Οργή λαού στη Σερβία κατά της εξόρυξης λιθίου

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Σερβίας, μπλοκάροντας δρόμους εις ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτό που καταγγέλλουν ως σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα στη χώρα.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει στην εταιρεία Rio Tinto να προχωρήσει σε εξόρυξη λιθίου έχει προκαλέσει κύματα οργής στη χώρας με τις κινητοποιήσεις να λαμβάνουν και αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε τεράστια διαδήλωση και αποκλεισμός της μεγάλης λεωφόρου και γέφυρας που συνδέει την πόλη με τα προάστια, ενώ σε άλλες πόλεις έγιναν μικρότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

«Επέτρεψαν σε ξένες εταιρείες να κάνουν ό,τι θέλουν στη γη μας. Μας έβαλαν στο πιάτο για όλους να έρθουν και να πάρουν ό,τι θέλουν» δηλώνει η 56χρονη οικονομολόγος Βλαντίσλαβα Τσβόριτς

Οι διαδηλώσεις, πάντως, έχουν και τη στήριξη ενός από τους πιο διάσημους Σέρβους του πλανήτη, του τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος έκανε ανάρτηση στο instagram με φωτογραφία της μεγάλης διαδήλωσης γράφοντας «Καθαρός αέρας, νερό και τρόφιμα είναι βασικά συστατικά για την υγεία. Χωρίς αυτά κάθε λέξη περί υγείας είναι χωρίς νόημα».

Οι κινητοποιήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχων διαμαρτυριών την περασμένη εβδομάδα, όταν κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε μια συγκέντρωση στα δυτικά της χώρας προκαλώντας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο για κινητοποίηση χούλιγκανς από την κυβέρνηση ώστε να καταπιέσουν το κίνημα.

Στην δυτική πόλη της Λόζνικα έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα λιθίου, βασικό συστατικό για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με την Rio Tinto (αγγλοαυστραλιανή εταιρεία) να αγοράζει γη και να περιμένει το πράσινο φως από το κράτος για να ξεκινήσει τις εξορύξεις.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ετοιμάζεται να επενδύσει 2,12 δισ. ευρώ στο πρότζεκτ αυτό, ωστόσο, επικριτές κατηγορούν τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι προετοιμάζει παράνομες αλλαγές χρήσης για εδάφη, αγνοώντας όλα τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago