οι ειδήσεις σήμερα

Νέος προκλητικός Ακάρ: Οι S-400 μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στο Αιγαίο

Αιματηρές εκρήξεις σε στάσεις λεωφορείων στην Ιερουσαλήμ

Αντιδράσεις για την προσαγωγή φωτορεπόρτερ στα Προσφυγικά

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago