Categories: Πολιτική

Πάπας: «Ανανεώνω την εκτίμησή μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Από αυτήν την άποψη θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμησή μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε στην ομιλία του, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Καρά Τεπέ της Λέσβου, ο Πάπας Φραγκίσκος.

Επίσης, μίλησε για τις προκλήσεις που απαιτούν «να συνεργαστούμε συγκεκριμένα και ενεργά» και σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα το χρειάζεται για να διανοίξει δρόμους ειρήνης μέσω μιας πολυμέρειας που δε θα ασφυκτιά από υπερβολικές εθνικιστικές διεκδικήσεις».

«Η πολιτική το χρειάζεται να για να θέσει τις κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Μπορεί να φαίνεται μία ουτοπία, ένα ταξίδι δίχως ελπίδα σε μία ταραγμένη θάλασσα, μία μακρά και άπιαστη οδύσσεια. Ωστόσο τούτο το ταξίδι σε μία θαλασσοταραχή όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος συχνά είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη οδός» είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε πως είναι «ένα πρόβλημα του κόσμου, μια κρίση ανθρωπιστική που αφορά όλους» και αναφερόμενος στην πανδημία τόνισε ότι «μας έπληξε παγκόσμια, μας έκανε να νιώσουμε όλοι μέσα στην ίδια βάρκα, μας έκανε να νιώσουμε τι σημαίνει να έχεις τους ίδιους φόβους».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού, διότι στον σημερινό κόσμο οι αποσπασματικές λύσεις είναι ανεπαρκείς» μπλέκοντας την καταπολέμηση της πανδημίας και τους εμβολιασμούς με το ζήτημα της μετανάστευσης. «Ενώ όμως προωθούνται με κόπο οι εμβολιασμοί σε παγκόσμιο επίπεδο, και φαίνεται κάτι να κινείται, παρά τις πολλές καθυστερήσεις και αβεβαιότητες, στον αγώνα για τις κλιματικές αλλαγές, όλα δείχνουν μια τρομερή φυγοδικία σε ό,τι αφορά τις μεταναστεύσεις. Και όμως εδώ πρόκειται για ανθρώπους, για ανθρώπινες ζωές! Εδώ πρόκειται για το μέλλον όλων, που θα είναι γαλήνιο μόνο εάν ενταχθεί. Μόνο εάν συμφιλιωθεί με τους πιο αδύναμους το μέλλον θα είναι αίσιο» είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα, συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τη Δευτέρα 6 Δεκέμβρη, στην πρεσβεία του Βατικανού στην Αθήνα.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago