Απόψεις

Ο Ζελένσκι δεν πέρασε το «στρες τεστ» των πυραύλων και η Δύση ανησυχεί

Η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung, μια από τις γερμανικές εφημερίδες που από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν με μεγάλη θέρμη την ανάμιξη της Γερμανίας στον πόλεμο και την στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, ήταν αυτή την εβδομάδα «καταπέλτης» στο σχόλιο της για την ηγεσία της πληττόμενης χώρας. «Το Κίεβο επιδιώκει να σύρει το ΝΑΤΟ στον πόλεμο».

Αφορμή για το αυστηρά επικριτικό σχόλιο αποτέλεσε φυσικά η στάση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των συμβούλων του την κρίσιμη νύχτα της έκρηξης σε ένα πολωνικό αγρό κοντά στα σύνορα με την πατρίδα του. Οπως σημειώνει ο αρθρογράφος Τόμας Γκούτσκερ ήταν κάτι αντίστοιχο με τα περίφημα «στρες τεστ» των τραπεζών, τα τεστ κοπώσεως, που γίνονται προληπτικά και προσομοιώνουν καταστάσεις κρίσεως για να μπορούν να εκτιμήσουν τις πραγματικές δυνατότητες ανταπόκρισης τραπεζικών ιδρυμάτων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η ηγεσία του ΝΑΤΟ αλλά και της Πολωνίας πέρασαν τη δοκιμασία με σχετική επιτυχία, αφού αντέδρασαν ψύχραιμα και χωρίς φραστικές υπερβολές. Κάτι που δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Φυσικά και η χώρα του βρίσκεται εδώ και μήνες σε μια εμπόλεμη κατάσταση και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι είναι αμυνόμενη, αλλά η ουκρανική ηγεσία είχε μια ευκαιρία να δείξει ότι δεν είναι ίδια με τη ρωσική.

Ο Ζελένσκι και οι υπουργοί του βιάστηκαν να μιλήσουν για μια ρωσική επίθεση εναντίον της «συλλογικής ασφάλειας», για κλιμάκωση του πολέμου και ζήτησαν «απάντηση» από το ΝΑΤΟ. Αν στα κεντρικά της Συμμαχίας ή στην Ουάσιγκτον αντιδρούσαν με βάση τη δική του εκτίμηση, τώρα θα βρισκόμασταν στα πυρηνικά καταφύγια ή… κάπου αλλού.

Το συμπέρασμα είναι απλό. Το Κίεβο δείχνει να επιθυμεί την κλιμάκωση, ίσως γιατί καταλαβαίνει ότι δεν αρκούν οι προβλέψεις τελικής νίκης, που κάθε τόσο εκτοξεύουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να συντηρούν όσο γίνεται το ηθικό ενός κουρασμένου μετά από οκτώ μήνες λαού, που συνεχίζει να ζει με το φόβο και τις κακουχίες και ενώ ο χειμώνας ξεκινά απειλητικός. Αυτή η παραδοχή κυριαρχεί πλέον ακόμα σε σφόδρα αντιρωσικούς κύκλους στη Δύση, που «εντυπωσιάστηκαν» αρνητικά με την εμμονή του Ουκρανού ακόμα και μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι φαίνεται να υιοθετεί την λογική του «ότι είναι να γίνει ας γίνει» ή αν προτιμάτε τη θεωρία «τα πράγματα πρέπει να γίνουν πολύ χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα». Ευτυχώς αποδείχτηκε ότι το ΝΑΤΟ έχει ασφαλιστικές δικλείδες για να μην παρασυρθεί σε «επώδυνες αποφάσεις», όπως βιαστικά απαίτησε το Κίεβο. Φαντάζει επίσης πιθανό ότι υπάρχουν οι στοιχειώδεις δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά, προς αποφυγή τουλάχιστον μοιραίων παραξηγήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι όπως μάθαμε αυτές τις μέρες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας και ΗΠΑ δεν έχουν ζήτημα να τα πουν και πρόσωπο με πρόσωπο.

Ολα αυτά είναι θέματα που πρέπει να συνυπολογίσει κανείς όταν προσπαθεί να σκεφτεί πώς θα εξελιχτεί αυτός ο πόλεμος. Το σίγουρο είναι ότι για να μπορέσει να τελειώσει θα πρέπει να πιεστούν και οι δύο πλευρές όσο γίνεται προς μια τέτοια κατεύθυνση. Αυτό στην συγκεκριμένη περίοδο μοιάζει να ισχύει ίσως λίγο παραπάνω για την πλευρά του Ζελένσκι. Κάτι που συχνά φαίνεται να μην έχουν διάθεση να κάνουν οι Βρυξέλλες. Μάλλον θα πρέπει να περιμένει κανείς την επόμενη επίσκεψη Μπλίνκεν στο Κίεβο…

Ζελένσκι θέλει να προκαλέσει σύρραξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας: Δεν ήταν δικός μας ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία

Μετά τον Μπάιντεν «άδειασε» και το ΝΑΤΟ τον Ζελένσκι για το χτύπημα στην Πολωνία

Προβοκάτσια καταγγέλλει η Μόσχα – Ανησυχεί η Δύση για τις εξελίξεις στην Πολωνία

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago