Πολιτική

Αποκαλύψεις φωτιά από ΤΟ ΒΗΜΑ για το Predator και την ομάδα που το διαχειρίστηκε

Πέντε νέα βασικά στοιχεία για την υπόθεση των υποκλοπών και συγκεκριμένα  για τις διασυνδέσεις και τις άγνωστες κινήσεις των πρωταγωνιστών αποκαλύπτει «Το Βήμα» στην σημερινή έκδοσή του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το παράνομο λογισμικό Predator είχε εγκατασταθεί και λειτουργούσε την περίοδο, κυρίως 2020 -2022, στο πίσω μέρος του διώροφου κτιρίου των εγκαταστάσεων της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, προς την πλευρά του Υμηττού,  σε χώρο που προοριζόταν να φιλοξενήσει μονάδες των μυστικών υπηρεσιών για την «ασφάλεια του κυβερνοχώρου».

Στον συγκεκριμένο χώρο, σύμφωνα με το Βήμα έδιναν παρών αστυνομικοί που είχαν μετατεθεί στην ΕΥΠ, κυρίως από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, αλλά και από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. Το δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι τα ονόματα όλων των αστυνομικών που είχαν ενεργοποιηθεί γύρω από το  Predator είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Προσθέτει δε, ότι ορισμένοι από αυτούς, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, έχουν επιστρέψει άρον-άρον, τις τελευταίες εβδομάδες, σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Κατά το Βήμα, η ομάδα που είχε διαχειριστεί το Predator φέρεται να είχε προϊσταμένη μια αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. με πολυετή παρουσία στην προαναφερόμενη υπηρεσία της Αστυνομίας, καθώς και σε άλλες υπηρεσίες των σωμάτων ασφαλείας. Όπως δε αναφέρει η εφημερίδα, η συγκεκριμένη αξιωματικός είχε τοποθετηθεί σε κρίσιμα πόστα της ΕΥΠ με ευθύνη ελέγχου και του συστήματος «νομίμων συνακροάσεων», μετά από μεσολάβηση άλλου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. με τον οποίο διατηρούσε πολύχρονες επαφές.

Ο εν λόγω αστυνομικός ήταν, ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, ο οποίος φέρεται ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου λογισμικού στη χώρα μας. Η αξιωματικός, η οποία υπέγραφε και το αίτημα για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, θεωρούνταν επίσης ως η πιο στενή συνεργάτης του τότε διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι  κ. Κοντολέων ήταν προσωπική επιλογή του πρώην στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, και υπενθυμίζει την σχετική νομοθετική ρύθμιση που έγινε, επειδή δεν είχε την απαραίτητη μόρφωση για να αναλάβει το πόστο. Επικαλούμενο μαρτυρίες, το ρεπορτάζ του Βήματος υποστηρίζει ότι ο κ. Κοντολέων διατηρούσε διαρκή επαφή  με τον Λαβράνο, επισκεπτόμενος και το γραφείο του τελευταίου στο Νέο Ψυχικό.

Σύμφωνα με «Το Βήμα» τα πέντε νέα βασικά στοιχεία για την υπόθεση των υποκλοπών είναι:

1. Οι πρώτες διεργασίες για την ενεργοποίηση του Predator έγιναν σε κτίριο του Χαλανδρίου, όπου στεγάζεται εκτός των άλλων και εταιρεία προώθησης οπλικών συστημάτων αλλά και κατασκευής ταχύπλοων. Εκεί έγιναν οι πρώτες επαφές  του ισραηλινού επιχειρηματία Σαχάκ Αβνί με Έλληνες επιχειρηματίες και τους Γιάννη Λαβράνο (πωλητή του συστήματος επικοινωνιών της ΕΛ.ΑΣ.) και Φέλιξ Μπίτζιο (διευθύνοντα σύμβουλο αμερικανικού ομίλου που ανήκει σε Έλληνα εφοπλιστή), ο οποίος ήταν φίλος και παλαιός συνεργάτης του δευτέρου. Σε ορισμένες συναντήσεις είχε πάρει μέρος και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, με αυτόπτες μάρτυρες αυτών των ραντεβού – κυρίως στο γραφείο του Λαβράνου στο Νέο Ψυχικό – ιδιώτες που συμμετείχαν στις πρώτες διερευνητικές επαφές.

2. Οι άγνωστες γνωριμίες και οι παρεμβάσεις των Λαβράνου και Μπίτζιου έχουν βάθος, καθώς ο πρώτος, το 2014, είχε πουλήσει το σύστημα επικοινωνιών Sepura στην ΕΛ.ΑΣ. με τη μορφή εικονικής δωρεάς, με στόχο να αναλάβει την υπεραποδοτική συντήρησή του. Εμπόδιο σε αυτή τη μεθόδευση είχε σταθεί τότε ο νυν υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (!), ο οποίος φέρεται και ως στόχος  του Predator. Ο Λαβράνος βρήκε, ωστόσο, άλλους υποστηρικτές εντός του τότε κυβερνητικού κόμματος και με την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία, το 2019, φαίνεται ότι ενεργοποιήθηκε η προγενέστερη πολύχρονη γνωριμία του με τον ανιψιό του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λαβράνος φαίνεται να έδινε «παρών» ή να εκδήλωνε άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον και σε άλλους διαγωνισμούς προμηθειών της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, δύο από τους οποίους αφορούσαν προμήθειες του Πενταγώνου για την αγορά δύο συστημάτων, συνολικής αξίας, περίπου, 6.000.000 ευρώ. Επικαλούμενο πληροφορίες το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ίδιος είχε ενδιαφερθεί για συμμετοχή και στον διαγωνισμό του ΥΕΘΑ για το επιχειρησιακό σύστημα Thorax.

Παραλλήλως, ο συνεργάτης του επιχειρηματία κ. Μπίτζιος εμφανίστηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., και στη διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια συστήματος «anti-drone» στη Βουλή, στο Μέγαρο Μαξίμου και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια. Το ρεπορτάζ σημειώνει μάλιστα, ότι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίστηκαν αυτές τις προμήθειες, όταν πληροφορήθηκαν για τις παράνομες υποκλοπές κατέφυγαν στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών για να πληροφορηθούν αν παγιδεύτηκαν και τα δικά τους τηλέφωνα!

3. Ο πρώτος στόχος του Predator ήταν αλλοδαπός που απασχολούσε για θέματα κρατικής ασφάλειας, αλλά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μάλλον “δούλευε” τους ωτακουστές του με αναφορά ψευδών στοιχείων, προκαλώντας ενίοτε και  λάθος συναγερμούς στις ελληνικές υπηρεσίες. Πολύ σύντομα όμως, και από τις πρώτες στοχεύσεις με εθνικά κριτήρια η χρήση του παράνομου λογισμικού στράφηκε σε άλλες κατευθύνσεις με την παρακολούθηση Ελλήνων πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λπ., εξυπηρετώντας πολυποίκιλα συμφέροντα, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

4. Δαιδαλώδης είναι όμως σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ και ο τρόπος με τον οποίο πληρώθηκε το Predator, με τις αρχικές αναφορές να κάνουν λόγο για αγορά, έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ, από επιχειρηματία που είχε σχέσεις με άτομα που συμμετείχαν στις σχετικές διαπραγματεύσεις και διατηρούσε καλές επαφές με πολιτικά πρόσωπα. Σήμερα ερευνώνται, ωστόσο, και πληροφορίες που αναφέρουν ότι η πληρωμή έγινε μέσω υπερκοστολόγησης του νέου συστήματος νόμιμων συνακροάσεων που απέκτησε, το ίδιο χρονικό διάστημα, η ΕΥΠ από ιταλική εταιρεία, αφανής εκπρόσωπός της οποία φαίνεται ότι ήταν ο Λαβράνος.  Ο ίδιος μάλιστα, όπως αναφέρεται, δεν αρνούνταν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του την ανάληψη της συντήρησης του νέου «ιταλικού» συστήματος νόμιμων συνακροάσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναφορές προς «Το Βήμα» εκπροσώπων άλλων εταιρειών που συμμετείχαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και κάνουν λόγο για «ασφυκτικά περιθώρια λίγων ημερών προκειμένου οι διαγωνιζόμενες εταιρείες να υποβάλουν τις προτάσεις τους». Προτάσεις, που απορρίφθηκαν «σχεδόν όλες γιατί δεν πρόλαβαν οι εκπρόσωποι των υπολοίπων εταιρειών να υποβάλουν μεταφρασμένα τα εκατοντάδες απαραίτητα έγγραφα». Σε ερώτησή τους μάλιστα προς την ΕΥΠ γιατί υπήρξαν αυτά τα ασφυκτικά χρονικά όρια, η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι «ήταν επιθυμία του τότε διοικητή της ΕΥΠ  Παναγιώτη Κοντολέοντος».

5. Σύμφωνα με “ΤΟ ΒΗΜΑ” στα τέλη του 2019 στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή (κοντά στην έξοδο της Αττικής οδού) έδιναν παρών περίπου 30 πολιτικοί υπάλληλοι που απομακρύνθηκαν αιφνιδιαστικά. Στο πρώτο κτίριο στεγάστηκε το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) που δημιουργήθηκε εντός της ΕΥΠ με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Επιχειρησιακού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας.

Στο δεύτερο κτίριο της Αγίας Παρασκευής υπήρξε, ωστόσο, ολιγοήμερη εκπαίδευση ορισμένων «ακροατών» της ΕΥΠ για τη λειτουργία του νέου συστήματος παρακολουθήσεων. Εκεί φαίνεται ότι έδινε παρών ομάδα τουλάχιστον πέντε έως επτά αστυνομικών που είχαν μετακινηθεί στην ΕΥΠ υπό την καθοδήγηση της προαναφερθείσας αξιωματικού, η οποία διατηρούσε προσωπικές επαφές με συνεργάτη του Λαβράνου.

Κατά το δημοσίευμα, τα πρόσωπα αυτά φαίνεται ότι εκπαιδεύθηκαν την περίοδο 2019-2020 στη χρήση του Predator από Ισραηλινούς, οι οποίοι είχαν έλθει στην Ελλάδα από την Κύπρο με βάση τις «συμφωνίες» που έγιναν στο Χαλάνδρι και το Ψυχικό. Στελέχη των κρατικών υπηρεσιών σημειώνουν μάλιστα, ότι «εκείνη την περίοδο είχαν εξαφανιστεί για πολλούς μήνες από το κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη η εν λόγω αξιωματικός και στενή ομάδα συνεργατών της από την ΕΛ.ΑΣ. που είχαν αποσπαστεί στις μυστικές υπηρεσίες».

Οι ειδήσεις σήμερα

Πέντε πρόσωπα παρακολουθούνταν και από το Predator και από την ΕΥΠ αναφέρει σε δημοσίευμα το Documento

Απάντηση από την κυβέρνηση για τις επίσημες επαφές Πάτση στο Κόσοβο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Βομβαρδίζει τη Συρία και το βόρειο Ιράκ η Τουρκία για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago