Οικονομία

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την EE

Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται μπροστά στον γκρεμό, αντιμέτωπη με μια έξοδο βιομηχανικών επενδύσεων πέρα από τον Ατλαντικό προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους ηγέτες στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι.

Διάχυτος είναι ο φόβος στην Ευρώπη πως οδηγούμαστε σε μια έξοδο βιομηχανικών επενδύσεων προς τις ΗΠΑ που θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο του 2023.

Για να αποτρέψει την εξαφάνιση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τους Αμερικανούς αντιπάλους, η ΕΕ ετοιμάζει να δώσει μια μεγάλη ώθηση στις επιδοτήσεις, δήλωσαν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ στο POLITICO.

Πράγματι, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα διπλό χτύπημα καθώς από την άλλη πλευρά του παγωμένου Ατλαντικού, όπου ο υποτιθέμενος εταίρος της, οι ΗΠΑ, έχει υιοθετήσει πολιτικές που – είτε σκόπιμα είτε όχι – ισοδυναμούν με πλήρη εκβιασμό της βιομηχανίας της ΕΕ.

Δεν έφτανε το γεγονός ότι οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη φαίνεται ότι θα παραμείνουν μόνιμα πολύ υψηλότερες από εκείνες των ΗΠΑ χάρη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναπτύσσει επίσης ένα πρόγραμμα βιομηχανικών επιδοτήσεων ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των πράσινων βιομηχανιών στο πλαίσιο του νόμου του για τη μείωση του πληθωρισμού, βασικές διατάξεις του οποίου τίθενται σε ισχύ το επόμενο έτος. Το σημαντικότερο είναι ότι οι επιδοτήσεις αυτές θα συνδέονται με τις διατάξεις «Buy American» που σημαίνουν ότι μόνο τα αυτοκίνητα, οι μπαταρίες και οι ηλιακές κυψέλες που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ μπορούν να επωφεληθούν.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ότι οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πλέον σχεδόν τεράστια πίεση για να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ αντί για την Ευρώπη. Σε συνάντηση με τους ηγέτες της βιομηχανίας της ΕΕ τη Δευτέρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε ότι το πακέτο επιδοτήσεων των ΗΠΑ αποτελεί «υπαρξιακή πρόκληση» για την οικονομία του μπλοκ, σύμφωνα με άτομα που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Αντί να φέρει δώρα, ο άμεσος κίνδυνος είναι ότι ο Άγιος Βασίλης θα αρπάξει φέτος τα πιο πολύτιμα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης – από την αεροδιαστημική της μέχρι τις βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που χτίστηκαν με κόπο επί δεκαετίες, αλλά τώρα ξαφνικά κινδυνεύουν να μετατραπούν σε βιομηχανικές ερημιές.

Σε αντίθεση με την COVID, ο φόβος δεν είναι τόσο μια ξαφνική οικονομική κατάρρευση, όσο μια μακροπρόθεσμη, πολύ πιο ολέθρια και μόνιμη απώλεια ανταγωνιστικότητας. «Είναι λίγο σαν πνιγμός. Συμβαίνει αθόρυβα», δήλωσε ο πρόεδρος της BusinessEurope Fredrik Persson.

Η ζοφερή εκτίμηση του Persson επαναλαμβάνεται από τους ηγέτες του κλάδου σε όλους τους τομείς: Η εμπιστοσύνη των ανώτατων στελεχών στην Ευρώπη έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα του European Round Table for Industry, ενός επιχειρηματικού λόμπι για την ηγεσία των επιχειρήσεων, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τους δύο ανώτερους αξιωματούχους, η ΕΕ επεξεργάζεται τώρα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διοχέτευση χρημάτων σε βασικές βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Αυτό θα συμβεί μέσω του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης», το οποίο η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις επιδοτήσεις της Ουάσινγκτον και την αντίδραση της ΕΕ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στις 6 Δεκεμβρίου και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago