Τις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου αναμένεται να επιβεβαιώσουν στο Κάιρο, προωθώντας τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αθήνα και Κάιρο είναι άλλωστε πολύ κοντά σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη νοτιοανατολική και τη Μεσόγειο και στην αντιμετώπιση των αναταράξεων που προκαλεί η τουρκική η[προκλητικότητα. Η επίσκεψη γίνεται, ωστόσο, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πολιτική αναθέρμανσης των σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε με τη χειραψία των προέδρων Σίσι και Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Ινδονησία.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα παραστούν στην τελετή υπογραφής «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης», από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Ζάκι. Αμέσως μετά την υπογραφή και τις κοινές δηλώσεις των Ελλήνων και Αιγυπτίων υπουργών, ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ακολουθήσουν χωριστά προγράμματα συναντήσεων με τους ομολόγους τους, Σάμεχ Σούκρι και Μοχάμεντ Ζάκι, αντίστοιχα.
Παράλληλα με την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του θα διεξαχθούν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, μετά το πέρας των οποίων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, πρέσβη Ιχάμπ Νάσρ, συμφωνία για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα.
Η επίσκεψη των υπουργών Δένδια και Παναγιωτόπουλου στο Κάιρο εντάσσεται στο πλαίσιο των στρατηγικών διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου, καθώς και στις τακτικές επαφές μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών. Γίνεται, ωστόσο, μετά το ταξίδι του Νίκου Δένδια στη Λιβύη, και το γνωστό διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη, και κυρίως μετά την επανεκκίνηση μιας πολιτικής αναθέρμανσης των σχέσεων Αιγύπτου και Τουρκίας.
Το σήμα για αυτήν την αναθέρμανση δόθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των G20, όταν, προς μεγάλη έκπληξη ο Ερντογάν αντάλλαξε χειραψία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σημειώνεται, ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε διαβεβαιώσει στο παρελθόν ότι «δεν θα μιλήσει ποτέ» σε «κάποιον σαν» τον Σίσι. Τον πολιτικό δηλαδή, ο οποίος ανέτρεψε το 2013 τον εκλιπόντα πλέον, πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και στενό σύμμαχο και επιστήθιο φίλο του Ερντογάν.
Η πρόσφατη χειραψία, ωστόσο, φαίνεται ότι αποτελεί την αφετηρία για την βελτίωση των κακών και κατά περιόδους κάκιστων σχέσεων Καΐρου-Άγκυρας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι την Δευτέρα η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε ότι η χειραψία Σίσι-Ερντογάν σφράγισε την «αρχή της ανάπτυξης των σχέσεων» μετά από μια δεκαετία αποξένωσης, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επιστροφή του από την G20, δήλωσε έτοιμος για «ξεκινήσει μια νέα αρχή» με το Κάιρο.
Κοντά σε πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια – Τραγική προειδοποίηση του ΔΟΑΕ σε Κίεβο και Μόσχα
Guardian για σχέσεις Μητσοτάκη – Μαρινάκη: «Ποιος εκβιάζει ποιον;»
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…