Ενέργεια

«Μηχανισμό διόρθωσης» αντί πλαφόν στο αέριο παρουσιάζει η Ε.Ε.

Προβλέπει ανώτατο όριο ασφαλείας στα συμβόλαια TTF και αυτόματη ενεργοποίηση «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» με βάση συγκεκριμένες τιμές, που ωστόσο δεν ορίζει εκ των προτέρων. Δεν αναμένεται απόφαση στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας την Πέμπτη, στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου το «μπαλάκι».

Ούτε στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να υπάρξει τελική απόφαση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό αποκάλυψε χθες ενημερώνοντας τον διεθνή Τύπο στις Βρυξέλλες ανώτερη πηγή του συμβουλίου. «Πόσα ακόμα έκτακτα συμβούλια θα χρειαστούν για να υπάρξει μια συμφωνία για το θέμα;» ήταν η αυτονόητη ερώτηση της «Εφ.Συν.». «Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά μάλλον δεν θα βρεθεί λύση εντός των πλαισίων της τσεχικής προεδρίας» ήταν η απάντηση του αξιωματούχου, «στέλνοντας» το μπαλάκι ξανά στους ηγέτες και στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η πολυαναμενόμενη πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από το Στρασβούργο όπου θα βρεθεί το Κολέγιο των Επιτρόπων λόγω Ολομέλειας. Η πρόταση έρχεται ύστερα από «απειλές» για μπλοκάρισμα της διαδικασίας υιοθέτησης των προτάσεων από κράτη-μέλη που στηρίζουν το πλαφόν, αν η Επιτροπή δεν παρουσίαζε μια ολοκληρωμένη πρόταση πριν από το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.

Πιεσμένη η Κομισιόν, παρουσίασε πρόσφατα ένα περίγραμμα, αλλά η νομοθετική της πρόταση αναμένεται εντός της ημέρας. Ηδη ένα σχέδιό του που έχει φτάσει στα χέρια μας περιγράφει τον «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς TTF» όπως τον ονομάζει η Κομισιόν -ούτε τη λέξη «πλαφόν» δεν χρησιμοποιεί- ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση ανάγκης και θα απενεργοποιείται αμέσως μόλις χρειαστεί. Πιο προσωρινός δηλαδή δεν γίνεται!

Στην πρόταση δεν συμπεριλαμβάνεται επίσης κανένα περιθώριο τιμών -το μεγάλο αγκάθι διαφωνίας μεταξύ των χωρών- αν και η Κομισιόν παραδέχεται ότι καλό είναι να οριστεί ένα τέτοιο ορόσημο. «Οι χώρες που υποστηρίζουν το πλαφόν συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία, ωστόσο κανείς δεν θέλει να προχωρήσει σε υιοθέτηση πλαφόν χωρίς τη Γερμανία και την Ολλανδία στη συμφωνία», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με την πρόταση όπως έχει μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κατά την Κομισιόν «ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να πληροί δύο βασικά κριτήρια: να λειτουργεί ως αποτελεσματικό μέσο κατά επεισοδίων εξαιρετικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου και να ενεργοποιείται μόνο εάν οι τιμές φτάσουν σε εξαιρετικά επίπεδα (σε σύγκριση με τις παγκόσμιες αγορές), προκειμένου να αποφεύγονται σημαντικές διαταραχές της αγοράς και διαταραχές των συμβάσεων προμήθειας, οι οποίες ενδεχομένως να οδηγούν σε σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού».

«Ο προτεινόμενος μηχανισμός συνίσταται ουσιαστικά σε ένα ανώτατο όριο ασφαλείας για την τιμή των παράγωγων προϊόντων TTF για την περίοδο ενός μήνα (τιμή TTF), η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο ως τιμή αναφοράς στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο ενεργοποιείται εάν η βάση της TTF τιμής φτάσει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο και εάν η αύξηση της τιμής δεν αντιστοιχεί σε παρόμοια αύξηση σε επίπεδο παγκόσμιας αγοράς, η οποία αντικατοπτρίζεται μέσω της ημερήσιας μέσης τιμής των τιμών των αξιολογήσεων ΥΦΑ “Daily Spot Mediterranean Marker (MED)” και “Daily Spot Northwest Europe Marker (NWE)”, που δημοσιεύονται από την S&P Global Inc. της Νέας Υόρκης», περιγράφει η Κομισιόν.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση επίδραση, προτείνεται να καθοριστούν εκ των προτέρων οι τιμές ενεργοποίησης του μηχανισμού, έτσι ώστε να αποφευχθούν χρονοβόρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν σημαντικά την ενεργοποίησή του και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών. Μόλις πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή του, ο μηχανισμός διορθώσεων της αγοράς θα πρέπει να εφαρμόζεται αυτόματα», τονίζεται.

Αλλά σύντομα έρχεται η διευκρίνιση: «Το ανώτατο όριο έχει σχεδιαστεί να ενεργοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις για την αντιμετώπιση δυνητικά βραχύβιων επεισοδίων πραγματικά υπερβολικών τιμών, ώστε να μην αυξηθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου».

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago