Κόσμος

Αδικαιολόγητες για την ΕΕ οι τουρκικές επιδρομές κατά των Κούρδων – Δεν ιδρώνει το αυτί του Ερντογάν

Κόλαφος είναι για την Άγκυρα ο εισηγητής της ΕΕ σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ, ως αντίποινα για την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς, ενώ ο Ερντογάν αγνοεί για άλλη μία φορά τις επικρίσεις και προλειαίνει το έδαφος ακόμη και για μια νέα χερσαία εισβολή.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές επιδρομές και επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ, ο εισηγητής για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Καμία τουρκική ανησυχία για την εσωτερική ασφάλεια, όσο δικαιολογημένη και αν είναι, δεν δικαιολογεί μια νυχτερινή αεροπορική επιδρομή σε ξένη πόλη».

Ο Νάτσερ αναφερόταν μάλλον, πρωτίστως στις επιθέσεις κατά της πόλης Κόμπανι στα τουρκοσυριακά σύνορα, οι τουρκικές επιδρομές όμως επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές κυρίως της βόρειας Συρίας, αλλά και στο βορειοανατολικό Ιράκ. Οι επιδρομές αυτές εκδηλώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να πανηγυρίζει σε προκλητικές αναρτήσεις του και να κάνει λόγο για την έλευση της «ώρας του λογαριασμού».

Από τις επιχειρήσεις αυτές, που έχουν την επωνυμία «Γαμψο Ξίφος», περίπου 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους  σε περιφέρειες που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας και το PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση που σημειώθηκε στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Κούρδοι της Συρίας διαμήνυσαν ότι θα απαντήσουν στις τουρκικές επιδρομές  και σήμερα το πρωί εκδηλώθηκε επίθεση με ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από συριακό έδαφος και είχαν στόχο την πόλη Καρκαμίς της επαρχίας Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Από την επίθεση αυτή, της οποίας την ευθύνη δεν έχουν αναλάβει ακόμη οι Κούρδοι της Συρίας, χτυπήθηκε ένα σχολικό συγκρότημα και ένα φορτηγό, με με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανθρώπων, ανάμεσά τους ένα παιδί, και τον τραυματισμό έξι, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμαν Σοϊλού.

Σύμφωνα με το Anadolu, οι ρουκέτες έπληξαν ένα λύκειο και δύο κατοικίες, καθώς και ένα φορτηγό κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο που συνδέει την Καρκαμίς με τη συριακή πόλη Γιαραμπλούς. Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την περιοχή του Κομπάνι στη Συρία, η οποία ελέγχεται από την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας. Σημειώνεται, ότι πυρά ρουκετών από τη Συρία είχαν ήδη πλήξει και την  Κυριακή, ένα τουρκικό μεθοριακό φυλάκιο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων, ανάμεσά τους δύο Τούρκοι στρατιώτες και δύο αστυνομικοί.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει και χερσαία επιχείρηση στη Συρία, η οποία, εάν τελικά γίνει, θα είναι η τέταρτη εισβολή τουρκικού στρατού σε συριακά εδάφη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οξύνει όμως ακόμη περισσότερο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καθώς οι Κούρδοι της Συρίας θεωρητικά είναι υπό την προστασία των Αμερικανών και πολλών Δυτικών, οι οποίοι αναγνωρίζουν τη μεγάλη συμβολή τους στη νίκη έναντι του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Κούρδοι, ειδικά στις περιοχές του βορειοανατολικού Ιράκ, έχουν να αντιμετωπίσουν όμως και το Ιράν, το οποίο βλέπει επίσης κινδύνους για τη δική του ασφάλεια. Μάλιστα, οι Φρουροί της Επανάστασης, οι οποίοι αποτελούν τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον αντιπολιτευόμενων οργανώσεων των Κούρδων του Ιράν, οι οποίοι έχουν τις βάσεις τους στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί της Επανάστασης κάνουν λόγο για «βάσεις εκπαίδευσης των αντονομιστικών αντιιρανικών τρομοκρατικών οργανώσεων» και για «γενικά επιτελεία των μισθοφόρων της παγκόσμιας αλαζονείας», εννοώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Κατά τους ίδιους, οι επιθέσεις έγιναν στα στρατόπεδα Τζετζνικάν και Ζαργκίζ και στην πόλη Κόγε του Ιράκ. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί, ο οποίος επανέλαβε την επιθυμία της Τεχεράνης «να μην χρησιμοποιείται το ιρακινό έδαφος για να απειληθεί η ασφάλεια του Ιράν». Ζήτησε μάλιστα από την ιρακινή κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές της περιφέρειας του Κουρδιστάν να αναλάβουν τις διεθνείς ευθύνες τους και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σε διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.

Οι ειδήσεις σήμερα

Μεταξύ σφύρας και άκμονος το Μαξίμου για τις υποκλοπές – Πιέζει ο ΣΥΡΙΖΑ, εμμένει ο Καραμανλής, δεν ξεχνά ο Δένδιας

Ανδρουλάκης: «Πίσω από το επιτελικό συγκεντρωτικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας, υπήρχε ένα ισχυρό και οργανωμένο παρακράτος»

ΜέΡΑ25: Καταδικάζει την επίθεση της Τουρκίας στο Κομπάνι

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago